În calea tornadelor - Sistemul Ro - Inert

DE Mihai Duță | Actualizat: 31.05.2019 - 09:37

Primul reflex al lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a fost să spună că nu poate fi emisă o avertizare în caz de tornadă, pentru că acest fenomen nu poate fi prezis nici măcar cu câteva minute înainte.

SHARE

Imediat după tornada de la Călărași, care a durat o oră și douăzeci de minute, oamenii s-au întrebat de ce nu a venit o avertizare prin intermediul sistemului Ro-Alert, care, altfel, trimite mesaje de verificare destul de des.

„O tornadă este o surpriză, ceva neaşteptat, care se produce imediat. A fost anunţat cod portocaliu în zona res-pectivă prin aplicaţia Departamentului
pentru Situaţii de Urgenţă. Nimeni nu poate prezice apariţia tornadei nici măcar cu câteva minute înainte. E  un fenomen care apare imediat“, a declarat Raed Arafat pentru Adevărul, imediat după producerea fenomenului meteo.

Meteorologii explicau, pe de altă parte, că tornadele pot fi depistate și urmărite folosindu-se imaginile radar cu ajutorul cărora este observată dinamica fenomenului și traiectoria furtunii. Mai mult, în epoca telefoanelor mobile, a fost greu de înțeles de ce autoritățile nu au emis nicio avertizare timp de o oră și douăzeci de minute cât a durat tornada.

A urmat o discuție a specialiștilor de la Institutul Național de Meteorologie (INM) și cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), iar Raed Arafat și-a schimbat poziția.

La câteva zile după furtuna de la Călărași, pe 6 mai, era emisă o nouă atenționare de tornadă. „Sistemul RO-ALERT a fost activat şi au fost transmise mesajele. Din acest punct de vedere, populaţia este avertizată, pe lângă avertizările care vin prin mass-media.

Aşteptăm să vedem care vor fi efectele. Rugămintea către populaţie este să se adăpostească, să evite să iasă din casă. Nu este un cod de lungă durată, este de aproximativ o oră. Dacă cineva vede o chestie care arată ca o tornadă, să nu meargă spre ea.

Şi, cum am zis şi altă dată, centura în maşină trebuie pusă. În cazul că maşina se răstoarnă, persoana să fie protejată. Să urmărească indicaţiile date de autorităţi. Dacă vin apeluri prin 112, vom interveni. Aşteptăm să vedem efectele, că nu putem să le anticipăm“, declara  șeful DSU pentru postul tv Digi24, pe 6 mai.

Ghid pentru tornadă abia după solicitarea Newsweek România

Pe 14 mai, când Newsweek România a solicitat date despre pregătirea populației în caz de tornade, pe site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență nu era un Ghid pentru tornade. Câteva zile mai târziu, nu primisem niciun răspuns oficial, dar pe site-ul DSU apăruse, brusc, un astfel de ghid, pe care îl și prezentăm.


Ghid pentru tornade

Semnele declanșării unei tornade: vânt puternic;  apariția unui nor rotativ în formă de pâlnie; zgomot puternic - similar unui tren de marfă.

În momentul în care ați luat la cunoștință faptul că urmează fenomene de vânt puternic, încercați să încărcați telefonul.

Dacă nu sunteți acasă, cuplați telefonul la încărcătorul din mașină. În situația în care nu aveți deloc acces la un încărcător, încercați să evitați apeluri care nu sunt urgente sau să intrați pe aplicații care pot descărca bateria imediat.

Acordați atenție raportărilor meteorologice. Meteorologii pot prezice când condițiile ar putea să genereze o tornadă.

Fiți conectat la aplicația DSU, locul unde puteți afla informații, alerte meteo, dar și raportări despre posibilitatea formării unei tornade.

Identificați un adăpost sigur în cazul în care vântul suflă cu putere.

Încercați să vă adăpostiți într-o cameră mică, interioară, fără ferestre, aflată la subsolul unei clădiri sau pivniță în cazul caselor.

În timpul evenimentului

Dacă sunteți în apropierea fenomenului, îndepărtați-vă și anunțați serviciile de urgență.

Mergeți imediat către un loc sigur pe care l-ați identificat.

