Cu ce se ”vopsesc” de fapt ”puii galbeni”? Explicațiile unui producător: bulion, praf de gălbenele

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.03.2024 - 14:40
Cu ce se ”vopsesc” de fapt puii galbeni Foto: freepik.com - rol ilustrativ
Cu ce se ”vopsesc” de fapt puii galbeni Foto: freepik.com - rol ilustrativ
Foto: Ziarul de Iași
Foto: Ziarul de Iași

Un producător a explicat cum ”se vopsesc” de fapt puii. Acesta admite că există soluții care pot face mai galbenă carnea puilor însă nu ar fi nimic ce ar putea dăuna sănătății oamenilor. Iar metoda se folosește din 1970.

SHARE

Un producător de pui a explicat procesul de ”îngălbenire” a puilor, după scandalul ”puiului vopsit”. El a precizat că există soluții perin care carnea puilor poate fi mai galbenă însă în niciun caz nu se vopsesc. 

Acesta a precizat că se folosesc produse naturale în hrana păsărilor. 

Cu ce se ”vopsesc” de fapt puii galbeni? Explicațiile unui producător: bulion, praf de gălbenele

“Puii respectivi nu sunt pui vopsiţi. Nu există decât în mintea unor oameni, care nu au expertiză, să spună asemenea elucubraţii”, spune Lucian Popovici, director în unei companii de producție de carne din Iași.

Citește și: Carnea de pui din magazine, vopsită pentru a părea mai bună. Ce substanțe sunt folosite de vânzători

”Tehnica apariţiei puilor aşa-zişi galbeni este o tehnică rezultată din necesităţi de marketing. Dacă marketingul cere pui galbeni, atunci li se oferă pui galbeni.

Nu este nicio înşelare a populaţiei sau a consumatorului practica de a administra în hrana găinilor ouătoare sau a puilor de carne diferite substanţe sau aditivi furajeri.

Tehnica era din 1970, când România exporta către URSS ouă, şi atunci se folosea în furajarea găinilor ouătoare bulion.

La noi, la Avi-Top, există nişte bazine de zeci de tone, din anii ’80, în care se administra bulion în hrana găinilor ouătoare, pentru a se obţine un ou cu un gălbenuş intens colorat în galben”, a declarat Lucian Popovici,  făcând precizarea că este echidistant vizavi de acest subiect, pentru că în ferma pe care o conduce nu se produc deloc pui galbeni, ci albi, normali, spune acesta.

Totuşi, Popovici a ţinut să explice că nici la ora actuală practicile comerciale din anii 70-80 nu sunt cu mult diferite.

“La ora actuală, pentru obţinerea acestor pui galbeni, ca să zicem aşa, se utilizează substanţe naturale, respectiv, bulion, praf de gălbenele sau betacaroten (…) Deci nu este toxic! Nu are impact asupra sănătăţii omului (…) Ce atentat?! Că puii sunt de culoare galbenă? Nu este niciun atentat! Nu este nimic ilegal!

Este o practică care se întâmplă în toată lumea, nu numai în Uniunea Europeană! Nu afectează sănătatea omului. Nu sunt substanţe chimice! Nu este nicio înşelătorie a clientului.

Citește și: Ce spune ministrul Agriculturii despre puii vopsiți. Descoperirea a fost făcută de ANPC recent

Ar trebui să mă bucur de răul altora, făcut de unii oameni care şi-au exprimat opinii total greşite, lipsite de substrat ştiinţific din punctul meu de vedere, un specialist, care evoluează în breasla asta, a crescătorilor de păsări de 20 de ani? Vă spun că este o problemă total falsă!”, a mai spus producătorul, conform Ziarul de Iași.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te