Nuțu Cămătaru, luptător în Legiunea Străină. A furat butelii și a fost grațiat de Ceaușescu

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.10.2023 - 10:11
Nuțu Cămătaru la prezentarea cărții despre viața sa Foto: cancan.ro

Unul dintre cei mai temuți interlopi din România, Nuțu Cămătaru, a ieșit de multă vreme din închisoare și spune că s-a retras din activitatea infracțională. Însă cunoscuții lui ajung frecvent în atenția anchetatorilor după ce comit fapte grave.

SHARE

Nuțu Cămătaru este unul dintre cei mai cunoscuți interlopi ai României. Despre viața s-a s-a scris o carte. De asemenea, un film este inspirat din activitatea sa infracțăională. 

Însă cel mai temut interlop a început de la ”munca de jos”. Pe vremea comunismului fura butelii din casele oamenilor. A ajuns de multe ori la pușcărie. La un moment dat a fost grațiat de dictatorul Nicolae Ceaușescu. 

Recent, apropiați ai săi au ajuns la poliție.

Nuțu Cămătaru, luptător în Legiunea străină. A furat butelii și a fost grațiat de Ceaușescu

Interlopul Nuțu Cămătaru a stat doi ani în Legiunea Străină, imediat după Revoluție, forțat de infracțiunile pe care le făcuse. Evident, viața dură din Legiune nu l-a cumințit, ba dimpotrivă.

Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, are o coleție de condamnări pentru fapte penale cu violență și este, în continuare, cel mai respectat interlop în lumea infractorilor.

Nuțu, împreună cu fratele său, Sile, a crescut în cartierul Ferentari, acolo unde are mai multe proprietăți imobiliare, inclusiv celebra fermă, transformată în grădină zoologică, unde a crescut până acum câțiva ani lei, urși și cai.

Citește și: Nuțu Cămătaru a fost grațiat de Iliescu și de Ceaușescu. În anii '80 fura butelii, acum stă bine

Nuțu Cămătaru și-a început activitatea infracțională încă de când era minor, cu o tentativă de trecere frauduloasă a frontierei. Apoi, după majorat a furat 180 de butelii de aragaz și a fost condmnat la 6 ani de închisoare.

Citește și: Interlopul pregătit în Legiunea Străină, pedepsit pentru c-a împușcat un hacker în cap. Îl țepuise

Două decrete prezidenţiale, primul semnat de Ceauşescu, iar cel de-al doilea de Iliescu, i-au eliberat pe străzile Bucureştiului.

În doar şase luni, de la sfârşitul lui ianuarie 1988 – când au fost graţiaţi de Ceauşescu – şi până în iulie 1988, când au fost din nou arestaţi de poliţie, hoţii conduşi de Sile şi Nuţu Cămătaru au trecut ca un uragan prin Bucureşti.

Citește și: Interlopul Bebino, zis King Kong, 10 ani de pușcărie pentru că l-a amenințat cu moartea pe Chioru

Au dat 50 de spargeri. Se documentau înainte să dea lovitura, escaladau balcoane, deschideau uşi cu levierul şi, odată ajunşi în locuinţe, furau tot ce putea fi vândut pe piaţa neagră a Capitalei: cuverturi, covoare, lămpi, ceasuri, pachete de cafea, săpunuri, butelii de gaz, aparate video, casetofoane, căşti, blitzuri fotografice, lănţişoare de aur, jachete de piele, căciuli de blană etc, conform Riseproject.

Imediat după Revoluție, în 1990, a plecat din țară din cauza problemelor cu legea și s-a înrolat timp de doi ani în Legiunea Străină.  A intrat la parașutiști și tot atunci a învățat să tragă cu arma. Îndrăgostit de Franța, Nuțu purta mereu în buzunar o vedere cu Nisa. 

Viața dură din Legiune nu l-a liniștit, ba dimpotrivă. Revenit în țară, Nuțu Cămătaru avea să pună bazele cele mai puternice rețele de crimă organizată din România. 

Politicieni și oameni de afaceri, cereau ajutor lui Nuțu Cămătaru

Despre viața lui Nuțu Cămătaru, Codrin Maticiunc a scris o carte. Se numește ”Dresor de lei și de fraieri – Viața lui Nuțu Cămătaru”. 

În aceasta povestește cum a oferit protecție unor politicieni precum Liviu Drangea sau Gabriel Oprea.

Și fostul premier Adrian Năstase l-ar fi căutat pe cunoscutul interlop Nuțu Cămătaru, în perioada în care aceștia erau închiși în Penitenciarul Jilava.

