Dubiosul polițist sub acoperire care-a băgat în arest 22 de vameși,extrădat în Italia. El e de acord

DE Adrian Costin | Actualizat: 17.03.2024 - 15:52
Dubiosul polițist sub acoperire Igor Caraman i-a băgat în arest pe cei 22 de vameși de la Albița Foto: Vremeanoua.ro

Un dubios polițist sub acoperire moldovean, care a băgat în arest 22 de vameși de la Albița, a fost la rândul lui arestat și a fost de acord să fie extrădat în Italia unde va fi judecat.

SHARE

Un dubios polițist sub acoperire moldovean, care a băgat în arest 22 de vameși de la Albița, a fost la rândul lui arestat și a fost de acord să fie extrădat în Italia unde va fi judecat.

Dupã mai bine de 9 ani de judecatã, dosarul celor 22 de vameși corupți din Albița a ajuns la final. Magistrații Curții de Apel Iași i-au condamnat pe toți pentru luare de mită.

Pedepse acestora sunt cuprinse între 2 ani și 8 luni de închisoare și 3 ani de detenție cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de supraveghere cuprinsã între 5 ani și 8 luni și 6 ani și 6 luni. 

A fost de acord să fie extrădat în Italia

Elementul cheie al acestui dosar a fost Igor Caraman, un investigator sub acoperire molodovean. Acesta avea sã ajungã, la rândul său, protagonistul unor scandaluri de corupție și a fost arestat, de curând, urmând să fie extrădat în Italia.

Conform Curții de Apel Iași, Igor Caraman a consimțit să fie predat în Italia, solicitarea venind de la Tribunalul din Como. 

Justiția din Italia l-a condamnat pe data de 12.02.2013 la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de vătămare corporală, după ce a fost implicat într-un conflict foarte violent.

Citește și: VIDEO Interlopul Cimpa, șeful Școlii de șmecheri de la Albina, reclamat că ia pizza și n-o plătește

Ulterior, după această condamnare, el a fugit în Republica Moldova și s-a angajat la CNA crezând că are imunitate totală. Nu și-a îndeplinit obligațiile stabilite de instanța din Italia privind supravegherea sa pe perioada suspendării executării pedepsei.

De exemplu, ar fi trebuit să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune. Astfel, pe data de 07 ianuarie 2015 i-a fost anulată măsura suspendării executării pedepsei și a fost condamnat cu executare. Câteva zile mai tarziu, a fost dat în urmărire generală pe teritoriul Italiei.

Dubiosul polițist molodovean sub acoperire 

Igor Caraman a semnat un angajament cu CNA în iunie 2013, la iniţiativa sa, după 13 ani în care a tranzitat săptămânal graniţa Republicii Moldova cu România, în calitate de  transportator, perioadă în care a fost obligat să ofere mită funcţionarilor vamali pentru a nu avea probleme la controlul de frontieră.

Citește și: FOTO O fostă polițistă de la secția 7 lucra pentru frații Tate la videochatul groazei din București

Caraman a fost introdus ca investigator în dosarul instrumentat de procurorii DNA Iaşi la 1 iulie 2013, sub legenda că desfăşoară activităţi de coletărie pentru firme din Republica Moldova, pe traseul Chişinău – Braşov, unde era punct de întâlnire cu un alt autocar care aducea colete din Italia. Timp de patru luni de zile, ofiţerul basarabean a filat vameşii înregistrând fiecare control de frontieră. 

Caraman a arătat că de regulă, vameşii îi indicau prin semne suma pe care trebuia să le-o ofere pentru a nu fi controlat riguros transportul de marfă. 

Citește și: Interlopii Inspector și Hanter s-au înhăitat c-un fost polițist. Ași la spart bănci

”Fie arătau două, trei, patru degete, fie scriau în aer, indicând suma, fie pur şi simplu şopteau. Atunci când nu înţelegea semnele lor îi întrebam suma pe care o doresc”, a explicat ofiţerul CNA. 

Caraman a precizat că microbuzul cu care tranzita frontiera era încărcat cu marfă de către anchetatorii români şi, în mai multe rânduri, printre colete a fost pusă şi-o brichetă tip pistol, pentru a testa vigilenţa vameşilor. Niciodată nu a fost descoperită.

”Apreciez că nu efectuau controale decât superficial, îi interesau doar ţigările. În rest, se putea trece cu orice” a declarat ofiţerul Caraman judecătorilor vasluieni. 

Arestarea vameșilor nu a luat pe nimeni prin suprindere, astfel cã mulți erau pregãtiti de moment, aparținãtorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei șederi prelungite.  

Scandalurile lui Caraman

O lungã perioadã de timp, autoritãțile din România au încercat sã stabileascã dacã Igor Caraman acesta a fost sau nu investigator cu acte în regulã.

S-a aflat cã, de fapt, Igor Caraman avea statut de contravenient la legea vamalã în Vama Albița și cã fratele acestuia, Stanislav, lucra, de fapt, la Centrul Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova.

În perioada în care procurorii DNA strângeau probe împotriva lucrãtorilor vamali, Igor Caraman era ofițer de investigații cu gradul de locotenent – major în cadrul CNA.

Demis în 2016 dupã ce a fost protagonistul unui scandal comentat îndelung în presa moldoveană, Igor Caraman a fugit din țarã cu tot cu legitimația de investigator în buzunar.

Un an mai târziu, în 2017, Caraman s-a dat în spectacol în sediul Poliției din Orhei, dupã ce a fost prins beat la volanul unui Porche. Întors din strãînãtate, Igor Caraman a încercat sã scape de rãspundere fluturând o legitimație CNA.

El a fost arestat, de curând, chiar de procurorii DNA. Caraman a fost acuzat, de cãtre autoritãțile italiene, de hãrțuire și asteaptã, în arestul IPJ Iași, extrãdarea. 

Procurorul din dosar, condamnat pentru fapte de corupție

De-a lungul timpului, acest dosar unul extrem de controversat și care a ridicat multe semne de întrebare. Cercetarea penalã a fost fãcutã sub îndrumarea procurorului anticorupție Emilian Eva, cel care avea sã ajungã chiar el cercetat și judecat pentru fapte de corupție.

În 2015, procurorul ieșean care a instrumentat dosarul în care 22 de vameși au fost trimiși în judecatã pentru fapte de corupție, a fost reținut de DNA.

Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție au emis, la acea vreme, un comunicat în care se arãta cã „procurorii efectueazã cercetãri într-o cauzã ce vizeazã suspiciuni privind sãvârsirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție în legãturã cu protejarea patrimoniului cultural național mobil, comise în perioada 2011-2015”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te