Până la sfârșitul anului 2024, cererile pentru schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România vor putea fi adresate integral online prin intermediul platformei dgpci.mai.gov.ro, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.
La un click distanță. Cum se va face în curând schimbarea proprietarului unui vehicul SH
„În urma acestui demers, într-o primă etapă, doar persoana care înstrăinează vehiculul va trebui să se adreseze organului fiscal local pentru a obține certificatul de atestare fiscală sau viza care să ateste că aceasta nu are datorii la bugetul local. După îndeplinirea acestei condiții, dobânditorul autentificat în platformă va putea solicita transcrierea integral online, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul serviciului public comunitar competent sau la cel al organului fiscal local în vederea înscrierii mijlocului de transport în evidențele fiscale, prin instituirea unui mecanism de schimb de date între autoritățile implicate”, a transmis intituția.
Ce urmează
Ulterior, în etapa a doua a acestui proiect, DGPCI intenționează să implementeze soluții care să permită și eliminarea deplasării persoanei care înstrăinează vehiculul la sediul organului fiscal pentru obținerea certificatului de atestare fiscală, prin efectuarea de interogări automate în evidențele organelor fiscale locale, cu condiția ca acestea să fie înrolate în sistemul informatic PATRIMVEN administrat de ANAF.
Citește și: Șoferii pot afla prin SMS când le expiră permisul de conducere
De asemenea, proprietarii de vehicule autentificați în platforma dgpci.mai.gov.ro vor putea solicita integral online emiterea unui duplicat al documentului de înmatriculare, în situația în care acesta a fost furat sau pierdut.
Citește și: Permisul auto poate fi obținut din fața calculatorului. Ce pași trebuie urmați
În fine, în anul 2025, structura MAI cu competențe în domeniul permiselor de conducere și al înmatriculării vehiculelor își propune să livreze plăcile cu număr de înmatriculare la orice adresă din România, prin servicii de curierat.