De fapt era în anul 2012, când Nuțu Cămătaru executa la Jilava o parte din pedeapsa de șase ani primită în dosarul în care a fost judecat alături de fratele lui, Sile Cămătaru, pentru proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.

Citește și: Nuțu Cămătaru: Puteam prelua Steaua, dar nu am vrut. Pe Becali „l-am ținut cu bani și cu șmecherie”

 Adrian Năstase, era condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”. 

Fostul premier a apelat la gardienii de la penitenciar pentru a vorbi cu el.

Citește și: Nuțu Cămătaru, despre întâlnirea cu Adrian Năstase la închisoare: A lăsat ochii în jos

Când s-au întâlnit prima dată, interlopul a vrut să verifice o informație pe care o aflase de la cunoscuți, potrivit căreia Adrian Năstase ar fi insistat ca el să se reîntoarcă în închisoare, dintr-un motiv care ar ține de pasiunea pentru vânătoare a fostului premier.

Au băgat un milionar în portbagaj

Milionarul Shaul Peleg a fost victima fraților Nuțu și Sile Cămătaru, el fiind jefuit, legat la ochi, aruncat într-un portbagaj şi lăsat dezbrăcat într-o pădure de la marginea Bucureştiului.

Omul de afaceri s-a plâns autorităţilor că, în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2003, ar fi fost bătut şi jefuit de mai mulţi necunoscuti mascaţi. După jaf, a fost legat la ochi, introdus într-un portbagaj şi lăsat, în pielea goală, într-o pădure de la marginea Bucureştiului.

Reclamaţia acestuia a declanşat o amplă anchetă, câteva luni mai târziu, stabilindu-se că făptaşii erau cei din gruparea Cămătaru.

Citește și: Gigi Becali, despre Nuțu Cămătaru: Când eram la cazino, îi ceream o sută-două sute de mii de euro

Grădina zoologică a lui Nuțu Cămătaru

Nuțu Cămătaru creștea patru lei și doi urși la el acasă în Ferentari. Animalele au fost luate din curtea lui și duse într-o grădină zoologică din Ploiești, în 2013, când cei doi frați au ajuns din nou după gratii. 

Animalele ar consuma hrană în valoare de de 4.500 de lei lunar.

În acest timp, municipalitatea din Ploieşti, care are în grijă Grădina Zoologică Bucov, unde au ajuns animalele, trebuie să bage adânc mâna în buget pentru a face rost de bani de mâncare pentru acestea. Dacă pentru cei doi urşi diverse magazine s-au oferit să doneze fructe, pentru mesele celor patru lei primăria plăteşte lunar 4.500 de lei. Aceasta, în condiţiile în care alocaţia unui copil este 42 de lei, adică de peste 100 de ori mai puţin.

Autorităţile speră să îşi recupereze banii din taxele plătite de vizitatorii interesaţi să vadă animalele Cămătarilor.

Pe vremea când animalele se aflau la Nuțu, rivalii lui se temeau să nu ajungă în cuștile lor.

Clanul Cămătarilor a avut cartierul general în Sectorul 5 al Capitalei. Dar afacerile ilegale și le-au extins rapid în tot orașul sub comanda lui Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru. A fost ajutat de fratele său Vasile Balint, zis Sile Cămătaru.

Citește și: Clanurile care au speriat România: cum și-au împărțit interlopii Bucureștiul, pe sectoare

După ce au ieșit din închisoare, frații Cămătaru s-au retras într-o vilă luxoasă situată pe malul lacului Snagov.

George Mihăiță s-a întâlnit cu Nuțu Cămătaru înainte să joace într-un film cu interlopi

Cunoscutul actor George Mihăiță i-a cerut lui Codin Maticiuc să-i aranjeze o întâlnire cu interlopul Nuțu Cămătaru. Cei doi s-au întâlnit și au petrecut împreună o bună perioadă de timp.

Citește și: Legătura dintre Nuțu Cămătaru și actorul George Mihăiță. Așa e și la Hollywood

Printre actorii care fac parte din această distribuție se numără mai multe nume, precum Theo Rose, Carmen Tănase, dar și cunoscutul George Mihăiță care joacă rolul de capul mafiei din serialul Clanul difuzat de Pro TV.

George Mihăiță a stat o perioadă bună de timp pentru a analiza comportamentul lui Nuțu Cămătaru, expresia feței, dar și felul în care vorbește, pentru a putea interpreta rolul așa cum trebuie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te