Programul lui Dragnea la închisoare: ce mănâncă, cu cine și când

DE Mihai Duță | Actualizat: 08.06.2019 - 14:35

Drepturile deținuților sunt stabilite prin lege, iar condițiile și programul zilnic sunt total diferite față de palatul Scroviștea, insula Belina, Brazilia sau vila PSD din Kiseleff.

SHARE

În momentul de față, deținutul Liviu Dragnea se află la sfârșitul perioadei de carantină care, conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, este de 21 de zile. I s-au luat amprentele, i s-au prelevat probe biologice și a fost fotografiat.

Fostul președinte PSD este cazat separat „pe cameră“, este supus unor examene medicale și i se studiază comportamentul și personalitatea. La finalul carantinei, la fel ca orice deținut, el va avea parte de „Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică“.

Fiind un deținut celebru, Dragnea va scăpa de prima întrebare pusă de colegii de celulă: „Ce faptă ai?“. Și nici nu va fi nevoit să plătească diverse bunuri în țigări, moneda de schimb din pușcărie.

__________________________________________________________

Citește tot dosarul Testamentul lui Dragnea:

Testamentul lui Dragnea

Testamentul lui Dragnea - Primul tun: a cumpărat Teleormanul cu 1 $/mp

Testamentul lui Dragnea - Tel Drum, jumătate de miliard de euro de la stat

Dragnea jr, conexiunea 
financiară cu Tel Drum

Testamentul lui Dragnea - ValizaLeaks, intimitățile braziliene ale lui Livinho

Testamentul lui Dragnea - Stăpân peste insula Belina și brațul Pavel

Celălalt Dragnea – europeanul, atent cu tinerii și cu mediul

România, victimă în războiul lui Dragnea cu UE

Testamentul lui Dragnea - Anii negri ai Justiției în epoca lui „Daddy“

Testamentul lui Dragnea - Dăncilă fără milă

__________________________________________________________

Programul zilnic pentru deținuții cu regim închis, așa cum este și Dragnea, cuprinde „prestarea muncii, activități educative, culturale, terapeutice și sportive, consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioasă, instruire școlară și formare profesională, asistență medicală, plimbare, timp de odihnă și alte activități necesare stimulării interesului deținuților din regimul închis de a-și asuma responsabilități“.

Plimbarea

Conform legii, deținuții care nu prestează muncă și nu participă la alte activități au dreptul la cel puțin trei ore de plimbare zilnică.

Cei care prestează muncă, participă la programe de educație sau asistență psihologică și asistență socială au dreptul la cel puțin o oră de plimbare zilnică.

Deținuții din regimul închis pot presta muncă, sub pază și supraveghere continuă, în interiorul sau în exteriorul locului de deținere.

Apă caldă, de două ori pe săptămână

Deținuților li se asigură posibilitatea să facă baie cu apă caldă de cel puțin două ori pe săptămână.

Au posibilitatea îmbăierii zilnice cei care își desfășoară activitatea în locuri cu risc epidemiologic crescut sau în orice alte locuri, dacă situația o impune.

CONDIȚII Imagini dintr-o prezentare oficială a Penitenciarului Rahova

Penitenciarul asigură deținuților, de trei ori pe zi, o hrană variată, corespunzătoare calitativ și cantitativ regulilor de igienă a alimentației, conform vârstei, stării de sănătate și naturii muncii prestate, cu respectarea convingerilor religioase asumate de deținut.

Telefoane

Deținuții au dreptul de a efectua, pe cheltuiala lor, convorbiri telefonice de la telefoanele instalate în incinta sectorului de deținere, cu cel mult zece persoane din exteriorul penitenciarului, atât din țară, cât și din străinătate.

Zilnic, deținuții cărora li se aplică regimul de executare deschis, semideschis și închis, precum și cei cărora nu li s-a stabilit încă regimul de executare au dreptul la zece apeluri telefonice, cu durata maximă cumulată de 60 de minute.

Când îl poate vizita Irina

Deținuții în regim închis beneficiază lunar de cinci vizite în cabină cu dispozitive de separare.

Pentru vizita intimă, Liviu Dragnea trebuie să facă o solicitare scrisă care apoi va trebui aprobată de directorul penitenciarului. Deținuții au acest drept o dată la trei luni, timp de trei ore.

Dragnea poate beneficia doar de vizita Irinei, pentru a îndeplini criteriile legii, care spun că trebuie să existe „o relație de căsătorie sau de parteneriat similar relațiilor întreținute de soți“.

De asemenea, fostul președinte al PSD trebuie să participe activ la programe educaționale, de asistență psihologică și asistență socială ori la muncă și să nu fie sancționat disciplinar.

„În situația în care vizita intimă este determinată de încheierea căsătoriei potrivit dispozițiilor art. 75 din Lege, durata acesteia este de 48 de ore. Vizita se desfășoară cu acordul directorului penitenciarului, care stabilește data la care va avea loc vizita, informând în timp util persoana.

