Interlopul Vali Nebunu și soția, acuzați că și-au băgat ilegal copilul în România, voiau la CCR

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 22.10.2021 - 12:06
Interlopul Vali Nebunu și soția, acuzați că și-au băgat ilegal copilul în România Foto: Facebook

Vali Băluș, zis Nebunu, unul dintre liderii clanului Sportivilor, și soția sa Doina, au fost condamnați în primă instanță pentru trafic de migranți, fiind acuzați că și-au introdus ilegal în țară fiica de un an. Ei au atacat decizia și acum se judecă la Curtea de Apel Timișoara.

SHARE

Interlopul Vali Băluș este fratele lui Mircea Nebunu, liderul clanului Sportivilor, care acum este plecat din țară și își așteaptă și el sentința într-un dosar pentru conducere fără permis.

Citește și: Interlopii Mircea și Vali Nebunu au fugit din țară. Doar Vali a fost dat în urmărire internațională

În 2016, autoritățile judiciare din Elveţia au început o anchetă cu privire la un grup infracţional din care ar fi făcut parte Valentin Băluş și soția acestuia, Doina Băluş (care, la data faptelor, îi era concubină și se chema Derviş), pe numele cărora ar fi fost emise mandate de arestare.

Citește și: Unde au fugit interlopii Mircea Nebunu și Anaser Duduianu ca să scape de închisorile românești

În vara lui 2017, aflată în Olanda, alături de soțul său și fiica lor, pe atunci în vârstă de un an, Doina Băluș a fost reținută la un control, în baza mandatului emis în Elveția.

Citește și: Interlopii Filozof, Amar, Gilbert și Superman spun că i-au dat șpagă judecătoarei Burlan

Însă, după câteva zile a fost pusă în libertate. În schimb, Vali Nebunu nu a fost reținut. În timp ce anchetatorii români susțineau ulterior că bărbatul a scăpat de controlul olandezilor, Valentin Băluș a susținut că nu avea cunoștință ca pe numele lui să fi fost emis un mandat de arestare în Elveția. Totuși, pentru a nu avea probleme cu ancheta din Țara Cantoanelor, a hotărât să se întoarcă în România, alături de soția sa.

Citește și: BRD vrea să deschidă cu forța caseta de valori a interlopului Belgian Tănase și a unui fost procuror

Cum au intrat în țară cu copilul Vali Nebunu și soția sa

Ca să evite un eventual consemn la frontiera română, au stabilit să intre fraudulos în țară, ajutați de doi cunoscuți și de un șofer de TIR. În luna august 2017, Băluș și soția lui au fost aduși cu o mașină din Germania până în apropierea frontierei cu România. Într-o parcare, au fost ascunși printre cauciucurile dintr-un camion și au trecut împreună granița pe la Nădlac.

Citește și: Un hoț de lemne și-a bătut doi prieteni cu scândura pentru că l-au trezit din somn. Pedeapsa: 10 ani

Pentru că fiica celor doi soți rămăsese în Germania, fără pașaportul care îi fusese confiscat de autorităţile olandeze, Valentin Băluș le-a cerut celor care l-au ajutat să intre în țară să îi aducă fetița în România. Ceea ce s-a și întâmplat, astfel că, însoțită de fratele major al acesteia, copila a intrat în țară prin vama Nădlac, unde i-au fost prezentate certificatul de naștere și o procură expirată de câteva zile prin care mama fetiței îl împuternicea în acest sens pe fratele major, conform Bihor Just.

Acuzat de instigare la trafic de migranți

În acest fel, pe lângă acuzația de trecere frauduloasă a frontierei, Valentin Băluș s-a ales și cu cea de instigare la trafic de migranți, pentru care a și fost condamnat, de Tribunalul Arad, la 3 ani şi 6 luni închisoare. Prin contopire cu o pedeapsă similară pentru trecerea frauduloasă a frontierei, judecătorii au stabilit ca Vali Nebunu să execute 4 ani și 8 luni de închisoare în regim de detenție.

