BRD vrea să deschidă cu forța caseta de valori a interlopului Belgian Tănase și a unui fost procuror

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 05.08.2022 - 16:43
BRD vrea să deschidă cu forța caseta de valori a interlopului Belgian Tănase Foto: Facebook

Interlopul Belgian Tănase, fratele lui Cosmos Tănase, a închiriat la finele anului 2006 caseta de valori nr. 199 pentru o perioadă de 6 luni. Și fostul procuror din Republica Molodva, Oleg Spînu, acum avocat, a închiriat o casetă de valori de la BRD acum mai bine de zece ani.

SHARE

BRD vrea să deschidă cu forța mai multe casete de valori închiriate de interlopi, oameni de afaceri, avocați și chiar simpli cetățeni. Chiriașii refuză să se prezinte la bancă pentru eliberarea casetelor sau prelungirea contractelor de închiriere.

Citește și: Craniul unei infractoare românce, membră a sectei "Cercul", descoperit de un câine în Germania

Belgian Tănase a plătit 250 lei pentru caseta în 2016, însă de atunci nu s-a mai prezentat pentru a prelungi contractul sau a elibera caseta.

Citește și: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux

Din mai 2007 și până astăzi, BRD l-a notificat în mai multe rânduri pe Belgian Tănase, însă acesta a refuzat să se prezinte la bancă pentru a elibera caseta și a preda legitimația și cheile de acces.

Citește și: Interlopii Corbu Belgian și Marian Olaru, arestați. S-au bătut cu scaune și s-au tăiat cu maceta

În mai 2014, la 7 ani de la expirarea contractului de închiriere, BRD îl notifică pe Belgian Tănase punându-i în vedere să se prezinte la bană pentru prelungirea contractului sau eliberarea casetei de valori. BRD menționează în document faptul că interlopul va trebui să plătească o penalitate egală cu valoarea chiriei lunare majorate cu 10% pentru toată perioada scursă de la expirarea contractului și până la eliberarea efectivă a cutiei, adică în jur de 4.000 de lei până la data notificării.

Totodată, banca în precizează faptul că dacă nu va elibera de bună voie caseta de valori, această procedură va fi solicitată pe calea instanței, urmând ca Belgian Tănase să suporte și costul cheltuielilor de judecată. După toate aceste precizări ale încălcării înțelegrii și amenințări pecuniare, finalul este unul apoteotic:

„În speranța continuării bunei noastre colaborări, vă rugăm să primiți, stimate domn Begian Tănase, expresia considerației noastre”, se precizează la finalul notificării trimise în 16 mai 2014. Au mai trecut alți 7 ani de atunci și banca nu a făcut nimic. Ultima notificare a fost în august 2015, după care funcționarii s-au resemnat în acțiunea lor de eliberare a casetei de valori, iar prejudiciul înregistrat în dauna băncii a ajuns la aproape 10.000 lei.

Citește și: Unde au fugit interlopii Mircea Nebunu și Anaser Duduianu ca să scape de închisorile românești

Un fost procuror din Republica Moldova, în aceeași situație cu Belgian Tănase

Un alt personaj aflat în aceeași situație este și avocatul Oleg Spînu din Republica Moldova. Spînu a fost procuror în Republica Moldova, iar în perioada 2014-2016 a fost implicat în rețelele prin care cetățenii moldoveni obțineau buletine de Iași.

Citește și: Interlopul Bera, culcat de bodyguarzi la cârciuma lui Castellano. Chemat în ajutor, Caran s-a uitat

Conform unei anchete publicate de Reporteris, Oleg Spinu împreună cu soția sa și alte rude au reușit să obțină cărți de identitate pentru 3.800 de basarabeni care domiciliau fictiv într-o mansardă din zona Oancea. 

BRD spune că Spînu și-a abandonat caseta de valori de peste 10 ani și, în ciuda notificărilor trimise, nu s-a prezentat la bancă pentru a-și prelungi contractul sau a elibera spațiul închiriat. Și el datorează băncii peste 10.000 de lei.

Într-unul dintre cazuri, instanța a pronunțat deja o hotărâre în acest sens. Judecătorii au considerat că cererea băncii este întemeiată și prin urmare au încuviințat deschiderea forțată a cutiei de valori, conform 7 Iași. 

Proceduri de deschidere forțată a casetelor de valori

La începutul lunii septembrie, avocații băncii au depus la Judecătoria Iași mai multe cereri de emitere a unor ordonanțe președințiale care să permită funcționarilor BRD să deschidă cutiile de valori abandonate. 

Clienții dați în judecată au abandonat casetele de mai mulți ani de zile, iar banca nu încasează chiria și nici nu le poate folosi pentru închiriere către alte persoane. Banca solicită Judecătoriei Iași să permită deschiderea forțată a casetelor de valori întrucât legislația prevede că această procedură poate fi făcută doar cu încuviințarea judecătorilor prin procedura ordonanței președințiale.

Potrivit Codului Civil, ”la împlinirea termenului prevăzut în contract, după expirarea unei perioade de 3 luni de la notificarea adresată clientului, prestatorul poate cere instanței de judecată pe cale de ordonanță președințială, autorizarea de a deschide caseta de valori.

Deschiderea casetei valori se face în prezența unui notar public și, după caz, cu respectarea măsurilor de prudență stabilite de instanță. Instanța de judecată poate de asemenea să dispună măsuri de conservare a obiectelor descoperite, precum și vânzarea acestora în măsura necesară acoperirii chiriei și cheltuielilor efectuate de prestator, prcum și, dacă este cazul, a prejudiciului cauzat acestuia.”

Prin aceste acțiuni banca cere într-o primă înstanță obținerea autorizației de deschidere forțată a cutiilor de valori și eliberarea acestora. Ulterior, prin intermediul unor acțiuni civile noi, se va solicita și recuperarea prejudiciilor cauzate de neîncasarea chiriilor pe perioada anilor în care aceste cutii de valori au fost blocate de către clienți, conform 7 Iași. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te