Omicron în România: primele două cazuri confirmate. Autoritățile decid ce măsuri vor fi luate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.12.2021 - 11:32
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pregătește măsuri împreună cu premierul Ciucă, Raed Arafat și Adriana Pistol. Sursă: Facebook Sănătatea TV

Au fost confirmate, sâmbătă seară, primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în România, la două persoane din Brașov și Vaslui. Duminică, de la 11.00, premierul Ciucă discută cu ministrul Sănătății Rafila, Raed Arafat și Adrian Pistol despre măsuri.

SHARE

O femeie de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat de 59 de ani din Vaslui au fost confirmați cu varianta Omicron a coronavirusului, a anunțat sâmbătă seară Ministerul Sănătății. 

Cele două persoane sunt asimptomatice și sunt izolate la domiciliu. 

Citește și: EXCLUSIV De ce testele de salivă din școli nu sunt ambalate individual. Ce spune caietul de sarcini | Newsweek Romania

„În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021”, a anunțat sâmbătă seară Ministerul Sănătății, într-o informare către presă. 

În continuare, se așteaptă rezultatul secvențierii probei sportivului de la CSM Știința Baia Mare, care de asemenea a fost confirmat pozitiv cu coronavirus. 

O altă persoană, care a fost repatriată din Maroc, este infectată cu varianta Delta a coronavirusului. 

Rafila: Cele două persoane infectate cu Omicron sunt vaccinate. Una este asimptomatică, cealaltă - „simptome de răceală banală”

Duminică dimineață, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, referitor la cele două persoane infectate cu Omicron că „simptomele sunt minore. Persoana din Bârlad este asimpromatică, iar cealaltă are simptome minore, de răceală banală”. Cele două persoane sunt vaccinate anti-COVID. 

Citește și: Cel mai mic număr de cazuri COVID din august, raportat duminică: 916 infectări | Newsweek Romania

Ședință la Guvern pentru a lua măsuri împotriva Omicron

De la ora 11.00, a început la sediul Guvernului o ședință convocată de premierul Nicolae Ciucă, la care participă ministrul Sănătății, precum și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul INSP. 

Rafila a spus că va fi făcută o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care trebuie impuse în România pentru a limita posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid.

„Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină.
(...) Analizăm diverse scenarii, astfel încât să găsim un set de propuneri pentru limitarea transmiterii acestei tulpini”, a declarat Rafila. 

Reamintim că în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, 29 de sportivi ai echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare au fost repatriați din Africa de Sud, ei fiind testați la sosire, un sportiv fiind confirmat cu COVID. Pentru acest sportiv se așteaptă rezultatul secvențierii. 

Alți 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini au fost repatriați din Africa de Sud și au fost testați. Dintre ei, doi au fost confirmați cu Omicron. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te