România începe vaccinarea copiilor de 12-15 ani. Valeriu Gheorghiță: Demarăm săptămâna viitoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.05.2021 - 22:27

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, a anunțat că de săptămâna viitoare începe imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat Pfizer pentru această grupă de vârstă. Schema va fi păstrată.

SHARE

„Vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare chiar de săptămâna viitoare. În momentul în care toate etapele premergătoare acestui demers vor fi deja gata, ceea ce înseamnă semnarea autorizării de către Comisia Europeană, traducerea rezumatului caracteristicilor produsului în limba romană, publicarea pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, ulterior va fi emisă o instrucţiune în acest sens prin care va debuta în mod oficial etapa de vaccinare pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 15 ani. Pe scurt, aceeaşi infrastructură, aceleaşi centre de vaccinare, atât centre fixe, cabinete de medicină de familie, evenimente de tip maraton de vaccinare, centre de tip drive thru, pot fi accesate atât prin programare cât şi prin prezentare directă.

În momentul acesta platforma de programare este în curs de optimizare, sperăm ca luni, pe 31 mai, să fie pregătită pentru a permite deja programarea prin contul părinţilor", a declarat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă, la maratonul vaccinării de la București, citat de Digi24. 

Citește și: 41 din cele 73 de decese de COVID anunțate sâmbătă sunt mai vechi, începând cu august 2020 | Newsweek Romania

Medicul a precizat că schema de vaccinare este aceeași ca la adulți - două doze la interval de 21 de zile.

 „Schema de vaccinare este similară cu a adultului, constă în administrarea a două doze, la interval de 21 de zile. Datele din studiile clinice sunt cât se poate de bune, în sensul în care avem un profil de siguranţă foarte bun, o telerapiditate foarte bună şi o maximă eficacitate, în sensul în care nu au fost înregistrate cazuri de COVID - 19 în grupul copiilor vaccinaţi comparativ cu cei nevaccinaţi. Ba mai mult decât atât, nivelul anticorpilor a fost semnificativ mai crescut decât în rândul populaţiei adulte vaccinate cu acelaşi tip de vaccin. În perioada următoare vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare şi cred că este o veste bună în mod deosebit pentru copiii care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, cu afecţiuni care îi expun unui risc crescut de a face o formă gravă de îmbolnăvire", a afirmat acesta. 

În cele cinci luni de la debutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinați peste patru milioane de români.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat vineri autorizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste de 12-15 ani.

Citește și: Suspiciune de asasinat la comandă, în cazul omului de afaceri mort din Arad (surse G4Media) | Newsweek Romania

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.