Testamentul lui Dragnea - Dăncilă fără milă

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.06.2019 - 08:51

Prima schimbare care s-a petrecut la vârful PSD, după condamnarea lui Liviu Dragnea, a fost că premierul Viorica Dăncilă a început să vorbească liber, fără să-și mai citească discursul de pe hârtie, și n-a mai făcut gafe.

SHARE

Dincolo de această revoluție în comunicarea guvernamentală, Dăncilă a preluat partidul în forță, a început imediat epurarea apropiaților lui Dragnea și și-a adus prie-tenii în Guvern. Președinte executiv a fost numit baronul de Olt Paul Stănescu, amic cu familia Dăncilă și marginalizat de Dragnea.

Codrin Ștefănescu a fost schimbat din funcția de secretar general al PSD, Anca Alexandrescu a fost îndepărtată, iar Darius Vâlcov amenințaț și el cu îndepărtarea.

La ora închiderii ediției nu era însă clar când va fi organizat congresul pentru desemnarea președintelui partidului, precum și a candidatului la funcția de șef al statului. Dăncilă a anunțat, inițial, că acesta se va ține la sfârșitul lunii iunie.

După nici 12 ore de la această declarație, Stănescu a contrazis-o și a apreciat că un congres poate fi organizat în septembrie. Această variantă ar da timp grupării Dăncilă-Stănescu să își consolideze controlul asupra PSD și să-i înlăture pe toți apropiații lui Dragnea.

TANDEMUL Viorica Dăncilă - Paul Stănescu, susținut de baronul Oprișan, s-a debarasat rapid de oamenii lui Dragnea

 

În PSD se discută inclusiv varianta organizării a două congrese: unul în iunie, pentru schimbarea statutului – care prevede că președintele PSD este ales direct de către toți membrii săi – și altul în septembrie pentru desemnarea noului președinte al partidului și al candidatului la președinție.

Deși în PSD este haos, iar grupările abia tind să se contureze, Newsweek România vă prezintă o fotografie de moment a taberelor, a candidaților la șefia partidului și a potențialilor competitori pentru Cotroceni.

__________________________________________________________

Citește tot dosarul Testamentul lui Dragnea:

Testamentul lui Dragnea

Testamentul lui Dragnea - Primul tun: a cumpărat Teleormanul cu 1 $/mp

Testamentul lui Dragnea - Tel Drum, jumătate de miliard de euro de la stat

Dragnea jr, conexiunea financiară cu Tel Drum

Testamentul lui Dragnea - ValizaLeaks, intimitățile braziliene ale lui Livinho

Testamentul lui Dragnea - Stăpân peste insula Belina și brațul Pavel

Celălalt Dragnea – europeanul, atent cu tinerii și cu mediul

România, victimă în războiul lui Dragnea cu UE

Testamentul lui Dragnea - Anii negri ai Justiției în epoca lui „Daddy“

Programul lui Dragnea la Rahova

__________________________________________________________

Situația se schimbă însă de la o zi la alta și, probabil, câștigătorul va fi decis după o bătălie dură la congres. În plus, mai mulți foști lideri PSD, marginalizați sau excluși în ultimii ani, ar putea reveni în prim-plan.

Noul binom din fruntea PSD

Cele mai mari șanse să preia, la congres, șefia partidului social-democrat pare că le are, în acest moment, binomul Dăncilă - Stănescu. În pixul premierului se află mai multe numiri și le-ar putea folosi pentru a-și mări influența în PSD:

Demiterea și numirea unor noi miniștri, dacă se va face o „amplă remaniere“, cum cer atât unii lideri PSD, cât și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, pe posturile rămase libere după remanierea din mai, ea a adus în Guvern numai persoane apropiate, preponderent femei.

Propunerea din partea României pentru viitorul comisar european, propunere care trebuie definitivată până la mijlocul lunii iunie, potrivit lui Dăncilă.

În pixul premierului Dăncilă se află mai multe numiri și ea le-ar putea folosi pentru a-și mări influenţa în PSD

Viitorul Avocat al Poporului. Mandatul lui Victor Ciorbea a expirat de la 8 mai.

Ministrul Justiției va face propuneri pentru șefia DNA, a Parchetului General și a procurorilor români din Parchetul General European.

În calitate de președinte al PSD, Dăncilă controleazăși numirea viitorul guvernator al BNR. Isărescu a fost votat de Parlament în 16 iunie 2014 și și-a preluat mandatul în luna octombrie a aceluiași an.

În plus, Dăncilă, ieșită acum de sub controlul lui Dragnea, va încerca să-și fidelizeze baronii locali prin alocări bugetare. De altfel, ea a profitat de campania electorală ca să facă un lung turneu prin țară și să discute cu aceștia.

