Tornadele, observate din secolul al XIX-lea în România

DE Mihai Duță | Actualizat: 31.05.2019 - 09:36

Zonele de câmpie din sudul și sud-estul țării noastre sunt cele mai afectate de acest fenomen, în special în lunile mai și iunie.

SHARE

Newsweek România: Care este frecvența formării tornadelor în România?

Dr. Sorin Burcea (foto): Tornadele reprezintă un fenomen meteorologic localizat, care se produce atunci când condițiile meteorologice permit apariția și dezvoltarea norilor convectivi denumiți, în cadrul modelelor conceptuale, supercelule.

Astfel, nu se poate vorbi despre o anume frecvență, deoarece nu toate furtunile convective supercelulare au asociat drept fenomen meteorologic tornadele. Totuși, tornadele nu sunt fenomene extrem de rare în România,  acestea fiind raportate chiar și în secolul al XIX-lea.

Atunci când vorbim despre frecvența tornadelor, trebuie să considerăm și factori precum creșterea demografică și sursele de informare și raportare a fenomenelor meteorologice.

Astfel, în zilele noastre, probabilitatea observării și raportării unui astfel de fenomen este mai mare decât acum 50 de ani, spre exemplu.

Aveți o situație pe zone ale țării referitoare la acest fenomen? Care ar fi perioadele propice dezvoltării unui astfel de fenomen?

Conform unui studiu publicat în revista Monthly Weather Review a Societății Americane de Meteorologie, un număr mai mare de tornade a fost raportat în zonele de câmpie din sudul și sud-estul României, cu maximumul în sud-estul țării (Antonescu și Bell, 2015).

Conform aceluiași studiu, cele mai multe tornade au fost raportate în intervalul mai-iulie, așadar, în sezonul cald, atunci când instabilitatea atmosferică poate conduce la formarea furtunilor convective severe.

Unde au loc cele mai multe tornade și care este explicația formării lor?

Conform studiului amintit mai sus, cele mai multe tornade au loc în zona de sud-est a țării, acolo unde, se pare, condițiile de mediu sunt propice formării acestora.

De obicei, tornadele din această zonă se formează pe o circulație a aerului, la scară mare, de la sud-vest către nord-est, coroborată cu factorii meteorologici la scară regională.

Pentru ca o furtună convectivă supercelulară să se dezvolte, sunt necesare următoarele condiții: existența instabilității atmosferice, să existe suficientă umezeală în aer, să fie prezent un factor declanșator al urcării aerului umed din apropierea solului către altitudine și, nu în ultimul rând, să existe o variație a direcției și vitezei vântului pe verticală.

Atunci când partea inferioară a supercelulei intră în rotație, probabilitatea de apariție a unei tornade crește. Trebuie însă menționat faptul că nu toate supercelulele produc tornade, ci numai unele dintre acestea.

Fenomenele meteorologice asociate supercelulelor sunt însă severe, astfel că intensitatea precipitațiilor este mare, iar diametrul grindinei, de asemenea.

În SUA, valoarea medie a intervalului de
timp în care populația este avertizată
e de aproximativ 10-15 minute

Putem vorbi de o creștere a numărului tornadelor și a intensității lor în ultimul an față de anii trecuți?Care ar fi explicația?

În acest moment, având la dispoziție un număr mare de surse de informare și posibilitățile de raportare ale acestora, se poate crea senzația că numărul tornadelor pare în creștere.

Acest lucru și pentru că acest fenomen meteorologic este inedit, astfel că populația percepe diferit un astfel de fenomen relativ la alte fenomene meteorologice.

Totuși, cu cât probabilitatea de apariție a fenomenelor meteorologice severe este mai mare, este posibil și ca numărul tornadelor să crească, fără a se putea însă stabili gradul sau coeficientul de creștere al numărului. Legat de intensitatea tornadelor, este dificil de stabilit dacă intensitatea acestora a crescut față de anii trecuți.

De ce? O explicație este faptul că pentru a estima intensitatea unei tornade, aceasta trebuie să fi produs pagube. O tornadă este clasificată pe scara intensității în funcție de pagubele produse, iar cu cât pagubele sunt mai mari, cu atât tornada este clasificată ca având un grad mare de intensitate.

Astfel că o tornadă care se formează într-o zonă geografică dată, iar de-a lungul traiectoriei sale nu produce pagube, nu poate fi clasificată ca fiind mai puțin intensă sau foarte intensă numai după, spre exemplu, aspectul vizual al acesteia.

Putem vorbi despre un fenomen normal pentru România?

Conform statisticii, tornadele sunt fenomene atmosferice care au avut loc în România și sunt normale în toate regiunile unde sunt întâlnite condițiile de formare ale acestora.

Acolo unde mediul atmosferic este instabil și unde toate condițiile de formare a supercelulelor sunt îndeplinite, probabilitatea de apariție a unei tornade crește. 

Poate fi prevăzută formarea unei tornade?

Tornadele sunt fenomene meteorologice complexe, care sunt asociate unor anumitor tipuri de nori convectivi. Ceea ce în momentul de față este posibil în meteorologie este prognozarea condițiilor care pot duce la formarea furtunilor care, la rândul lor, pot duce la formarea tornadelor.

Poate fi apreciat traseul unei tornade odată ce s-a format?

Tornada este un fenomen meteorologic localizat, care are loc la scară spațială foarte mică, iar traiectoria acesteia este extrem de dificil de stabilit, chiar și atunci când sunt disponibile informații de la persoanele care o observă.

Ceea ce este posibil este delimitarea unei arii în care furtuna convectivă se deplasează.

În cât timp poate fi avertizată populația din momentul în care s-a format o tornadă?

Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, atunci când se formează o furtună convectivă severă, se emite atenționare privind existența condițiilor de apariție a unei tornade.

Atunci când o tornadă a fost observată și prin corelație cu setul de date disponibil meteorologilor, ce indică faptul că furtuna convectivă are asociată o tornadă, se emite avertizare de tornadă.

În acest moment, populația trebuie să acționeze și să ia măsuri de precauție. Valoarea medie a intervalului de timp în care populația este avertizată este de aproximativ 10-15 minute.

Care a fost cea mai puternică tornadă din România?

Cea mai puternică tornadă din România despre care se dețin informații a avut loc în anul 2002, în sud-estul țării.

Această tornadă a fost încadrată ca F3+ pe scara intensității tornadelor (i.e. - scară Fujita) și a fost responsabilă pentru decesul a cel puțin 3 persoane și pagube materiale semnificative la 33 de case, în principal în satul Făcăeni, jud. Ialomița.

Citește dosarul integral „În calea tornadelor”

 

România, în calea tornadelor. De ce se formează și când va apărea următoarea furtună majoră

Un fenomen care a devenit obișnuit în România

Sistemul Ro - Inert

Scenariu meteo pesimist

 Istoricul problematicii schimbării climatice

Cele mai puternice tornade

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te