Potrivit Organizației Mondiale a Meteorologiei, cea mai ucigătoare tornadă din lume a lovit districtul Manikganj din Bangladesh, pe 26 aprilie 1989. Furtuna violentă a spulberat tot, pe un culoar de 1,6 km lățime și 16 km lungime, distrugând orașele Manikgank Sadar și Saturia. Aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise și alte 12.000 au fost rănite.
Toate structurile dintr-o zonă extinsă de 2,3 km pătrați au fost distruse, iar 80.000 de persoane au rămas fără adăpost.
În mai 2013, suburbia Moore din Oklahoma City, Statele Unite, a fost spulberată de cea mai puternică tornadă înregistrată până acum. 24 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 212 au fost rănite, conform bilanțului oficial. Tornada a avut aproximativ 3 km lățime, iar vântul a suflat cu peste 320 km/h.
Specialiștii au apreciat că forța tornadei a fost de circa opt ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima. Pagubele au fost estimate la peste două miliarde de dolari.
Pe 2 mai 1999, tot în Oklahoma, în zona Bridge Creek – Moore avea să fie înregistrată cea mai mare viteză a vântului într-o tornadă: 484 ± 30 km/h. Atunci și-au pierdut viața 36 de persoane , au fost distruse peste 8.000 de locuințe, pagubele ridicându-se la peste 1,5 miliarde de dolari.
În aceeași perioadă, în zona centrală și de est a Statelor Unite, au avut loc 154 de tornade într-o singură săptămână, inclusiv una în Canada. Mai mult de jumătate dintre acestea au avut loc în zilele de 3 și 4 mai 1999, când activitatea tornadelor a ajuns în punctul maxim în Oklahoma, Kansas, Nebraska, Texas și Arkansas.
A fost cea mai mare densitate de tornade înregistrată vreodată.
Tornada Tri-State, din martie 1925, a fost cea mai devastatoare din SUA și a străbătut trei state americane. Au fost 695 de morți și peste 2.000 de persoane rănite.
Aceasta este și tornada cu cel mai lung traseu din lume, estimat la 378 km, traversând sud-estul statului Missouri, trecând prin sudul Illinois-ului și ajungând în Indiana de sud-vest. Această furtună a avut și cea mai rapidă deplasare la sol, viteza fiind de 117 km/h.
Citește dosarul integral „În calea tornadelor”
România, în calea tornadelor. De ce se formează și când va apărea următoarea furtună majoră
Tornadele, observate din secolul al XIX-lea în România