Citește și: Un hoț a jefuit o casă de schimb degeaba: a scăpat pe joc caseta cu bani și s-au împrăștiat pe jos

În schimb, soția sa și trei dintre cei care i-au ajutat au primit pedepse cu suspendare, în timp ce un alt inculpat, în casa căruia au fost găsite, la o percheziție, țigări de contrabandă, a fost condamnat să execute 3 ani și 6 luni de închisoare.

Valentin Băluș a recunoscut că a intrat fraudulos în țară, dar a susținut că a făcut-o doar pentru a fi alături de soția sa. În plus, a precizat că a aflat abia doi ani mai târziu că între România și Țara Cantoanelor nu exista un acord de extrădare, astfel cum reiese și din interceptările efectuate în 2019.

”La data intrării în țară, necunoscând că ar exista vreo anchetă pe numele său în Elveția, nu avea niciun motiv să nu vină legal, legitimându-se cu cartea de identitate valabilă. În consecință, revenirea sa în România nu poate fi conexată cu intenția de a evita o anchetă în străinătate”, a explicat avocatul Ionel Manole, cel care îl reprezintă pe Valentin Băluș.

În schimb, apărătorul lui Vali Nebunu a cerut achitarea acestuia pentru acuzația de instigare la trafic de migranți, invocând în acest sens art. 16 lin. 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală – fapta nu este prevăzută de legea penală.

De ce au fost sesizate CCR și ÎCCJ

Avocatul Ionel Manole susține că în cazul intrării în țară a fetiței clientului său nu se poate vorbi nici de trecere ilegală a frontierei, nici de o persoană care să fie migrant, lipsind astfel două elemente ale infracțiunii de care este acuzat Vali Nebunu.

”Fetița a intrat legal în România, fiind un cetățean român care se întoarce în propria țară. Putea intra pe baza certificatului de naștere (chiar dacă nu este un document de călătorie propriu zis) și chiar fără certificatul de naștere sau procura expirată dată fratelui major de către mama sa – era suficient ca fratele ei să spună că este cetățean român și să dea datele de identificare pentru ca polițiștii de frontieră să facă verificări în bazele de date”, susține avocatul Manole pentru Bihor Just.

Citește și: Interlopul Costel Caran i-ar fi cerut o taxă de 100.000 de euro lui Alex Bodi pentru poze împreună

Acesta a invocat legea 248 din 20 iulie 2005 (actualizată) privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, potrivit căreia ”nici o autoritate română nu îi poate interzice, în nici o situație, unui cetățean român să se reîntoarcă pe teritoriul României” (art. 2 alin. 1). Astfel, apărătorul susține că Poliția de Frontieră este obligată să permită intrarea în țară a unui minor (cetățean român), indiferent dacă însoțitorul deține sau nu toate documentele care se solicită obligatoriu doar la ieșirea din România a copilului. În opinia lui Ionel Manole, chiar și actul de sesizare conține o confuzie între condițiile/documentele imperative pe sensul de ieșire din țară în cazul unui minor cetățean român, respectiv cele pe sensul de intrare în țară.

Un cetățean român care se întoarce în țara lui nu poate fi considerat migrant. Este susținerea pe care apărătorul lui Valentin Eugen Băluș, alias Vali Nebunu, fratele lui Mircea Nebunu și considerat lider al grupării Sportivii, a cuprins-o atât într-o excepție de neconstituționalitate, cât și într-o sesizare prealabilă prin care solicită să se stabilească faptul că un migrant nu poate fi o persoană care este cetăţean sau rezident permanent al statului în care intră.

Sesizările au fost formulate în dosarul în care Valentin Băluș este judecat la Curtea de Apel Timișoara pentru două acuzații, printre care și cea de instigare la trafic de migranți, pe motiv că și-ar fi adus ilegal în țară fiica, pe atunci în vârstă de un an. ”Fetița a intrat legal în România, fiind un cetățean român care se întoarce în propria țară, deci nu e migrant”, a arătat apărarea, conform Bihor Just.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te