Mercenarul român poreclit „Mașinăria de război” luptă în Congo. Acuzat de legături cu Wagner

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.01.2023 - 13:35
Mercenarul român poreclit „Mașinăria de război”, luptă în Congo. Acuzat de legături cu Wagner - FOTO: Twitter/@FMLarousse
Mercenarul român poreclit „Mașinăria de război”, luptă în Congo. Acuzat de legături cu Wagner - FOTO: Twitter/@FMLarousse

Numele unui român din Mediaș asociat cu temuta armată privată a lui Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner a fost dezvăluit într-o anchetă a Deutsche Welle privind legiunea de mercenari români care luptă în Congo.

SHARE

„Sunt zeci, poate chiar o sută de bărbați albi în uniformă", a declarat un jurnalist local. El a cerut să rămână anonim din motive de securitate. "Ei poartă o varietate de uniforme fără steaguri naționale și pistoale la curea", a spus el.

Jurnalistul a adăugat că soldați ai gărzii prezidențiale congoleze păzeau îndeaproape intrarea în hotel. Aceștia i-au spus că străinii au rezervat toate camerele pentru o perioadă extinsă. "Este acum cartierul general al albilor", a explicat un soldat de la intrare, care a refuzat să spună mai multe.

Cercurile diplomatice speculează de săptămâni întregi cu privire la semnificația prezenței acestor bărbați înarmați din Europa de Est în Goma, pe fondul unei noi runde de lupte în estul RDC. războiul a izbucnit în primăvara anului trecut, după ce rebelii tutsi din M23 (Mișcarea 23 martie) au cucerit o vastă fâșie de teren de-a lungul graniței cu Rwanda și Uganda, țări vecine.

Armata congoleză a suferit pierderi grele în lupte. Prezența unor bărbați înarmați de culoare albă la hotelul Mbiza a stârnit zvonuri potrivit cărora guvernul ar fi angajat celebrul mercenar rus Wagner Group pentru a ajuta la lupta împotriva rebelilor.

Imagine

Guvernul din Congo neagă că a angajat mercenari Wagner

Guvernul congolez a explicat recent de ce nu are nevoie să angajeze mercenarii lui Wagner. "Dacă primim avioane Sukhoi [avioane de luptă rusești], avem nevoie de personal tehnic pentru a le întreține. Dacă nu avem această forță de muncă, ce ne facem?", a declarat ministrul comunicațiilor, Patrick Muyaya.

În luna mai, ministrul apărării Kabanda a asistat la o demonstrație de zbor a avioanelor Sukhoi pe aerodromul Forțelor Aeriene congoleze din Kinshasa.

Pe pistă se aflau bărbați est-europeni în uniforme cu însemnele companiei private bulgare "Agemira". Kabanda i-a lăudat pentru că au reparat vechi elicoptere de luptă în doar 57 de zile.  

Anchetatorii ONU au confirmat că Agemira a staționat aproximativ 40 de ingineri și tehnicieni de zbor pe aeroportul din Goma pentru a efectua reparațiile. Printre aceștia se aflau români, bulgari, georgieni și belaruși, care sunt familiarizați cu aeronavele rusești. În plus, forțele aeriene din Congo angajează piloți georgieni pentru a pilota avioane de luptă.

Imagine

Mercenari români pe aeroportul din Goma

Imagine

Mercenarii români din compania lui Potra păzesc acum aeroportul din Goma, în timp ce tehnicienii Agemira supraveghează întreținerea aeronavelor.

Armata congoleză vrea să se asigure că pista de importanță strategică, aflată la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului, nu va cădea în mâinile rebelilor, așa cum s-a întâmplat în timpul ultimului război din 2012.

Atunci, luptătorii M23 au jefuit depozitele armatei de pe aeroport, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune din Rusia.

Mercenarul Horațiu Potra, fost membru al Legiunii Străine Franceze, foarte activ în Africa

O altă fotografie, postată online pe 2 ianuarie de Fiston Mahamba, un jurnalist al portalului de verificare a faptelor Congo Check, a oferit indicii mai concrete, se arată în raportul taz. Aceasta arată un bărbat alb, de vârstă destul de matură, cu o pușcă de asalt AK-47, stând între doi soldați pe șosea, probabil la nord de Goma. Se crede că aceasta este fotografia unui mercenar experimentat din România, pe nume Horatiu Potra, potrivit Deutsche Welle.

Dispărut de o bună bucată de timp din România, Horațiu Potra, mercenarul care a fost acuzat că sponsoriza Biserica Ortodoxă Română cu bani proveniți din afaceri ilicite, s-a refugiat în Africa, unde antrenează asasini cu sânge rece.

Potra a fost arestat în urmă cu mai mulți ani, fiind acuzat că deținea ilegal arme de foc și că dirija o rețea de traficanți de droguri, însă ulterior a fost eliberat și a dispărut fără urmă. După un proces lung, a fost achitat în dosarul de trafic de droguri și a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Apoi a părăsit România, iar Potra a devenit foarte activ pe un site de socializare și, în urmă cu jumătate de an, a postat o fotografie cu el în Londra, unde locuia de ceva timp.

„Mașinăria de război”, după cum a fost supranumit Potra, a dezvăluit că s-a întors pe tărâmurile africane, acolo unde a ”muncit” ani la rând. Și, ca să demonstreze că nu glumește, mercenarul a postat o fotografie în care apare flancat de militari africani, toți fiind înarmați cu mitraliere AKM.

Acesta a fost membru al Legiunii Străine Franceze în anii 1990 și este cunoscut ca fiind foarte activ în Africa în următoarele decenii. El a antrenat gărzile de corp ale președintelui de atunci Ange-Felix Patasse în Republica Centrafricană și i-a învățat pe insurgenții din Ciad cum să lupte.

De asemenea, el se pricepe și în Congo. În 2002, el l-a contactat pe liderul rebel congolez Jean-Pierre Bemba, care l-a ajutat pe Patasse în Republica Centrafricană vecină, potrivit articolului din taz. Publicația a întrebat mai mulți experți internaționali ai lui Wagner și anchetatori ONU, dar nimeni nu a putut confirma legăturile dintre Potra și Wagner.

Potra, la rândul său, este directorul general al grupului românesc de mercenari Asociația RALF, cu sediul în Sibiu. Site-ul său web precizează că firma pregătește gărzi de corp pentru VIP-uri, protejează "zone sensibile", cum ar fi minele, și antrenează forțe speciale. Firma nu a răspuns la solicitările prin e-mail.

Un angajat al autorității de imigrare din Congo staționat la aeroportul din Goma a declarat că a ștampilat pașapoartele românești ale militarilor albi la sosire.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te