Nuțu Cămătaru a fost grațiat de Iliescu și de Ceaușescu. În anii '80 fura butelii, acum stă bine

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.04.2023 - 16:47
Nuțu Cămătaru la lansarea cărții sale - imagine cu rol ilustrativ Foto: Foto: cancan.ro

Unul dintre cei mai periculoși interlopi din România este liber și are chiar succes, mai ales după publicarea unei cârți autobiografice. Însă numele său încă stârnește teama. Este cunoscut pentru infracțiunile cu violență și leii folosiți să își sperie rivalii.

SHARE

Nuțu Cămătaru, pe numele său real Ioan Balint, este unul dintre cei mai periculoși interlopi din Capitală. A avut mai multe condamnări la activ pe vremea când conducea clanul Cămătarilor, o grupare de crimă organizată care se ocupa de infracțiuni sângeroase.

El și fratele lui, Vasile Balint, au ajuns după gratii încă de dinainte de Revoluția din 1989. La un moment dat au beneficiat de grațiere din partea lui Ceușescu.

Cine este Nuțu Cămătaru, mafiotul din Ferentari

Are 59 de ani, împliniți la 6 aprilie, însă deși vrea să se țină departe de scandaluri, numele său apare în desele confruntări dintre interlopii mai tineri. 

Recent, acesta a arbitrat conflictul din interlopii Bebino, Aticu și Litrașu, pe de o parte, și Eduard Rusu, zis Prințișorul din Tărtășești și oamenii lui pe de altă parte. Bătaia a izbucnit din cauză că interlopii îl "confiscaseră” pe manelistul Luis Gabriel.

Citește și: Nuțu Cămătaru a arbitrat bătaia dintre Bebino și Litrașu și oamenii Prințișorului din Tărtășești

Unul dinte bătăuși, Aticu, este finul lui Nuțu Cămătaru. Acesta le-a transmis scandalagiilor să nu depună plângere la poliție. 

Piața măștilor în pandemia de Covid-19

Chiar în zilele de vârf ale pandemiei, când medicii se îmbolnăveau pe capete în spitale din cauza crizei de echipamente, Clanul Cămătarilor intermedia pe piața neagră milioane de măști chirurgicale, aduse de la depozitul unei grupări din China Town.

Potrivit Rise Project, negocierile incognito s-au purtat pe aplicații electronice, în benzinării, într-o vilă din Sectorul 2 al Capitalei sau în fața unei florării din zona Pieței Obor.

Fenomenul contrabandei cu echipamente de protecție a căpătat proporții continentale. Autoritățile europene verifică acum firmele care au certificat și măștile intermediate de interlopi în România.

Citește și: Clanul Cămătarilor, intermedieri de milioane de măști chirurgicale pe piața neagră (Rise Project)

RISE a testat măștile negociate cu ginerele lui Sile Cămătaru în laboratorul special al Armatei. În mod ironic, sunt mai bune decât cele cumpărate de Guvern, prin Unifarm, de la o complice a Clanului Sportivilor.

Gruparea nu avea doar măști de vânzare, ci și combinezoane de protecție, mănuși chirurgicale, viziere, ținute în depozite clandestine. Lucra cu un afacerist chinez, Feng Gao, cu legături interlope.

Politicieni și oameni de afaceri, cereau ajutor lui Nuțu Cămătaru

Despre viața lui Nuțu Cămătaru, Codrin Maticiunc a scris o carte. Se numește ”Dresor de lei și de fraieri – Viața lui Nuțu Cămătaru”. 

În aceasta povestește cum a oferit protecție unor politicieni precum Liviu Drangea sau Gabriel Oprea.

Și fostul premier Adrian Năstase l-ar fi căutat pe cunoscutul interlop Nuțu Cămătaru, în perioada în care aceștia erau închiși în Penitenciarul Jilava.

De fapt era în anul 2012, când Nuțu Cămătaru executa la Jilava o parte din pedeapsa de șase ani primită în dosarul în care a fost judecat alături de fratele lui, Sile Cămătaru, pentru proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.

Citește și: Nuțu Cămătaru: Puteam prelua Steaua, dar nu am vrut. Pe Becali „l-am ținut cu bani și cu șmecherie”

 Adrian Năstase, era condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”. 

Fostul premier a apelat la gardienii de la penitenciar pentru a vorbi cu el.

Citește și: Nuțu Cămătaru, despre întâlnirea cu Adrian Năstase la închisoare: A lăsat ochii în jos

Când s-au întâlnit prima dată, interlopul a vrut să verifice o informație pe care o aflase de la cunoscuți, potrivit căreia Adrian Năstase ar fi insistat ca el să se reîntoarcă în închisoare, dintr-un motiv care ar ține de pasiunea pentru vânătoare a fostului premier.

Au băgat un milionar în portbagaj

Milionarul Shaul Peleg a fost victima fraților Nuțu și Sile Cămătaru, el fiind jefuit, legat la ochi, aruncat într-un portbagaj şi lăsat dezbrăcat într-o pădure de la marginea Bucureştiului.

Omul de afaceri s-a plâns autorităţilor că, în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2003, ar fi fost bătut şi jefuit de mai mulţi necunoscuti mascaţi. După jaf, a fost legat la ochi, introdus într-un portbagaj şi lăsat, în pielea goală, într-o pădure de la marginea Bucureştiului.

Reclamaţia acestuia a declanşat o amplă anchetă, câteva luni mai târziu, stabilindu-se că făptaşii erau cei din gruparea Cămătaru.

