Merele de Voineşti vândute în magazinele românești au fost culese din Polonia. Ce s-a descoperit

DE Alexandra Lupascu | 03.04.2024 - 07:49
Merele de Voineşti vândute în magazinele românești au fost culese din Polonia. Ce s-a descoperit Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Depozit de legume-fructe închis. În urma controalelor s-a constatat că produse de import erau prezentate la vânzare ca fiind româneşti, produse chiar în localităţi din Dâmboviţa, renumite pentru legumicultură.

SHARE

Merele de Voineşti vândute fuseseră culese din Polonia! Un depozit de legume-fructe a fost închis, activitatea unei brutării a fost suspendată şi au fost aplicate 25 de sancţiuni în urma controalelor DSVSA Dâmboviţa în judeţ, în luna martie, se arată într-un comunicat remis, marţi, Agerpres.

„Ca urmare a deficienţelor şi neregulilor constatate, şi totodată a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, au fost dispuse măsuri şi recomandări pentru remedierea acestora şi s-au aplicat un număr de 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 206.400 de lei.

Merele de Voineşti vândute în magazinele românești au fost culese din Polonia. Ce s-a descoperit

Totodată, s-a emis o ordonanţa de interzicere a activităţii pentru un depozit de legume şi fructe, o ordonanţă de suspendare pentru o unitate de fabricare pâine, produse proaspete de patiserie, plăcinte, specialităţi de panificaţie, checuri etc. şi a fost distrusă o cantitate de 106 litri ulei de floarea-soarelui, ca urmare a faptului că operatorul economic nu a putut prezenta documente de provenienţă în vederea demonstrării trasabilităţii”, precizează DSVSA Dâmboviţa.

În urma controalelor s-a constatat că produse de import erau prezentate la vânzare ca fiind româneşti, produse chiar în localităţi din Dâmboviţa, renumite pentru legumicultură.

Citeşte şi: Cu ce se ”vopsesc” de fapt ”puii galbeni”? Explicațiile unui producător: bulion, praf de gălbenele

„Lipsa etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum şi lipsa originii şi calităţii de pe documentele emise de distribuitori/furnizori pot conduce la situaţia în care unele produse provenite din comerţ intracomunitar sau import sunt prezentate drept produse în România (exemple: mere origine Polonia ca fiind de Voineşti, varză origine Macedonia ca fiind de Slobozia Moară, cartofi origine Spania ca fiind de Lunguleţu, etc.).

Citeşte şi: Carnea de pui din magazine, vopsită pentru a părea mai bună. Ce substanțe sunt folosite de vânzători

Astfel, atragem atenţia operatorilor economici să respecte întocmai prevederile Ordinului ANSVSA nr. 120/2022, precum şi prevederile legislaţiei europene privind trasabilitatea şi etichetarea”, anunţă DSVSA Dâmboviţa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te