Polițist din București, printre românii morți în Congo? Și-ar fi luat concediu fără plată un an

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.02.2024 - 18:56
Românii luptă în Africa pentru 5.000 € lunar - Foto: Arhivă - rol ilustrativ

Conform unor surse, 5 mercenari români au murit în Congo, inclusiv un polițist din București care își luase concediu fără plată timp de un an pentru a merge acolo. Ar fi vorba de fapt despre 10-15 polițiști din Capitală care au plecat să lupte în Africa pe salarii de 5.000 €

SHARE

Mai mulţi poliţişti din Bucureşti şi-ar fi luat concediu ca să plece să lupte ca mercenari în Africa. Unul dintre ei ar fi fost ucis la Frontiera cu Rwanda.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a confirmat joi doar 2 români morţi şi 4 răniţi. 

Polițist din București, mort în Congo. Își luase concediu fără plată un an pentru 5.000 € pe lună

Cinci mercenari români au murit în Congo, printre ei fiind și un angajat al Poliției Capitalei care şi-a luat concediu fără plată un an de zile pentru a merge în misiune, potrivit unor surse citate de Observator.

În total, în Congo, ar fi 15-20 de poliţişti din Capitală iar numărul total al românilor plecaţi în aceste misiuni ar fi de peste 1000, potrivit sursei citate. În ceea ce priveşte numărul răniţilor, acesta ar fi de câteva zeci.

Citește și: EXCLUSIV Infernul din Congo. Trei contractori români au murit Un lunetist rus le-a distrus dronele

Românii fac parte dintr-o grupare condusă de un fost luptător în Legiunea Străină, Horaţiu Potra care îi recruta şi plătea cu 5.000 de dolari pe lună. 

20 de români, foşti militari, sunt mercenari în gruparea condusă de Horaţiu Potra. Creierul misiunii, şi el luptător de profesie, ar avea contract cu guvernul din Republica Democrată Congo, potrivit surselor Obsrevator.

Misiunea românilor era să instruiască armatele congoleze să facă faţă grupărilor de rebeli într-un stat sufocat de războaie civile. Ieri dimineaţă, în timp ce se aflau într-o tabără improvizată de instruire, au fost atacaţi de o grupare paramilitară M23. Unul dintre colegii lor spune că au ştiut că vor fi atacaţi.

Congo este considerată una dintre cele mai periculoase ţări africane, pentru care Ministerul român al Afacerilor Externe a emis avertizare de călătorie. Statul este coplesit de războaie civile, iar unele grupări paramilitare, cum este cazul M23, sunt antrenate în străinătate.

Citește și: Mercenarul român poreclit „Mașinăria de război” luptă în Congo. Acuzat de legături cu Wagner

Au dotări mult mai bune decât autorităţile şi strategi versaţi care le pun la cale loviturile. În gruparea condusă de Horaţiu Potra sunt foşti militari cu experienţă uriaşă în teatrele de război, numai că - în cazul recentului atac - au realizat că vor fi atacaţi mult prea târziu. 5000 de euro pe lună ar fi primit ca să-şi desfăşoare activitatea în Congo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te