Hackerul constănțean Ghiață, urmărit prin Interpol, arestat în Mexic. Legătura cu interlopul Rechinu

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.07.2021 - 11:05
Hackerul constănțean Mihai Ghiață, urmărit prin Interpol, arestat în Mexic. Este cercetat pentru legăturile cu interlopul Rechinu

Parchetul General din Mexic i-a arestat pe Mihai Ghiață și Iulia Iancu și cercetează legăturile acestora cu Florina Tudor, zis Rechinu, considerat șful mafiei române din Rivierea Maya.

SHARE

Mihai Ghiaţă, zis şi Ice, era căutat din prin interpol pentru infracţiuni informatice. În anul 2004, el a pus bazele unui grup infracțional organizat  specializat în clonarea cardurilor bancare şi sustragerea banilor din conturile clienţilor unor bănci din România, Olanda, Italia şi SUA.

Citește și: Interlopul Rechinu n-are scăpare din închisoarea din care a evadat El Chapo. Cum poate fi extrădat

În anul 2013, el a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru fraude informatice şi iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup.

Citește și: Fotbaliști care au devenit interlopi: Faraonu de la Madrid, Claudiu Răducanu, Ochi și Gemaru

Parchetul General din Mexic a decis arestarea românilor Mihai Ghiață și Iulia Iancu,bănuiți că sunt implicați în ifracțiunle cu carduri ale lui Florian Tudor, presupusul lider al mafiei române care operează în Riviera Maya.  

Citește și: Luna își va modifica orbita, iar Pământul se va confrunta cu inundații severe. Avertizare NASA

Hackerul constănțean Ghiață, arestat în Mexic. Parchetul verifică legăturie cu interlopul Rechinu

Potrivit oficialilor mexicani, Ghiață și Iancu gestionează un sistem sofisticat de hacking cu criptomonede și fraudă electronică  de tip phishing (o metodă de a înșela oamenii și solicitându-le să partajeze parole, numere de carduri bancare și informații confidențiale prin e-mailuri sau apeluri).

Arestarea acestor persoane a rezultat din munca desfășurată de Unitatea de Investigații Cibernetice a Agenției de Investigații Criminale (AIC).

La 15 iulie, au fost efectuate trei percheziții la locuințe din Cabo San Lucas. Într-una dintre ele, situată în cartierul Residencial El Tezal, au fost reținute cele două persoane. În clădirile menționate, au fost puse sub sechestru  echipamente informatice, diverse dispozitive de stocare, bani, narcotice, dispozitive de citire a benzii magnetice, telefoane mobile și servere de rețea.

Parchetul mexican a anunțat că va continua cu ancheta pentru a stabili dacă acești cetățeni români sunt în legătură cu alte grupuri infracționale identificate cu același modus operandi în țară. 

Rechinu, arestat și el în Mexic

Rechinu a fost arestat în Cancun, Mexic, la 27 mai, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române. El este acum într-o procedură de extrădare către România.

Rechinu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, patru infracțiuni de instigare la șantaj și o infracțiune de șantaj, comise pe teritoriul Mexicului și al României.

Citește și

Interlopul oltean care a speriat Mexicul

Mafia românească din Mexic, condusă de Rechinu, clona aproximativ 1000 de carduri pe zi și fura câte 200 de euro de la fiecare victimă. Asta însemna cam 20 de milioane de dolari lunar, iar prejudiciul total se ridică la 1,2 miliarde de dolari, conform FBi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te