Așezați-vă în poziția ghemuit și protejați-vă capul și gâtul cu brațele. Dacă este posibil, folosiți și câteva materiale, de exemplu pături, pe care să le poziționați în jurul dumneavoastră.

Nu încercați să depășiți o tornadă într-un vehicul.

Dacă ați fost surprins într-o mașină, închideți geamurile și purtați centura de siguranță.

Dacă vă aflați într-o mașină sau în aer liber și nu puteți ajunge la o clădire, acoperiți-vă capul și gâtul cu brațele și acoperiți corpul cu o pătură, dacă este posibil.

Ascultați radioul, televiziunile, dar fiți atenți și la sistemele de alertă locală pentru informații și instrucțiuni de urgență actuale.

După eveniment

Atenție la firele electrice căzute sau de utilitate rupte.

Nu intrați în clădiri deteriorate până nu vi se spune că sunt în siguranță.

Dacă ați fost surprins de tornadă afară, acoperiți-vă gura cu o cârpă sau cu o mască pentru a evita inhalarea prafului. Evitați să vorbiți, încercați să trimiteți mesaje prin telefon, utilizați un fluier în loc să strigați.

Folosiți apelurile telefonice doar pentru situații de urgență. Sistemele telefonice sunt deseori ocupate după un dezastru. Utilizați mesaje text sau social media pentru a comunica cu familia și prietenii.

Continuați să ascultați radioul, posturile TV și mesajele autorităților locale pentru informații actualizate.

Fiți atent în timpul curățării drumurilor, căilor de acces. Purtați pantofi cu talpă groasă, pantaloni lungi și mănuși de lucru.

Ciudățeniile ghidului pentru furtună

Până să apară Ghidul pentru tornade pe site-ul DSU, am analizat Ghidul pentru furtună, adică o situație cu multe puncte comune.

Vom puncta doar instrucțiunile care ni s-au părut cel puțin discutabile și incomplete în caz de furtună: 

Înainte de furtună

Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.

Comentariul Newsweek: E destul de greu pentru o persoană aflată în mijlocul unei furtuni în timpul căreia sunt luate acoperișuri, cad copaci și vântul suflă puternic să numere până la 30 după ce vede un fulger.

Și ce se întâmplă dacă, între timp, mai fulgeră o dată și încă o dată așa cum se întâmplă în realitate? Aceasta poate fi o informație bună pentru salvatori, eventual, nu pentru populație.

În timpul evenimentului

Așază-te ghemuit la pământ. Pune-ţi mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

Comentariul Newsweek: Cum, când și unde te poți așeza ghemuit și cu mâinile pe urechi și pe cap, iar capul între genunchi? Dacă ești într-o zonă aglomerată, îi poți împiedica pe ceilalți, poți fi călcat în picioare.

Fă-te o ţintă cât mai mică posibil și redu contactul cu pământul. (Cum?)

După eveniment

După o furtună, în situaţia identificării unei victime lovite de trăsnet, verifică următoarele:

Respiraţia: dacă nu mai respiră, începe resuscitarea prin metoda gură la gură.

Comentariul Newsweek: Câți oameni au o pregătire minimă pentru a acorda primul ajutor? Câți oameni știu să facă respirație gură la gură?

Mai ales că procedurile pentru astfel de situații spun că se fac reprize de masaj cardiac, alternate cu câte două respirații care nu se mai fac gură la gură decât rareori, fiind utilizate dispozitive speciale pentru a evita riscul îmbolnăvirii salvatorului.

Pe site-ul Crucii Roșii, în această situație, mesajul este clar: doar dacă sunteți instruit, acordați primul ajutor persoanelor aflate în dificultate până la sosirea echipajelor medicale de urgență. De altfel, același lucru este susținut chiar pe site-ul DSU, la un alt capitol.

Citește dosarul integral „În calea tornadelor”

 

România, în calea tornadelor. De ce se formează și când va apărea următoarea furtună majoră

Tornadele, observate din secolul al XIX-lea în România

Un fenomen care a devenit obișnuit în România

Scenariu meteo pesimist

 Istoricul problematicii schimbării climatice

Cele mai puternice tornade

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te