Citește și: Gigi Becali, despre Nuțu Cămătaru: Când eram la cazino, îi ceream o sută-două sute de mii de euro

Istoria Clanului Cămătaru și condamnările lui Nuțu

Cămătarii nu au fost dintotdeauna cei mai periculoși interlopi din București. Ei și-au început activitatea pe la jumătatea anilor '80. Erau simpli ”găinari”.

Furau ce le pica în mâni de prin casele oamenilor: butelii cu gaz, covoare, ceasuri, pachete de cafea, săpunuri, aparate video, lănțișoare de aur, haine de piele sau de blană. 

Ulterior au încept cu mici escrocherii, taxe de protecție, șantaj, cămătărie. 

Tot în acea perioadă au venit și primele condamnări ale fraților Cămătaru. Au fost însă repede grațiați de Ceaușescu.

Nu a durat mult și au fost din nou închiși. Ion Iliescu le-a semnat o altă cerere de grațiere, conform Rise Project.

Prima condamnare a lui Nuţu Cămătaru a fost pentru o tâlhărie. A ieşit la scurt timp, fiind cercetat în libertate. 

A fost arestat în 29 septembrie 1994, alături de alte trei persoane. Cazul a fost trimis în judecată un an mai târziu, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria sectorului 2, în 12 octombrie 1995.

 Abia în 7 februarie 2003, după ce a avut norocul ca dosarul să-i fie pur şi simplu pierdut şi să fie nevoie de patru ani pentru a-l reconstitui, Nuţu Cămătaru a fost condamnat la şase ani de închisoare.

A atacat cu apel decizia instanţei, dar Tribunalul Bucureşti i-a respins acţiunea.

Astfel, în 29 iulie 2004, la finalul recursului, decizia a rămas definitivă, Nuţu Cămătaru fiind condamnat. 

Ieșirile din închisoare se transformau în adevărate sărbători pentru clanul pe care îl conduceau. 

În 2010, Nuțu a plecat călare pe un cal de la Penitenciarul Rahova, după ce a ispășit șase ani de pușcărie.

 Până să ajungă după gratii, Nuțu Cămătaru a ajuns cel mai temut interlop din București. Avea în subordine oameni care se ocupau de trafic de droguri, trafic de persoane, proxenetism. 

Ajunsese să împrumute cu sume importante mari afaceriști din acea perioadă.

Leii lui Nuțu Cămătaru

Nuțu Cămătaru creștea patru lei și doi urși la el acasă în Ferentari. Animalele au fost luate din curtea lui și duse într-o grădină zoologică din Ploiești, în 2013, când cei doi frați au ajuns din nou după gratii. 

Animalele ar consuma hrană în valoare de de 4.500 de lei lunar.

În acest timp, municipalitatea din Ploieşti, care are în grijă Grădina Zoologică Bucov, unde au ajuns animalele, trebuie să bage adânc mâna în buget pentru a face rost de bani de mâncare pentru acestea. Dacă pentru cei doi urşi diverse magazine s-au oferit să doneze fructe, pentru mesele celor patru lei primăria plăteşte lunar 4.500 de lei. Aceasta, în condiţiile în care alocaţia unui copil este 42 de lei, adică de peste 100 de ori mai puţin.

Autorităţile speră să îşi recupereze banii din taxele plătite de vizitatorii interesaţi să vadă animalele Cămătarilor.

Pe vremea când animalele se aflau la Nuțu, rivalii lui se temeau să nu ajungă în cuștile lor.

Cartierul general al Cămătarilor

Clanul Cămătarilor a avut cartierul general în Sectorul 5 al Capitalei. Dar afacerile ilegale și le-au extins rapid în tot orașul sub comanda lui Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru. A fost ajutat de fratele său Vasile Balint, zis Sile Cămătaru.

Citește și: Clanurile care au speriat România: cum și-au împărțit interlopii Bucureștiul, pe sectoare

După ce au ieșit din închisoare, frații Cămătaru s-au retras într-o vilă luxoasă situată pe malul lacului Snagov.

Și-a învățat copiii să nu-i urmeze calea

Interlopul Nuțu Cămătaru spune că nu vrea să fie un exemplu și că și-a învățat copiii să-i urmeze calea, chiar dacă unul dintre fii săi a ajuns la închisoare. Declarația a fost făcută la lansarea cărții scrise de Codin Matinciuc despre Nuțu Cămătaru.

„Am scris cu Codin această carte, eu nu am vrut să o scriu. Codin a fost la momentul potrivit şi la locul potrivit. (..) 

Nu vreau să fiu promovat cu această carte, nu vreau să se ia nimeni după mine, nici pe copiii mei nu i-am învăţat să îmi urmeze calea. Mie nu-mi trebuie promovare, eu sunt născut şi crescut în Bucureşti, credeţi-mă că mă cunosc şi pietrele de stradă.”, spune Nuțu Cămătaru.

George Mihăiță s-a întâlnit cu Nuțu Cămătaru înainte să joace într-un film cu interlopi

Cunoscutul actor George Mihăiță i-a cerut lui Codin Maticiuc să-i aranjeze o întâlnire cu interlopul Nuțu Cămătaru. Cei doi s-au întâlnit și au petrecut împreună o bună perioadă de timp.

Citește și: Legătura dintre Nuțu Cămătaru și actorul George Mihăiță. Așa e și la Hollywood

Printre actorii care fac parte din această distribuție se numără mai multe nume, precum Theo Rose, Carmen Tănase, dar și cunoscutul George Mihăiță care joacă rolul de capul mafiei din serialul Clanul difuzat de Pro TV.

George Mihăiță a stat o perioadă bună de timp pentru a analiza comportamentul lui Nuțu Cămătaru, expresia feței, dar și felul în care vorbește, pentru a putea interpreta rolul așa cum trebuie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te