Ingredientul din bucătărie pe care îl poți folosi în creșterea florilor din grădină

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.01.2024 - 14:47
Ingredientul din bucătărie pe care îl poți folosi în creșterea florilor din grădină - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Ingredientul din bucătărie pe care îl poți folosi în creșterea florilor din grădină. Este benefic și devine un elixir pentru îngrășământul plantelor tale. Tu știai?

SHARE

Ingredientul din bucătărie pe care îl poți folosi în creșterea florilor din grădină. Este benefic și devine un elixir pentru îngrășământul plantelor tale. Tu știai?

Ingredientul care îți ajută plantele să crească

Oțetul, un ingredient comun găsit în majoritatea bucătăriilor, s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu aliment de bază. În lumea îngrijirii plantelor, oțetul a apărut ca un instrument versatil, oferind o serie de beneficii pentru hrănirea și bunăstarea plantelor noastre iubite. 

Acest ingredient umil, derivat din fermentarea etanolului de către bacteriile acidului acetic, servește ca un elixir puternic cu aplicații atât culinare, cât și non-culinare.

În următorul articol, scris de thedailyECO, vom explora cinci moduri prin care puteți folosi oțetul în grădina dvs. Îmbrățișați practicile durabile de grădinărit și cultivați o grădină înfloritoare cu acest produs de uz casnic versatil.

În centrul versatilității remarcabile a oțetului se află acidul acetic, o componentă cheie derivată din procesul de fermentație. Acest acid organic, cunoscut pentru aroma sa acidulată caracteristică și gustul ascuțit, joacă un rol esențial în eficacitatea oțetului în diverse aplicații, inclusiv îngrijirea plantelor și curățarea gospodăriei.

Citește și: Ce obiect care costă numai 1 leu te ajută să usuci hainele mai rapid și să consumi puțină energie?

Oțetul, un dezinfectant natural

Proprietățile acide ale acidului acetic sunt piatra de temelie a priceperii antimicrobiene a oțetului. Acidul acetic perturbă membranele celulare ale bacteriilor și ciupercilor, împiedicând creșterea și reproducerea acestora. Acest lucru face din oțet un dezinfectant natural, eficient împotriva unei game largi de microorganisme.

Nu numai asta, dar prezența acidului acetic contribuie și la capacitatea oțetului de a regla pH-ul solului . Aciditatea oțetului poate ajuta la scăderea pH-ului solului, făcându-l mai potrivit pentru plantele iubitoare de acizi. În plus, acidul acetic poate ajuta la descompunerea particulelor de sol, îmbunătățind structura și aerarea solului.

În plus, se crede că acidul acetic îmbunătățește absorbția nutrienților esențiali de către plante. Prin creșterea permeabilității membranelor celulelor vegetale, acidul acetic poate facilita absorbția nutrienților din sol, promovând creșterea și vitalitatea plantelor.

Combate buruienile

Proprietățile oțetului, de control al buruienilor, provin din conținutul său de acid acetic, perturbând creșterea buruienilor atunci când este aplicat direct pe frunze. O alternativă ecologică la erbicidele sintetice, oțetul servește ca o soluție naturală pentru gestionarea vegetației nedorite.

Iată o rețetă simplă pentru un erbicid pe bază de oțet:

  1. Utilizați oțet alb cu o concentrație de 5% acid acetic.

  2. Într-o sticlă cu pulverizare, amestecați părți egale oțet alb și apă.

  3. Adăugați câteva picături de săpun de vase la amestec. Săpunul ajută soluția să adere la frunzele buruienilor, făcând-o mai eficientă.

  4. Într-o zi însorită, când nu se așteaptă ploaie pentru câteva ore, pulverizați soluția de oțet direct pe buruieni. Aveți grijă să evitați pulverizarea lui pe plantele dorite, deoarece oțetul le poate dăuna și acestora. Dacă aveți de-a face cu buruieni într-o bucată de grădină, puteți proteja plantele dorite cu o bucată de carton în timp ce pulverizați.

  5. Unele buruieni încăpățânate pot necesita aplicații multiple . Dacă buruienile nu sunt complet ucise după prima aplicare, așteptați câteva zile și apoi aplicați din nou soluția de oțet.

Înbunătățește eficiența îngrășământului

În unele cazuri, oțetul poate îmbunătăți eficiența îngrășămintelor, ajutând absorbția nutrienților esențiali de către plante. Această sinergie dintre oțet și îngrășăminte contribuie la creșterea și dezvoltarea mai sănătoasă a plantelor.

Cu toate acestea, este important să rețineți că oțetul este acid și poate scădea pH-ul solului, care poate să nu fie potrivit pentru toate plantele.

Dacă solul dumneavoastră este alcalin și doriți să creați un mediu mai acid pentru aceste plante, le puteți uda cu o soluție de oțet diluată. Pentru a face acest lucru, amestecați o cană de oțet alb cu un galon de apă și folosiți-l pentru a uda cu moderație aceste plante iubitoare de acid.

Rețineți că acest lucru trebuie făcut cu precauție și cu moderație , deoarece aciditatea excesivă poate dăuna multor plante. Efectuați un test de sol pentru a determina pH-ul curent și ajustați-l în consecință.

Cum să reziste florile în vază mai mult timp

O cantitate mică de oțet adăugată în apă în vaze cu flori tăiate, cutie de flori. Acest truc simplu ajută la menținerea unor flori vibrante și de lungă durată. Pentru a face acest lucru, pur și simplu urmați aceste instrucțiuni:

Într-o vază curată, amestecați o soluție de apă, oțet alb și zahăr. Un raport comun este de 2 linguri de oțet alb și 2 linguri de zahăr pentru fiecare litru (4 căni) de apă. Oțetul ajută la inhibarea creșterii bacteriilor, în timp ce zahărul oferă florilor substanțe nutritive.

Citește și: Câteva prosoape și covoare te ajută să economisești 10% din factura la căldură. Unde le pui în casă?

Tăiați tulpinile florilor într-un unghi cu o pereche de foarfece ascuțite. Tăierea în unghi mărește suprafața pentru absorbția apei.

Îndepărtați orice exces de frunze de pe tulpini, care ar fi scufundate în soluția de conservare. Frunzișul lăsat în apă poate contribui la creșterea bacteriilor.

Aranjați florile în vaza pregătită. Asigurați-vă că nicio frunză nu este scufundată în apă.

La fiecare 2-3 zile, schimbați soluția de conservare din vază. Clătiți bine vaza, înainte de a o reumple, cu un amestec proaspăt de apă, oțet și zahăr.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te