EXCLUSIV Infernul din Congo. Trei contractori români au murit Un lunetist rus le-a distrus dronele

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.02.2024 - 01:34
Infernul din Congo, unde au murit trei contractori români - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Infernul din Congo, unde au murit trei contractori români - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Infernul din Congo. Trei contractori români, care deserveau armata guvernamentală, au murit în urma unui atac al insurgenților M23, alături de care se află mercenari ruși. .Un lunetist rus le-a distrus dronele, potrivit unor surse.

SHARE

Infernul din Congo. Trei contractori români au murit.  Un lunetist rus dintre mercenarii Wagner le-a distrus dronele, apoi au atacat pozițiile unde se aflau și românii.

Aceștia se aflau în Congo cu contract privat și, potrivit surselor, cu vize de turiști, ceea ce, dacă este adevărat, va atrage răspundere penală.

Nu tot contingentul de români, angajați ca „instructori” pentru armata guvernamentală congoleză, aveau pregătire militară specială. Alții însă erau militari în retragere, veterani cu misiuni în cadrul NATO.

De o săptămână, se dau lupte dramatice între armata congoleză și insurgenții M23 care înaintează spre capitala provinciei Goma, Kivu.

Potrivit surselor, românii se aflau într-o tabără improvizată în apropierea orașului Sake, în estul Republicii Democratice Congo, o zonă controlată de forțele guvernamentale, în calea insurgenților și au văzut cu ajutorul a patru drone cum se apropie în jur de o mie de luptători.

Au informat centrul lor de comandă și li s-a spus să stea liniștiți, să nu se angajeze în luptă.

Însă, un lunetist „alb”, mai mult ca sigur rus din grupul de mercenari Wagner, care de multă vreme s-a alăturat insurgenților, „foarte bine antrenat”, le-a doborât cele patru drone, lăsându-i „orbi”.

Citește și: Mercenarul român poreclit „Mașinăria de război” luptă în Congo. Acuzat de legături cu Wagner

Nu au mai văzut cum se organizează insurgenții și, dintr-o dată, s-au trezit sub foc de mortiere și arme ușoare, în care au murit cei doi contractori români - unul din Târgu Mureș și altul din Mediaș, potrivit sursei - și cel din Moldova, alții fiind răniți. și unii dispăruți în haosul atacului.

Practic, susține sursa, nu au fost atacați în mod special, fiind doar „avertizați” să nu intre în luptă. „Dacă ar fi vrut să-i atace, nu mai rămânea unul viu acolo. Ăștia nu trag, seceră!”, a declarat sursa pentru Newsweek.ro.

În ajutorul lor ar fi venit o forță de intervenție rapidă, 20 de militari din Forța de Reacție Rapidă a armatei congoleze, dar aceștia au căzut în ambuscadă și au fost uciși.

Cei de pe pozițiile atacate unde erau și românii nici nu puteau fi evacuați din cauza luptelor.

Citește și: Asasinarea ambasadorului italian în Congo, în fieful mercenarilor ruși de la Wagner

Contractele românilor erau pe sfârșite, așa că, atunci când au scăpat din infern, supraviețuitorii au făcut apel la Ambasada României din Angola, cu reprezentanță și pentru Congo, pentru a fi aduși acasă.

Mii de refugiați din cauza luptelor recente

Armata congoleză și forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite s-au luptat să țină sub control avansul insurgenților M23, care au încercuit orașul strategic Sake din estul țării. 

Pe măsură ce luptele continuă, mii de oameni care au fugit de Sake au ajuns în Bulengo, la aproximativ 10 km  vest de Goma.

Dar nici acolo nu sunt în siguranță. Îngrijorarea crește din cauza avansului în câteva zile a grupului armat în capitala provinciei Goma, Kivu de Nord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

George Cristian 09 februarie 2024 16:06
#1

Cine te a facut pe tine gazetar?
De unde sti originea tragatorului?
Provincia Nord Kivu! Goma este orasul resedinta!
Se pare ca sti mai bine discutiile intre comandament si cei implicati direct. Nu, ni sti!
Nu sti cine sunt oamenii angajati, unde au facut sau nu armata.
Te rog sa-ti ceri scuze pt toate tampeniile scrise!
Articolul tau este o jignire la adresa noastra

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te