Mirabela a devenit primul străin din poliţia de frontieră a Islandei

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.01.2020 - 15:01

O româncă veghează la frontiera Islandei. Se afla de 13 ani în ţara insulara din Oceanul Atlantic şi este prima persoană de origine străină care lucrează la controlul de graniţa în cadrul poliţiei de frontieră.

SHARE

Mirabela Blaga este om de bază al poliţiei de frontieră din Islanda. Are grijă ca pe principală poarta de intrare în micuţa tara insulara, aeroportul internaţional Keflavik, să nu pătrundă nici un răufăcător.

Mirabela Blaga, poliţia de frontieră islandeză: "Trebuie să fii atent începând de la comportament, dar în acelaşi timp să nu fii nici prea exagerat prin a decide profilul persoanei". 

Mirabela a fost selectată din peste 200 de candidaţi. Şi se poate mândri că este prima persoană care nu s-a născut în Islanda, dar lucrează la poliţia de frontieră a acestei ţări.

Hauker Örn Johannesson, manager resurse umane Poliţia de frontieră: "Face o treabă extraordinară. A venit la noi cam acum un an, învaţa foarte repede, este şi foarte populară în rândul angajaţilor care o plac foarte mult. E prima dată când avem o româncă care să lucreze aici la noi în aeroport, la poliţia de frontieră."

La serviciu, Mirabela este mereu în alertă pentru că sunt foarte mulţi cei care vor să ajungă prin Islanda, ilegal, în Statele Unite şi Canada.

"Am avut un caz în care respectivul încerca să pretindă a fi italian, eu cunoscând, descurcându-mă câteva cuvinte, am încercat să-l întreb pentru că mi-am dat seama. L-am întrebat câteva întrebări pe italiană şi nu a putut să-mi răspundă şi de-acolo a intervenit alt control mai detaliat şi s-a dovedit a fi altă naţie, care încerca să ajungă în Canada."

Dar cel mai mult îi plac reacţiile românilor atunci când îi ia la întrebări pe limba lor. Iar acasă, pe Mirabela o aşteaptă două fete. Este căsătorită cu un islandez, dar toată lumea în familia ei vorbeşte acum româneşte. Chiar şi Runar, soţul ei, care atunci când s-au cunoscut, s-a rugat de ea o lună să meargă în Islanda cu el.

Runar Svavarsson, soţul Mirabelei: "E cel mai bun femeia să poţi să găseşti în viaţa ta, asta e, are grijă de familie, grijă de casă, e, nu-i nimic care vrei mai mult în viaţa ta, e partener de viaţă, cel mai bun pretin."

Întregul articol poate fi citit pe știrileprotv.ro

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -