Klaus Iohannis îl va invita din nou pe Donald Trump la Bucureşti

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.12.2019 - 12:34

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Londra, referindu-se la participarea la dejunul de lucru organizat de preşedintele SUA Donald Trump, că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% din PIB pentru apărare.

SHARE

”Cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru Apărare, cel puţin aşa am înţeles noi această abordare şi, cu siguranţă, va fi o discuţie foarte bună şi în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de ţări care alocă efectiv deja 2% pentru Apărare”, a spus Iohannis, referindu-se la invitaţia adresată de preşedintele SUA şefilor statelor care alocă 2% din PIB pentru apărare, potrivit news.ro.

Iohannis a fost întrebat dacă îl va invita din nou pe liderul Casa Albă să viziteze România, răspunsul fiind afirmativ. Preşedintele a subliniat însă că Donald Trump este în campanie pentru un nou mandat şi, date fiind condiţiile, o astfel de vizită nu ar putea avea loc decât după alegerile din SUA.

”Trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism. Preşedintele Trump practic este în campanie electorală şi nu cred că putem să ne aşteptăm la o vizită în România, înainte de alegerile din Statele Unite, dar probabil după”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis, aflat la Londra pentru Reuniunea NATO la nivel înalt, a făcut aceste declaraţii înaintea unei o sesiuni de lucru, în cadrul căreia liderii aliaţi vor discuta priorităţile NATO în actualul context internaţional de securitate şi deciziile necesare în vederea continuării procesului de adaptare a Alianţei.

”Cu această ocazie, liderii aliaţi vor analiza stadiul de implementare a măsurilor pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, precum şi a celor legate de rolul Alianţei în proiectarea stabilităţii şi acordarea de sprijin statelor partenere. În acelaşi timp, şefii de stat şi de guvern din statele membre aliate vor adopta decizii privind modernizarea NATO şi creşterea rolului său în combaterea actualelor ameninţări şi provocări la adresa securităţii euro-atlantice”, conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale.

În cadrul dezbaterilor, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia contribuţiile României în cadrul NATO, precum şi importanţa fundamentală a unităţii şi solidarităţii aliate şi va expune evaluările naţionale cu privire la evoluţiile de securitate la nivel regional şi global subliniind, în acest context, necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.