Plăți fără avizul controlului financiar preventiv și bani dați pe evenimente private la ICR

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.03.2020 - 09:56
Liliana Țuroiu este fostul președinte al ICR și actualul director al ICR Bruxelles Foto: Facebook Liliana Turoiu

Ministerul de Finanțe a demarat acum câteva zile un control la Institutul Cultural Român, condus până de curând de Liliana Țuroiu, numită de PSD la conducerea instituției în 2017.

SHARE

Verificările vin după ce controlul financiar preventiv din cadrul ICR a refuzat să avizeze unele plăți pe care conducerea instituției le-a efectuat în cadrul proiectului Europalia România, care s-a derulat în perioada octombrie 2019– ianuarie 2020 în Belgia şi în alte state din Europa.

Bani cheltuiți fără cotract, justificați printr-o minută

Chiar dacă nu a exista avizul controlului financiar preventiv, ordonatorul principal de credite al ICR a decis să aprobe mai multe plăți pentru Europalia. Plățile acoperă costuri pentru transport, asigurări și închiriere a operelor de artă prezentate la Europalia. Însă aceste costuri nu au fost precizate sau aprobate nicăieri.  

Singura mențiune referitoare la aceste aspecte a fost făcută într-un proces verbal de ședință, o minută rezultată după întâlnirea conducerii ICR din 13 august în care se menționează doar că “ICR va fi refacturat de Europalia Internațional pentru toate documentele emise” pentru o serie de evenimente, factura urmând să fie însoțită de documente justificative, adică procese verbale, dovada plății și contracte/acorduri/angajamente legale ale Europalia International către terți pentru respectivele expoziții. 

Nu au fost încheiate contracte, însă au fost făcute referate de plată, pentru facturi de decont care însumează 7.128.275 lei, respectiv 1.454.750 euro (Europalia refacturează către ICR plăți făcute anterior pe proiect). Documentul justificativ invocat în referat este doar minuta ședinței din 13 august care stipulează “obligații de plată ale ICR” aprobate în ședința Comitetului director din 10 septembrie 2019. Controlul financiar preventiv a refuzat să pună viza pe plăți și a transmis refuzul și către Ministerul de Finanțe prin adresa RG/331/2/27.11.2019 urmată de alte trei adrese consecutive pe aceeați temă.

Apreciind că plățile propuse spre aprobare nu întrunesc condițiile legale, reprezentanții controlului financiar preventiv al ICR au dat patru refuzuri de viză pentru respectivele plăți, negăsind o bază legală în care să fie încadrate acestea, iar ca urmare a lipsei unui răspuns din partea Serviciului juridic al instituției, căreia i s-a adresat (document atașat), au sesizat Ministerul de Finanțe prin adresele RG/331/2/27.11.2019, RG/357/64/23.12.2019,  RG/357/65/23.12.2019, și RG/21/15/21.01.2020.

Cu toate că am cerut un punct de vedere al conducerii ICR în privința acesto aspect, nu am primit încă un răspuns.

Propunerea de modificare a legislației achizițiilor publice, refuzată

Fostul președinte al ICR, Liliana Țuroiu, a încercat să evite procedura de achiziție publică, pentru a face plăți directe către Europalia International, propunând chiar modificarea legislației privind achizițiile publice pentru organizarea și desfășurarea unor proiecte culturale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în procedură de urgență,  adresându-se Agenției naționale pentru achiziții publice (ANAP). După cum se poate vedea în nota de fundamentare trimisă de președintele ICR către ANAP, doamna Țuroiu dorea ca partea belgiană Europalia International să poată achiziționa mai multe servicii  de transport și asigurare a operelor de artă fără derularea unei proceduri competitive.

Prin adresa din 11 iunie 2019, ANAP i-a comunicat însă președintei ICR că procedurile pe care le propune nu au temei legal și creează premisele eludării prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice de către Institutul Cultural Român așa încât propunerea Lilianei Țuroiu de modificare a legislației în domeniu este de natură a aduce atingere aplicării conforme a prevederilor legale în materie de achiziție publică.

În momentul de față, Liliana Țuroiu este director al ICR Bruxelles.

Coincidență: eveniment privat la Bruxelles pe banii ICR, chiar de ziua șefei

Anul trecut, pe 18 iunie, la Chateau de Beloeil din Belgia a avut loc un eveniment privat plătit din fondurile ICR. Ca o coincidență, 18 iunie este și ziua de naștere a Lilinei Țuroiu. Această petrecere figurează și anul acesta în calendarul de activități al ICR, în aceeași perioadă. 

Anul acesta, pe 18 iunie, va fi un concert extraordinar „Alexandru Tomescu and his Stradivarius Violin” la Castelul Beloeil.

Acesta „continuă o tradiție de succes de colaborare cu AS Prince de Ligne. Avanpremiera EUROPALIA-România, organizată la Castelul Beloeil, (pe 18 iunie 2019 n.r.) s-a bucurat de o apreciere extraordinară și de prezența unor oaspeți de cel mai înalt nivel.

Prin reiterarea acestui concert, ne dorim strângerea relațiilor cu partenerii tradiționali și noi posibile contacte utile activității ICR Bruxelles care vor fi invitați la acest eveniment exclusivist, cu circuit închis” explică ICR.

Și în legătură cu această situație am cerut clarificări de la ICR, dar nu am primit niciun răspuns.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te