Ministerul Mediului nu a venit cu nicio explicație pentru această situație.
Activistul de mediu Octavian Berceanu postează aproape zilnic imagini, pe pagina de Facebook, cu arderi de deșeuri pe câmpurile din jurul orașului, activitate care ne otrăvește aerul.
Maximele de poluare au fost înregistrate de rețeaua independentă airly.eu la senzorii din Ferentari, Pantelimon și Șoseaua Giurgiului.
Și stațiile oficiale ale Ministerului Mediului au înregistrat depășiri de până la 250% la PM10 și circa 350% pentru PM 2,5 la stația de la Lacul Morii, singura care măsoară aceste particule în București. În zona Lacul Morii însă și senzorioii din rețelele independente au înregistrat valori asemănătoare, poluarea extremă fiind în alte zone, unde Ministerul Mediului nu are stații.
Citește și: Biden, declarație televizată: Trupele ruse rămân în „poziție de amenințare”
Și anul acesta, și anul trecut, din octombrie până în mai, și acum doi ani, au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend, însă autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic. Singurul care a vorbit deschis despre acest fenomen a fost fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis în septembrie de premierul Florin Cîțu, potrivit Hotnews.
Citește și: Putin schimbă tonul: Rusia, pregătită să continue negocierile, dar în estul Ucrainei e „genocid”
Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).
Ce înseamnă PM 2,5 și PM10
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.
- PM 2.5: 25 ug/m3 - valoarea-tintă anuală, 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
- PM 10, valori limită: 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane