România, în calea tornadelor. De ce se formează și când va apărea următoarea furtună majoră

DE Mihai Duță | Actualizat: 31.05.2019 - 11:54

România este o țară în care tornadele sunt deja ceva obișnuit, spun meteorologii. De altfel, acest fenomen este observat la noi încă din secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, suntem mereu surprinși când vine câte o furtună precum cea de la Călărași, de pe 30 aprilie.

SHARE

De la prima tornadă înregistrată oficial în România, cea din august 2002 de la Făcăieni, județul Ialomița, și până la următoarea, care a lovit tot la Făcăieni, au trecut 15 ani.

În 2002 au fost trei morți, zeci de răniți și sute de case distruse, iar în 2017 au fost distruse solariile localnicilor și spulberate câteva acoperișuri. Și iată că , după numai doi ani, a venit urgia de la Călărași.

Norocul oamenilor a fost că această tornadă a ajuns într-o zonă locuită abia atunci când și-a pierdut din intensitate. Totuși, un autobuz a fost azvârlit de pe șosea, iar oamenii dinăuntru au fost răniți.

Săptămâna trecută, pe 24 mai, o tornadă de mici dimensiuni a fost filmată în apropiere de Slobozia, însă nu a produs pagube. Cât va mai dura până la următoarea tornadă care va face ravagii? 

Deja celebrul sistem Ro-Alert n-a emis nicio atenționare, cu toate că tornada de la Călărași a bântuit mai mult de o oră, pe o distanță de 50 de km.

În schimb, și mai celebrul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a găsit de cuviință să spună că tornada e o surpriză, așa că nimeni nu e vinovat că n-a venit nicio atenționare timp de o oră și douăzeci de minute.

Specialiștii sunt de acord că este greu de prognozat un astfel de fenomen, însă în Statele Unite, timpul mediu de avertizare după depistarea unei tornade este de 10-15 minute. Suntem totuși în epoca telefoanelor mobile, în care informația circulă foarte rapid.

Este evident că se poate face ceva. Arafat și-a revenit ulterior și a luat în calcul această posibilitate, dar primul lui reflex a fost să spună că nu se poate, nu să caute o soluție.

Când am întrebat la MAI dacă există un ghid cu instrucțiuni pentru tornade, n-am primit nici după o săptămână un răspuns de la Departamentul pentru Situații de Urgență. Între timp, ghidul a apărut pe site-ul instituției.

La două săptămâni după ce solicitasem câteva informații simple privind funcționarea sistemului Ro-Alert, nu primisem niciun răspuns de la DSU.

Iar România este în calea tornadelor. Simțim cu toții cum se schimbă clima și este foarte posibil ca fenomenele extreme să fie din ce în ce mai dese. Proiecțiile specialiștilor nu arată deloc încurajator.

În cazul României, temperatura medie va crește în toate anotimpurile și regiunile, cu diferențieri regionale, date de factorii locali. În cazul temperaturii medii, în lunile de vară, această creștere ar putea ajunge la sfârșitul acestui secol, în cel mai pesimist scenariu, până la 6ºC în plus față de ora actuală. 

Citește dosarul integral „În calea tornadelor”

 

Tornadele, observate din secolul al XIX-lea în România

Un fenomen care a devenit obișnuit în România

Sistemul Ro - Inert

Scenariu meteo pesimist

 Istoricul problematicii schimbării climatice

Cele mai puternice tornade

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -