Codul portocaliu de furtuni sub care se află Iaşul zilele acestea va prilejui, ca de fiecare dată, intrarea în alertă a sistemului de protecţie împotriva grindinei. Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Iaşi are 16 puncte de lansare a rachetelor. Dintre acestea, 12 sunt amplasate în partea de nord a judeţului, în zona Cotnari, iar 4, în judeţul Vaslui, în apropiere de Huşi. Poziţionarea lor în acest fel vizează acoperirea unor zone cu valoare economică mare, respectiv vii şi livezi, ne-a explicat Daniel Florea, directorul de program al operatorului licenţiat al Centrului antigrindină Iaşi. Fermierii au solicitat în timp extinderea sistemului şi, de exemplu la Cotnari, de la 3 puncte de lansare iniţiale s-a ajuns la 12.
Citește și: VIDEO Bulgarii își iau F-16 Block Viper, ucigașul de monștri. România răspunde cu F-35 Lightning
Dar nu toţi fermierii îşi pun speranţele în rachetele antigrindină. La Codăeşti, comună vasluiană învecinată cu Dobrovăţul, sunt câţiva care cred că substanţele împrăştiate în norii ameninţători ar alunga şi ploaia. Dar seceta este instalată în toată ţara, nu doar la Codăeşti, a adăugat directorul de la Centrul antigrindină.
Racheta nu face altceva decât să ducă în nor iodura de argint, ne-a spus Daniel Florea. Sunt şi alte metode, cum ar fi cea folosită de americani, care împrăştie substanţa din avion. Iodura de argint joacă rolul nucleului de condensare rece, imitând structura cristalină a unui bob de gheaţă. O picătură se formează în jurul unei particule – de praf, de polen, de gheaţă etc.
Citește și: Dacă Rusia pornește un război nuclear, Pământul intră în era glaciară ce ar dura mii de ani
„Eu vin peste cele cinci nuclee naturale care presupunem că ar exista într-un metru cub din nor şi introduc încă o sută de nuclee artificiale. Volumul de apă din nor rămâne acelaşi, iar toate aceste nuclee vor concura pentru cantitatea de apă existentă, ceea ce duce la dezvoltarea unor bucăţi de gheaţă nu de 5 cm, ci de 0,5 sau 1 cm diametru. În căderea lor spre sol, ele se topesc. Asta face racheta, avionul sau orice altă metodă de a transporta şi împrăştia iodura de argint în nor”, a explicat directorul Florea.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.