Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.02.2024 - 12:03
Nu începe proiecte noi sâmbăta Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Nu începe proiecte noi sâmbăta Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Ziua de sâmbătă este cea mai așteptată din săptămână. Cei mai mulți oameni nu merg la serviciu și este momentul în care poți face activități recreative. Românii dar și alte popoare au superstiții legate de această zi. Iată ce nu trebuie să faci sub nicio formă.

SHARE

Românii au o serie de superstiții despre ziua de sâmbătă. Deși nu este sărbătoare în calendar, în tradiția populară se spune că trebuie evitate neapărat unele lucruri. 

De asemenea, se spune că sâmbăta este mai mare față de celelalte zile din săptămână.

Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

Se spune că sâmbăta, fiind ultima zi din săptămână, nu e bine să începi un lucru nou și nici să nu pleci la drum. De asemenea trebuie să fii atent la multe semne care îți pot spune ce ți se va întâmpla într-un anumit timp.

Conform tradiției populare, raiul numai sâmbătă e deschis și atunci sufletele intră. Sâmbătă dimineața, pe la răsăritul soarelui, când prind cucoșii a cânta, raiul se deschide și sufletele intră, iar iadul se închide, căci dracii nu pot suferi să audă cucoșii cântând. Iadul numai cât sâmbăta și duminica e închis.

Citește și: Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Sâmbăta e femeie (doar uneori, bărbat). Sâmbăta e mai mare cu un ceas ca celelalte zile. Sâmbătă să nu începi niciun lucru, nici la drum să nu pornești în vreun interes, că sâmbăta e a moarte. Strai să nu-ți începi, că nu ajungi să-l porți, mori.

Dacă strănută cineva sâmbătă dimineața, nu va sfârși lucrul ce și-a propus. Ce dai în ziua ei, vezi pe ceea lume.

Sâmbătă orișice dai e pomană. Pomană să faci toată sâmbăta, dar dacă n-ai făcut sâmbăta, nu-i primit. Dracii se fac din măturătura de sâmbătă, din gunoiul acela și din cenușa pe zolniță ce-o aruncă femeile sâmbăta. Cine țese sâmbătă seara, nu are noroc la vite. Sâmbătă e sfârșitul săptămânii, adică sfârșitul.

Sâmbăta nu se unge, nici se văruiește. Sâmbătă să nu zici nimănui, văzându-l îmbrăcat în straie noi: „Porți sănătos!”, că-i dorești moarte.

Sâmbătă dimineața să nu mături și să nu mănânci. Când mănânci sâmbăta nespălat, nu se apropie îngerul patruzeci de zile de tine. Semănatul cânepii trebuie să aibă loc sâmbăta.

Sâmbătă seara nu se dă nimic din casă. Apa în care se spală pruncul sâmbătă seara nu se aruncă afară. 

Gura cămășii nu se taie, nu se gurește și nu se urzește sâmbătă și marți, pentru că e rău de moarte. Să nu gătești hainele sâmbăta, să lași măcar o cheotoare negata, că nu-i bine pentru sănătate.

Să nu tai sâmbătă niciun fel de animal. 

Semănatul cânepii trebuie să se facă sâmbăta („sâmbăta e a cânepii”), numai rar luni și în niciun caz marți, doarece ar fi rău de viscole, ploi și furtuni, scrie radiounirea.ro .

Citește și: Ce se întâmplă în noaptea de Sfântul Gheorghe. Superstițiile de groază în care cred românii

Sâmbătă se postește pentru dușmani. Sâmbătă se face de dragoste. Fetele mari pun sara (mai ales sâmbăta) unt la cumpăna fântânei, ca să se uite lumea la ele ca la fântână. Cine are gușă, sâmbătă seara, când toacă popa de vecernie, să ieie un băț de alun, să se bată peste gușă cu el de trei ori, dacă vrea să-i treacă, și să zică: „Popa toacă, gușa seacă!”

Ca o fată să fie jucată de un anumit flăcău și apoi luată de el de soție, fata ia sâmbătă seara un cuțit și-l înfige, rostind niște versuri, în pământ, la un corn de casă, și crede că apoi flăcăul dorit o va juca și lua de soție.

Sâmbătă e o zi bună de farmece.

Se crede că dacă a început să ploaie sâmbătă, apoi ploaia va dura mult timp, de sâmbătă până cealaltă sâmbătă.

Ce superstiții au alte popoare pentru ziua de sâmbătă

Pe de altă parte, sâmbăta se recomandă să nu muncești și să nu speli rufe. Nu este bine să-ți tai unghiile pentru a nu avea cumva o mare pierdere materială. 

Dacă insişti totuşi să-ţi faci manichiură într-o astfel de zi poti avea norocul de a fi vizitat în curând de persoana iubită; acelaşi lucru se poate întâmpla şi dacă strănuţi sâmbăta.

Într-o superstiție occidentală, se zice că cine se tunde sâmbăta riscă să nu ajungă niciodată bogat; mai rău, cine îndrăznea să se radă în cap riscă să fie toată viața împovărat de datorii.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Luna nouă dintr-o sâmbătă anunță vreme rea, fiind numită din această pricină "blestemul marinarilor" în Cornwall. Un curbeu a apărut pe cer în urmă să zice, vestea că toată lumea să mână următoare. În tradiția multor popoare, se spune că sâmbăta este ziua cu vremea cea mai fumoasă comparativă cu celelalte zile ale săptămânii.

O superstiție americană statuează că nu este deloc sau zi de bun augur pentru a te muta, la fel, de altfel, ca și în oricare altă zi ploioasă a săptămânii.

Nu este bine să te externezi din spital într-o sâmbătă. Se spune că oamenii născuți în această zi au darul de a vedea stafii și dezavantajul de a munci din greu pentru a-și asigura existența. 

Totodată, potrivit folclorului englezesc, cei căsătoriți sâmbăta erau sortiți ghinionului sau unei morți timpurii!

Dacă găsești cea dintâi floare a primăverii într-o sâmbătă, vei fi urmărit de nenoroc pe noului an.

Citește și: Legenda apei vindecătoare de la Mănăstirea Ghighiu cu hramul Izvorul Tămăduirii. Cum a fost găsită

În superstițiile indiene, vezi că această zi a săptămânii nu este auspicioasă pentru a te apuca de ceva nou sau a face vreo faptă bună. De asemeni, nu este bine a cumpăra nimic din fier sau oțel, în acest fel, poate fi stârnită mania zeului "Shanidev" sau Saturn.

Într-o serie de superstiții americane, în special din Kentucky, se precizează că sâmbătă nu este de dorit să vă croiești haine (pentru că nu vei apuca să le porți vreodată), să începi a construi o casă, ori să coci prăjituri. 

Dacă ți se întâmplă să confunzi orice altă zi a săptămânii cu cea de a sâmbătă este de așteptat să ajungă imediat la urechi vestea morții unor prieteni dragi, scrie diane.ro.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te