Parlamentul European impune certificatul verde. Decizia, susținută de Curtea Generală a UE

DE Valentin Mirică | Actualizat: 23.12.2021 - 12:23
Europarlamentarul Cristian Terheș, sancționat de Parlamentul European Foto: Facebook

Parlamentul European impune certificatul verde: șase europarlamentari, inclusiv Cristian Terheș, au fost snacționați pentru că nu au respectat regulile privind accesul în clădirile acestui parlament doar în baza unui certificat verde.

SHARE

Certificatul verde arată că deținătorul este fie vaccinat, fie a efectuat, în urmă cu 48 de ore, în Belgia, Luxemburg sau Franța, un test PCR care arată că nu este infectat. 

Citește și: Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

Măsura a fost atacată de mai mulți europarlamentari și angajați ai Parlamentului European, dar Curtea Generală a UE - fosta curte de primă instanță - a respins acest caz încă de la finalul lunii noiembrie. 

Terheș a primit cea mai mare sancțiune fiindcă nu a respectat prevederile privind certificatul verde: el a pierdut dreptul de a primi diurnă pe o perioadă de şapte zile.

Totodată, Christine Anderson eurodeputata germană de extremă dreaptă, Stasys Jakeliunas, reprezentată a Lituaniei din partea Verzilor, şi Mislav Kolakusic, parlamentar european croat neafiliat, au pierdut dreptul la diurna pentru două zile. La rândul lor, irlandezii Clare Daly şi Mike Wallace, ambii din Grupul Stângii din Parlamentul European (GUE/NGL), au primit câte un avertisment.

„Încălcarea normelor referitoare la certificatul verde COVID obligatoriu pentru a intra în Parlamentul European este un gest grav, nu doar pentru că reprezintă o încălcare a normelor pe care ni le-am impus singuri, ci şi din cauza riscului la adresa sănătăţii tuturor”, a avertizat Sassoli la începerea sesiunii parlamentare.

Câţiva dintre europarlamentarii sancţionaţi s-au opus făţiş obligaţiei de a prezenta certificatul verde COVID pentru a putea intra în clădirea legislativului european încă dinainte de intrarea în vigoare a acestei norme, în noiembrie. Ei au susţinut că, prin impunerea certificatului verde COVID, sunt încălcate drepturile europarlamentarilor de a-şi desfăşura mandatul în mod liber.

Citește și: CJUE: Deciziile CCR privind completurile de 5 și completurile specializate se opun dreptului european

Legislativul european a decis să aplice această măsură în perspectiva întoarcerii la normalitate a activităţii parlamentare (în situaţii precum voturile în hemiciclu pentru care este nevoie de prezenţa fizică, suspendate în timpul pandemiei, nu se poate garanta păstrarea distanţei de siguranţă) şi ca urmare a afluenţei uriaşe de persoane din diverse ţări, cu rate de vaccinare diferite, care se deplasează în diverse regiuni şi apoi circulă zilnic pe culoarele sediului legislativului comunitar din Strasbourg.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te