Medicul Valeriu Gheorghiță l-a „pârât” pe Voiculescu la premierul Cîțu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.03.2021 - 23:41
Șeful Comitetului de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, alături de secretarul de stat în MS Andrei Baciu, care este vicepreședinte în CNCAV. Sursă imagine: Captură video Youtube

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), a precizat, marți, că l-a informat pe premierul Cîțu privind datele despre vaccinare care au fost puse online de Ministerul Sănătății.

SHARE

„Eu nu am facut plângere, am facut o informare premierului, la solicitarea acestuia, legată de datele privind activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online si ce informatii sunt prezentate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă, întrebat dacă el i-a făcut plângere lui Vlad Voiculescu privind publicarea datelor pe platforma date.gov.ro. 

Citește și

Crime pe piața neagră a artefactelor: tânără de 16 ani, ucisă și mumificată ca fiica regelui Xerxes

Medicul a spus că problema cu publicarea acestor date este că ele ar trebui validate, pentru că „pot fi erori de selectare in centrele de vaccinare. Aceste erori se corecteaza cu o intarziere de cel putin 24 de ore si pot genera o serie de interpretari eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”. 

Citește și

Alișor Sadoveanu va fi înmormântat la Cimitirul Chitila, lângă casă. Poliția e mobilizată

Șeful CNCAV a mai precizat că toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în Registrul Electronic al Vaccinărilor și că diferența dintre personalul înregistrat și cei vaccinați se referă la persoanele care se imunizează fără programare - profesorii, personalul medical, persoane imobilizate la pat, cele din centre sau persoanele fără adăpost. 

Citește și

EXCLUSIV 1.233 de instituții de stat au cerut spor de antenă: comune, ansambluri folclorice, cantine

„Acesta este motivul pentru care consider că e nevoie de validare a datelor fiindcă se creează ideea că există persoane care se vaccinează fără a avea dreptul”, a precizat Valeriu Gheorghiță. 

Citește și

Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun

Totodată, Valeriu Gheorghiță a mai făcut o serie de precizări: „Demersul de a transparentiza date cu caracter public e unul cat se poate de clar și pe care il sustinem in totalitate. Din punctul de vedere al informării primului-ministru, vă aduc aminte ca aceste comitet este in subordonarea directă a SGG și în coordonarea directă a primului-ministru, așa încât este de datoria mea profesională să informez primul-ministru despre toate activitățile care au loc și care sunt în legătură cu această campanie de vaccinare. Din acest punct de vedere, informarea este dinainte de a se autosesiza Corpul de Control, nu știu și nu am prevăzut acest aspect, însă sunt informări care aduc la cunoștință primului-ministru datele care sunt și desigur punctul meu de vedere și punctul nostru de vedere legat de validarea acestor date înainte de a fi puse în mediul online, tocmai pentru că pot fi erori de introducere a datelor și tocmai pentru că mi se pare important să intelegem că aceste date au un rol tehnic și ne permit nouă să definim anumiți indicatori pe baza cărora să luăm decizii din punct de vedere medical și pe baza acestor indicatori facem aceste informări periodic.

Eu cred că trebuie să fie cineva care să fie desemnat de acuratetea acestor date. Aceste date despre vaccinare sunt din Registrul Național al Vaccinărilor, care se află în coordonarea INSP și pot să vă spun că eu la nivelul Comitetului primesc aceste date de la INSP și nu mă duc să extrag singur datele din RENV, tocmai pentru că îmi doresc să aduc în fața publicului date validate și nu date incorecte și a doua zi să vin să le corectez”. 

Amintim că Ministerul Sănătății a început să publice joia trecută date privind pandemia de coronavirus și privind vaccinările. Luni, premierul Florin Cîțu a declarat că va trimite Corpul de Control la MS, pentru a vedea dacă datele publicate au avut avizele necesare de la toate instituțiile. Vlad Voiculescu a comentat că „transparența deranjează” și că „premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu”. 

De la minutul -33 din înregistrare:

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te