Polițiștii cer lege pentru întărirea autorității forțelor de ordine

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.06.2019 - 09:54
Polițiști la depunerea jurământului. Foto: Facebook Poliția Română

Sindicatul Polițiștilor cere reformarea Poliției, modificarea legislației și întărirea autorității oamenilor legii, într-o scrisoare deschisă adresată Președinției, Guvernului, Parlamentului și Ministerului de Interne.

SHARE

Sindicaliștii din Poliție sunt de părere că trebuie adoptat un set de legi menite să întărească autoritatea poliţistului român şi siguranţa cetăţeanului, cu „prevederi clare şi sancţiuni cât mai dure, pentru a descuraja orice om rău intenţionat şi certat cu legea”.

„Evoluţia societăţii şi cerinţele actuale fac ca reformarea poliţiei şi schimbarea legislaţiei să fie o necesitate, asta dacă ne dorim o poliţie performantă de care să beneficieze cetăţenii cinstiţi ai acestei ţări, fără evenimente nefericite, ca cele pe care le cunoaştem cu toţii, în care poliţiştii au fost ultragiaţi sau chiar ucişi la datorie. Numai împreună cu ajutorul dumneavoastră putem să facem reformă în Poliţia Română, să stopăm abuzurile, astfel încât cetățenii să aibă parte de un servciu poliţienesc de calitate”, se arată în scrisoarea polițiștilor. 

Totodată, sindicaliștii din Poliție mai cer reducerea birocrației, trecerea personalului în partea operativă, eliminarea desemnărilor și prelungirilor în funcții de conducere. 

Citește și: UPDATE. Ucigașul polițistului din Timiș, găsit spânzurat în pușcărie 

„O analiză simplă ne arată că, prin eficientizarea activităţii, simplificarea procedurilor şi reducerea birocraţiei, aproximativ 40% din personalul structurilor suport, ar putea fi repartizaţi în operativ, acolo unde este cea mai mare nevoie de oameni. Pentru funcţiile de conducere trebuie organizate concursuri transparente, singurul criteriu important fiind acela de competenţă, totodată trebuie eliminate acele desemnări, împuterniciri şi prelungiri în funcţiile manageriale, a unor oameni obedienţi, puşi acolo pe criterii politice. Organizaţia noastră a solicitat în repetate rânduri verificarea evidenţelor cu şefii din Poliţia Română care beneficiază de auto şi şofer de serviciu, considerând că mulţi dintre ei pot conduce singuri maşinile iar alţii pot utiliza autoturismele personale, aşa cum o fac simplii poliţişti”, se arată în scrisoare.

Sindicatul consideră că trebuie clarificată şi organizarea poliţiei din mediul rural unde sunt în prezent şi secţii şi posturi de poliţie fară o eficienţă maximă, cu funcţii multe şi lucrători puţini.

Sindicaliștii mai cer și refacerea programului de lucru al polițiștilor: „Acesta trebuie să fie bine structurat, cu timp suficient de refacere a capacităţii de muncă, timp liber corespunzător, acordat după consultarea oamenilor, deoarece numai aşa putem obţine un randament maxim”. 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.