Gorbaciov intervine în tensiunile dintre Rusia și Occident: „Americanilor li s-a urcat la cap”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.12.2021 - 12:24
Gorbaciov intervine în tensiunile dintre Rusia și Occident: „Americanilor li s-a urcat la cap”/FOTO: amikamoda.ru
Gorbaciov intervine în tensiunile dintre Rusia și Occident: „Americanilor li s-a urcat la cap”/FOTO: amikamoda.ru

Actuala criză ruso-occidentală îşi are originea în „aroganţa" americană după destrămarea Uniunii Sovietice, a afirmat vineri ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

SHARE

Aceasta li s-a urcat la cap, aroganţa, autosatisfacţia, ei (americanii n.r) s-au proclamat câştigători în Războiul Rece, în condiţiile în care împreună am salvat lumea de la confruntare”, a declarat Mihail Gorbaciov, în ajunul celei de-a 30-a aniversări a demisiei sale, care a constituit sfârşitul oficial al URSS, informează AFP.

„Cum se poate spera la relaţii de echitate cu SUA, cu Occidentul în această situaţie?", a continuat Mihail Gorbaciov, 90 de ani, într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti, denunţând "triumfalismul" Washingtonului.

Extinderea NATO contestată de Rusia

Potrivit fostului lider sovietic, tabăra occidentală dorea „să construiască un nou imperiu, astfel s-a născut ideea extinderii NATO”.

Citește și: Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

Extinderea Alianţei Nord-Atlantice cu ţări din fostul bloc comunist în anii 1990 este, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, cauza profundei crizei dintre Rusia şi Occident, pentru că, în opinia Kremlinului, NATO este principala ameninţare la adresa securităţii strategice a Federaţiei Ruse.

Preşedintele rus a cerut luna aceasta SUA şi aliaţilor lor să semneze tratate care interzic în special orice extindere viitoare a Alianţei, precum şi orice cooperare militară în ceea ce Rusia consideră a fi zona sa de influenţă.

Washingtonul, care consideră inacceptabile o serie dintre aceste revendicări, a acceptat cu toate acestea organizarea de negocieri în ianuarie, pentru a permite o detensionare, Occidentul având temerea că Moscova ar putea lansa o invazie în Ucraina, fostă republică sovietică ce vrea să adere la NATO.

Citește și: Parlamentul European impune certificatul verde. Decizia, susținută de Curtea Generală a UE

Săptămâna aceasta, Vladimir Putin a apreciat drept „pozitive” primele reacţii americane la cererile Rusiei, însă el a declarat totodată că pregăteşte măsuri „militare şi tehnice” pentru a răspunde la ameninţarea occidentală.

Gorbaciov a salutat negocierile prevăzute să aibă loc în ianuarie. „Le susţin şi sper că va exista un rezultat care le va permite tuturor ţărilor europene să se simtă în securitate”, a subliniat el.

SUA şi Uniunea Europeană acuză Moscova că a comasat trupe la frontiera Ucrainei şi ameninţă Rusia cu sancţiuni economice fără precedent în caz de agresiune.

Agresiunile Kremlinului

Casa Albă a respins acuzaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susținut că Occidentul este promotorul tensiunilor cu Ucraina, şi a subliniat că „unica agresiune” pe care o remarcă este „retorica belicoasă” a liderului de la Kremlin şi creşterea prezenţei militare ruse la frontieră.

„Ei bine, faptele sunt o chestie simpatică, iar faptele arată clar că unica agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a declarat Psaki în conferinţa de presă zilnică de la Casa Albă.

Mihail Gorbaciov a demisionat din funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991, marcând sfârşitul oficial al imperiului comunist. Vladimir Putin a calificat destrămarea Uniunii Sovietice drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te