Începe Săptămâna Luminată. Ce semnificație are aceasta pentru români? Ce să faci să îți meargă bine?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.05.2024 - 13:21
Începe Săptămâna Luminată. Ce semnificație are aceasta pentru români - Foto: crestinortodox.ro

Începe Săptămâna Luminată. Românii au obiceiuri și tradiții pentru această perioadă dar și superstiii pe care le respectă pentru a atrage binele asupra familiei și gospodăriei.

SHARE

Zilele din Săptămâna Luminată au semnificaţii speciale, dar şi denumire precise: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa. 

Săptămâna Luminată care urmează imediat Duminicii Pastelui păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri.

Începe Săptămâna Luminată. Ce semnificație are aceasta pentru români? Ce să faci să îți meargă bine?

„Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele de sub pământ“. Potrivit părintelui Eugen Ramon Ilie, aşa vesteşte Biserica pentru Săptămâna Luminată care urmează praznicului Învierii Domnului. De această perioadă sunt legate o serie de credinţe populare., conform Adevărul.

Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos şi se termină în duminica următoare, numită Duminica Tomii şi este sărbătorită de creştinii ortodocşi şi greco-catolici.

Citește și: Când se spală rufele după Paște? Ce sărbători mai sunt în Săptămâna Luminată?

În Săptămâna Luminată nu se postește, credincioșii întremându-se astfel după cele opt săptămâni de post anterior Sfintelor Paști.

Tradiția spune că în Săptămâna Luminată nu se spală rufe, nu se fac treburi casnice şi nu se fac munci agricole, atât în semn de respect pentru sărbătorile amintite, cât și din superstiția de a nu atrage bolile, dăunătorii și pagubele.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți, ceea ce înseamnă că oamenii au dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și prima duminică de după Rusalii avem „dezlegare la peste”.

Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

Citește și: Ce nu ai voie să faci de Izvorul Tămăduirii. Aduce ghinion tot anul

În Săptămâna Luminată nu se fac parastase. Începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiți.

De asemenea, slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

De asemenea, în săptămâna care urmează după Paște, creștinii au voie să spele haine în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te