Administrația penitenciarului pune la dispoziție „mijloace de protecție și materiale de informare pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală“, se arată în regulamentul de aplicare al Legii 254/2013.

Bunuri și cumpărături

Dragnea, ca toți deținuții, are dreptul de a primi, lunar, un pachet cu produse alimentare care să cântărească maximum 10 kg, la care se poate adăuga o cantitate de maximum 6 kg de fructe și legume.

Deținuților le este interzisă:

a) primirea de produse alimentare care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice;

b) cumpărarea de produse alimentare ușor alterabile ori care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, cu excepția cafelei, ceaiului, laptelui și a supelor instant;

c) primirea și cumpărarea de lămâi și derivate ale acestora.

Bani și cartele

Liviu Dragnea poate primi și bani, în lei sau în valută, prin mandat poștal sau prin depunere directă la sectorul de acordare a drepturilor la pachet și vizită, totul fiind consemnat într-o fișă contabilă. Sumele introduse pe alte căi se confiscă.

Cu banii primiți, Dragnea poate face cumpărături de la punctele comerciale ale pușcăriei în limita a 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie, adică 1.560 de lei pe săptămână.

Cumpărăturile se fac cu ajutorul unui card eliberat de penitenciar, pentru a fi ținută evidența plăților și pentru a nu fi depășită suma legală.

Liviu Dragnea va avea parte
de servicii medicale gratuite,
inclusiv stomatologice

La magazinul penitenciarului se găsesc alimente, fructe, legume, apă minerală, băuturi răcoritoare, țigări și alte bunuri de natura celor permise de lege, printre care aparate de ras, televizoare, jocuri video, radiouri, laptopuri, baterii, chiloți, produse cosmetice.

Cartelele telefonice pot fi cumpărate de la punctele comerciale din incinta penitenciarului fără a afecta limita de 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie.

„În situația achiziționării unor bunuri de folosință îndelungată, permise a fi păstrate sau folosite pe perioada detenției, directorul penitenciarului poate aproba folosirea unei sume mai mari decât cea prevăzută, fără a afecta cuantumul săptămânal al sumelor din care deținuții pot efectua cumpărături“, se arată în regulamentul de aplicare a Legii 254/2013.

Accesul la TV

Administrația penitenciarului asigură receptarea programelor de radio și ale televiziunii publice, în vederea asigurării dreptului la informare. Aparatura radio-TV poate fi proprietatea penitenciarului sau a deținutului.

Folosirea aparaturii radio-TV se face conform programului stabilit, astfel încât să nu perturbe programul zilnic al deținuților și să nu contravină regulilor de disciplină din penitenciare.

În penitenciare funcționează studiouri radio-TV cu circuit închis dotate corespunzător care asigură, după caz, receptarea, transmiterea și retransmiterea programelor televiziunii publice.

Liviu Dragnea ar putea deveni chiar moderator, pentru că în studiourile radio-TV cu circuit închis pot fi realizate și transmise emisiuni proprii, cu caracter informativ și educativ, destinate deținuților.

Sport

Liviu Dragnea poate să facă și sport, cunoscut fiind faptul că îi place fotbalul, dar poate să meargă și la bibliotecă sau la biserică.

Penitenciarul Rahova are 222 de camere de deținere, 3 terenuri de sport, 15 cabinete medicale, 3 camere de infirmerie, bloc alimentar, spălătorie, 4 ateliere, 17 cluburi de reintegrare socială, bibliotecă, biserică și o capelă.

O zi la Rahova

05.00  –  deșteptarea/ apelul de dimineață;

05.30  – masa de dimineață

06.00  – activități /muncă/școală

12.00  – 13.00 – masa de prânz

13.00  – 14.00 – activități/muncă/școală

15.00  – 17.00 – plimbare în aer liber

17.30   – 18.00 – masa de seară 

19.00 – apelul de seară

22.00  – Stingerea

__________________________________________________________

Citește tot dosarul Testamentul lui Dragnea:

Testamentul lui Dragnea

Testamentul lui Dragnea - Primul tun: a cumpărat Teleormanul cu 1 $/mp

Testamentul lui Dragnea - Tel Drum, jumătate de miliard de euro de la stat

Dragnea jr, conexiunea 
financiară cu Tel Drum

Testamentul lui Dragnea - ValizaLeaks, intimitățile braziliene ale lui Livinho

Testamentul lui Dragnea - Stăpân peste insula Belina și brațul Pavel

Celălalt Dragnea – europeanul, atent cu tinerii și cu mediul

România, victimă în războiul lui Dragnea cu UE

Testamentul lui Dragnea - Anii negri ai Justiției în epoca lui „Daddy“

Testamentul lui Dragnea - Dăncilă fără milă

__________________________________________________________

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te