Finalizarea unui pod peste Mureș, întârziată cu 3 ani: Primarul comunei dă vina pe condițiile meteo

DE Alin Crișan | 10.03.2023 - 18:11
Finalizarea unui pod peste Mureș, întârziată cu 3 ani: Primarul comunei dă vina pe condițiile meteo - Foto: Albapres.ro
Finalizarea unui pod peste Mureș, întârziată cu 3 ani: Primarul comunei dă vina pe condițiile meteo - Foto: Albapres.ro

Finalizarea unui pod peste Mureș, întârziată cu 3 ani. Primarul comunei dă vina pe condițiile meteo.

SHARE

Lucrările la podul peste Râul Mureș din localitatea Acmariu, județul Alba, au început în anul 2017 și nu au fost finalizate până în momentul de față, termenul inițial de finalizare al acestora fiind anul 2020.

Finalizarea unui pod peste Mureș, întârziată cu 3 ani: Primarul comunei dă vina pe condițiile meteo

Podul peste Râul Mureș care urmează să conecteze direct localitățile Acmariu și Balomiru de Câmp este una dintre cele mai importante investiții din comuna Blandiana.

Citește și: Fostul director al Poștei Române din Iași a plătit chirie pe sediu de 2,5 milioane € unui apropiat

Numeroși cetățeni ai localităților componente ale Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Blandiana, cât și ai UAT-urilor învecinate, fac naveta spre locul de muncă la Șibot, Cugir sau alte localități din vestul județului Alba.

Podul în cauză, integrându-se în Drumul Comunal 57, ar conecta Drumul Județean 107A cu Șoseaua Europeană E68, distanța dintre cele două artere devenind de aproximativ 4 kilometri.

În prezent, pentru a ajunge din satul Acmariu în satul Balomiru de Câmp, este necesară parcurgerea unei rute ocolitoare, prin Vințu de Jos, rută adiacentă care însumează aproximativ 24 de kilometri.

Podul este, astfel, o necesitate pentru locuitorii din zonă.

La fața locului s-a constatat lipsa oricărui tip de utilaj, fie el buldoexcavator, autobasculantă sau orice altfel de autospecială folosită la construcții.

Citește și: Europol semnalează că şefii poliției din Constanţa impun normă la amenzi. IPJ neagă acuzațiile

Această stare de fapt persistă încă din anul 2022, atunci când au fost efectuate ultimele lucrări la pod.

Conform unui document de pe site-ul Primăriei Blandiana intitulat „Tabel proiecte in implementare si finalizate” încărcat în 2020, bugetul alocat construirii podului era la momentul respectiv unul de peste 8 milioane de lei, perioada de implementare fiind 2017-2020.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Blandiana Nr.16/12.02.2023, valoarea totală actualizată a întregului proiect ajunge la peste 12 milioane de lei, dintre care până la data de 31.12.2022 s-au cheltuit 6.850.000 de lei, restul de 6.020.000 de lei urmând a fi cheltuiți în 2023.

Rezultă că proiectul este realizat în proporție de numai 53.2% după aproape 6 ani de la demararea lucrărilor.

Aproximativ trei sferturi din fondurile necesare finalizării proiectului au fost atrase prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), restul fondurilor urmând a fi alocate din bugetul local al comunei Blandiana.

Observăm faptul că datorită trenării lucrărilor și a întârzierii finalizării proiectului apare o creștere a fondurilor necesare construirii podului, de aproximativ 47.4% din estimarea inițială, creștere suportată de bugetul de stat și de bugetul local al comunei în cauză.

Așadar, acesta nefiind un proiect finanțat din fonduri europene, orice sumă în plus de bani necesită fonduri extra din PNDL și implicit din buzunarele locuitorilor comunei.

Pentru crearea unui tablou cât mai concludent al situației podului rutier de la Acmariu, acesta trebuie comparat cu alte poduri de același tip construite peste râul Mureș în județul Alba.

Citește și: Orașul din România care este mai vechi decât piramidele: S-au descoperit scrieri de acum 7.000 ani

Spre exemplu, la Șeușa, în comuna Ciugud, lucrările au început în primăvara anului 2020, iar la data de 15 februarie 2023 acesta a fost inaugurat, costul total al proiectului fiind unul de circa 16 milioane de lei (3.3 milioane euro).

Contactat de redacția AlbaPres, primarul comunei Blandiana, Nicolae Gherman, a invocat „condițiile meteorologice” pentru întârzierea finalizării construcției podului, despre care edilul ne mai spune că pe parcursul anului 2023 va fi realizat în proporție de 100% și va fi dat în folosință, estimare puțin probabilă având în vedere stadiul actual al lucrărilor, potrivit Albapres.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te