VIDEO Biden, declarație televizată: Trupele ruse rămân în „poziție de amenințare”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.02.2022 - 00:19
VIDEO Biden, declarație televizată: Trupele ruse rămân în „poziție de amenințare”/foto: cnn

Statele Unite avertizează că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice zi”, pe fondul escaladării tensiunilor din regiune. „Analiștii noștri indică faptul că trupele ruse rămân într-o poziție amenințătoare”, a spus președintele american.

SHARE

Un atac rusesc asupra Ucrainei „rămîne foarte mult o posibilitate”, dar costul uman ar fi „imens”, a spus președintele american Joe Biden.

În declarația televizată la nivel național, el a spus că SUA sunt gata să răspundă decisiv la o astfel de mișcare.

Președintele Biden a avertizat că o potențială invazie rusă a Ucrainei ar avea ramificații în interiorul Statelor Unite.

„Poporul american înțelege că apărarea democrației și a libertății nu este niciodată fără costuri”, a spus Biden, subliniind că republicanii și democrații sunt uniți în dorința de a apăra „principiile noastre cele mai elementare, cele mai bipartizane și cele mai americane”.

Desigur, s-ar putea ajunge la prețuri mai mari la energie.

„Nu voi pretinde că va fi nedureros”, a spus el, menționând că SUA își coordonează eforturile cu producătorii de energie „pentru a oferi ajutor la pompa de benzină”.

Biden a reiterat că SUA sunt pregătite să răspundă altor „încercări dureroase pentru  americani”, inclusiv în spațiul cibernetic.

„Nu căutăm o confruntare directă cu Rusia, deși am fost clar că, dacă Rusia vizează americanii în Ucraina, vom răspunde cu forță. Dacă Rusia atacă Statele Unite sau aliații prin mijloace asimetrice, cum ar fi atacuri cibernetice perturbatoare împotriva companiilor noastre sau a  infrastructurii critice, suntem pregătiți să răspundem”, a spus Biden.

Pe fondul tensiunilor continue de la granița dintre Ucraina și Rusia, președintele Biden a precizat că Statele Unite nu încearcă să sporească volatilitatea.

SUA și NATO nu amenință Rusia

„Permiteți-mi să fiu la fel de clar despre ceea ce nu facem: Statele Unite și NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a spus Biden, vorbind de la Casa Albă.

„Ucraina nu amenință Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nu avem, nu avem planuri să le punem și acolo. Nu țintim poporul Rusiei. Nu căutăm să destabilizam Rusia. Cetăţenilor Rusiei: nu sunteţi inamicul nostru. Nu cred că vreţi un război sângeros, distructiv împotriva Ucrainei", a spus el.

Citește și

Blinken și Lavrov au vorbit despre garanțiile de securitate. Biden va susține un scurt discurs

Israelul nu crede în retragerea Rusiei. Își îndeamnă cetățenii să iasă imediat din Ucraina

Menționând că Rusia și Statele Unite au făcut echipă în al Doilea Război Mondial – pe care el l-a numit „un război de necesitate” – Biden a făcut o distincție între starea actuală a lucrurilor.

„Dacă Rusia atacă Ucraina, va fi un război la alegere, sau un război fără motiv. Spun aceste lucruri nu pentru a provoca, ci pentru a spune adevărul, pentru că adevărul contează. Responsabilitatea contează", a spus Biden.

O invazie a Ucrainei va avea un cost uman imens

„Dacă Rusia va invada în zilele și săptămânile următoare, costul uman pentru Ucraina va fi imens”, a adăugat el.

Președintele a părut optimist că diplomația va rezolva criza după ce Rusia a propus public să continue discuțiile.

„Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de a reuși și cred că există modalități reale de a aborda preocupările noastre de securitate”, a spus Biden.

„Ministrul rus al apărării a raportat astăzi că unele unități militare își părăsesc pozițiile în apropierea Ucrainei”, a spus Biden.

„Ar fi bine, dar nu am verificat încă acest lucru. Nu am verificat încă dacă unitățile militare ruse se întorc la bazele lor. Într-adevăr, analiștii noștri indică faptul că rămân într-o poziție amenințătoare”.

Se estimează că aproximativ 150.000 de soldați ruși sunt adunați în apropierea granițelor Ucrainei.

Oficialii americani au îndemnat toți americanii să părăsească Ucraina, precum și Belarusul vecin și o parte a Moldovei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te