Nu este clar însă dacă Dăncilă va dori să fie președinte sau îi va ceda acest post lui Paul Stănescu. Cei doi au o veche relație de familie și sunt uniți de ura împotriva lui Vâlcov (cu care Stănescu, șef al organizației PSD din Olt, a avut dispute de pe vremea când acesta era primar al Slatinei).

Oprișan visează bastonul de mareșal

Disidența lui Dăncilă în fața lui Dragnea a fost încurajată, în ultimele luni, de eternul baron de Vrancea, Marian Oprișan. După condamnarea președintelui PSD, Oprișan a sugerat că s-a cam săturat să fie șef de județ.

„Politicienii au o carieră şi eu am un parcurs. Eu zic că, în principiu, în raniţa fiecărui soldat poate să stea bastonul de mareşal“,  a citat baronul de Vrancea dintr-un general al lui Napoleon Bonaparte.

Baronul de Vrancea a răspuns astfel unei întrebări legate de posibilitatea de a candida la funcția de șef al statului. „Domnul Marian Oprișan am înțeles că vrea să fie președintele PSD, deci cu siguranță că o va susține pe doamna Dăncilă“, a susținut, imediat după alegerile pentru Parlamentul European, fostul premier și lider al acestui partid, Victor Ponta. Oprișan este acum vicepreședinte al PSD.

Șerban Nicolae vrea poză de președinte

Singurul lider care a sugerat că ar putea candida la conducerea PSD este senatorul Șerban Nicolae, dar și cunoscut ca apropiat al lui Ion Iliescu, un apărător al corupților.

Controversatul parlamentar nu este la prima tentativă de a prelua șefia PSD. El a mai candidat în 2005, când a obținut 9 voturi din 1.508, adică aproximativ 0,6%.

După alegerile din 26 mai și condamnarea de a doua zi a lui Dragnea, Nicolae a declarat: „Nu exclud nicio variantă. Am încercat să candidez acum 4 ani. Mă mai gândesc dacă voi candida“.

Victor Ponta și Mircea Geoană au refuzat să revină în PSD

El ar putea fi susținut de nucleul dur din partid, deranjat de faptul că Dăncilă a promis că scoate Justiția de pe agendă și de semnalele premierului că-și va schimba atitudinea față de statul de drept.

Este, de altfel, singurul senator PSD care, după europarlamentare, l-a apărat public pe Tăriceanu și a susținut că dosarul făcut de DNA se bazează pe acuzațiile pe care „nu știu ce infractor“ i le aduce, iar acestea „par că nu au legătură cu Justiția“.

Șerban Nicolae este co-semnatar, alături de Liviu Dragnea, al controversatului proiect prin care rezerva de aur a BNR trebuie adusă de la Londra în România.

Firea promovată, în ciuda înfrângerii din Capitală

Un statut special în PSD are acum echipa Gabrielei Firea, deși, în București, partidul a pierdut alegerile la un scor catastrofal: USR-PLUS a luat puțin peste 40%, PSD circa 16%, PNL – 15%, Pro România – 6,61%, iar PMP – 5,66%. „Au fost boicotate proiecte ale Bucureștiului de către unii membri ai guvernelor care s-au succedat și am fost și sunt blocată de PNL și USR în Consiliul General.

Cum ar fi arătat azi scorul PSD dacă erau îndeplinite promisiunile din campaniile electorale atât în Capitală, cât și în întreaga țară?“, a fost scuza actualului primar general.

În consecință, imediat după ce Dragnea a ajuns la pușcărie, Firea a fost promovată de către Dăncilă: ea a revenit în funcțiile de vicepreședinte la nivel național și președinte interimar al organizației de București.

Gabriela Firea se declară neinteresată de șefia partidului și de o candidatură la prezidențiale, invocând problemele de sănătate

În seara de 26 mai, Dragnea i-a făcut un cadou otrăvit lui Firea: a propus-o drept candidat la președinție. „Am înțeles că ALDE îl susține pe Tăriceanu și trebuie să se facă analiza care dintre cei doi potențiali candidați de la PSD și ALDE au cele mai mari șanse să scape România de acest om care este la Cotroceni.

Din partea PSD nu hotărăsc eu, sper să particip la ședința CEx unde se decide. Cred că analiza trebuie făcută între Gabriela Firea și Călin Popescu Tăriceanu“, a spus fostul președinte al PSD în ajunul încarcerării.

Firea a respins această propunere, dar limbajul folosit nu exclude ca, pe viitor, să se răzgândească: „Consider că PSD, în forurile statutare, trebuie să-și decidă candidatul la prezidențiale.

Nu mi-am dorit și nu îmi doresc să preiau conducerea PSD. Nu mi-am dorit și nu îmi doresc să candidez la Președinție. Îmi doresc, însă, să am sănătate și susținere, să finalizez cu bine proiectele pentru București“, a scris Firea, pe Facebook.

Ea îl are alături pe primarul sectorului 3, Robert Negoiță.

Ponta și PSD-ul de rezervă

Relația dintre PSD și Pro România s-a încălzit imediat ce Dăncilă a preluat postul lui Dragnea. Într-o primă etapă, pe surse, s-a discutat chiar ca Victor Ponta să fie susținut de PSD pentru a prelua președinția Camerei Deputaților.

Dăncilă, personal, a spus că social-democrații ar trebui să-i recupereze pe cei care au plecat din cauza conflictelor cu Dragnea.

„Eu îmi doresc toți oamenii de bună credință și care, chiar dacă au plecat din varii motive, sufletul lor a rămas tot alături de social-democrați“, a afirmat premierul. La câteva ore după aceste afirmații, PSD a acceptat ca Pro România să-și facă grup parlamentar, în Camera Deputaților.

Totuși, după unele ezitări, Pro România a anunțat că va rămâne în opoziție cu PSD, ba chiar va vota o moțiune de cenzură. „Ca să fie clar! Nu ne-am aliat cu PSD. Nu ne vindem și nu ne pot cumpăra. Nu mă întorc la PSD. Am prieteni în PSD. Dar nu sunt prieten cu PSD-ul!!! Cred cu tărie că guvernul PSD-Dăncilă trebuie să plece (...) Urmează moțiunea de cenzură…. și intrarea în normalitate a României!“, a scris fostul premier Mihai Tudose, azi membru Pro România, pe Facebook.

Pe de altă parte, noul președinte al Camerei Deputaților este acum Marcel Ciolacu, fost vicepremier în cabinetul Tudose și un apropiat al fostului premier.

Și Mircea Geoană, exclus din PSD încă din 2011, a respins ofera lui Dăncilă de a reveni în PSD.

„Înţeleg şi încurajez nevoia PSD de a depăşi o perioadă grea care, netratată cu curaj şi responsabilitate, are potenţialul de a pune sub semnul întrebării soarta acestui mare partid românesc.

Rămân alături de foştii mei colegi şi colege, însă planurile mele imediate nu includ revenirea în politica militantă“, a scris Geoană pe Facebook.

Năstase și Cozmâncă se oferă voluntari

În schimb, s-au oferit să revină în partid liderii din perioada 2001-2004. Fostul președinte al PSD Adrian Năstase a anunțat că, alături de fostul senator PSD Octav Cozmâncă și de alți actuali și foști lideri ai partidului, va constitui „Grupul de sprijin pentru actualul PSD“, „ca urmare a rezultatelor la alegerile europarlamentare“.

Năstase l-a desființat pe Dragnea pentru rezultatul „umilitor“ de la europarlamentare: „Atitudinea și compromisurile lui Dragnea, lipsa de decizie, temporizarea i-au creat și lui probleme, dar și partidului și, în definitiv, țării“.

Lista potențialilor candidați PSD la prezidențiale

De luni întregi, deputatul PSD Liviu Pleșoianu amenință că va candida la președinția României. Acum, el s-a poziționat deja împotriva echipei Dăncilă. „’Telectualilor? Principialilor? Slugilor? Vreți să-i maziliți azi pe Codrin Stefănescu și pe Lia Olguța Vasilescu ca să preia controlul în PSD gașca aia de... #SERVICIU cu care vă tot vedeți voi zilele astea? (...) Bine, #SLUGILOR! Atunci va trebui să ne înfruntați și pe mine, și pe toți membrii PSD! Hai la Congres, ’telectualilor! O să am MULTE să vă zic!“, a scris el pe Facebook.

Printre potențialii candidați la președinție, deși nu și-au anunțat public intențiile, se mai află Eugen Teodorovici, Lia Olguța Vasilescu, Ecaterina
Andronescu și Robert Negoiță. Numele lui Andronescu a mai fost vehiculat în toamna lui 2018, când se discuta posibilitatea ca ea să se transfere la Pro România. Până la urmă, a rămas alături de Dragnea, care i-a oferit postul de ministru al Educației.

„Cândva o să candidez, cu siguranță. Aveți ca mărturie clară: cândva o să candidez și la prezidențialele din
România. Nu mă întrebați și când anume, pentru că aceasta este surpriză. Știu cum va fi. Problema nu este cum o să fie, o să fie sigur. N-am niciun fel de problemă“, a declarat Eugen Teodorovici la TVR 1, în martie 2019.

În februarie 2019, deputatul PSD Oana Florea declara la Antena 3: „Mie mi se pare ca ar fi un candidat bun. Dacă facem un exercițiu de imaginație, cred că în turul doi dna Olguța Vasilescu l-ar spulbera pe Iohannis. Nu cred că-i face față Iohannis“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te