Escrocheria cu locul de muncă în Germania. Cum și-a pierdut un bucureștean și ultimii bani din cont

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.07.2025 - 08:51
Escrocheria cu locul de muncă în Germania. Cum și-a pierdut un bucureștean și ultimii bani din cont - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Escrocheria cu locul de muncă în Germania. Cum și-a pierdut un bucureștean și ultimii bani din cont - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Un bucureștean a fost victima unei înșelătorii cu locuri de muncă în Germania, după ce a plătit sute de lei pentru o așa-zisă taxă de traducere. Țeapa a fost pusă la cale printr-un anunț online care promitea salariu atractiv și condiții excelente.

SHARE

Țepele cu locuri de muncă în străinătate revin în forță pe internet, adaptate vremurilor și ușor de pus în practică cu ajutorul tehnologiei. Un bărbat din București a căzut în plasa unor escroci care i-au promis un job într-o fabrică de conserve din Germania.

Escrocheria cu locul de muncă în Germania

Totul a început cu un anunț online bine ticluit: salariu motivant, program lejer și multe zile libere. Oferta părea imposibil de refuzat.

„Am sunat, am luat legătura cu un presupus superviser la fabrica respectivă. Mi-a explicat cam tot ce e acolo. Urma să îmi facă o cerere de angajare. Mi s-a părut foarte convingător”, a povestit Cristi, păgubitul.

Convorbirea telefonică a durat aproximativ 30 de minute, timp în care presupusul angajator a oferit explicații detaliate și a câștigat încrederea bărbatului. Ulterior, Cristi a fost trimis la o stație de plată, unde i s-a cerut să achite o taxă de traducere în valoare de 1.200 de lei.

Citește și: Cum îți pot fura hackerii pozele din telefon și banii din cont? Descarci o aplicație și rămâi falit

A visat la un job în Germania, dar a rămas fără bani în 30 de minute

„Eu trebuia să plătesc. A zis că există varianta asta simplă. Telefonic m-au direcționat de pe o pagină pe alta și nu știu”, a declarat păgubitul, potrivit Observatornews.

Banii nu au ajuns însă la vreo firmă autorizată de traduceri, ci într-o aplicație online folosită frecvent în fraude, de unde au fost rapid mutați între mai multe conturi. Imediat după plată, așa-zisul angajator și-a închis telefonul.

Citește și: O escrocherie periculoasă face din nou victime. Hackerii se dau instalatori și te lasă sărac

Cristi a depus plângere la poliție, dar anchetatorii spun că șansele de recuperare a banilor sunt minime, mai ales dacă autorii se află în afara țării sau folosesc metode digitale de anonimizare.

„Nu plătiți niciodată taxe, comisioane, nicio firmă nu cere bani pentru angajare. Verificați autenticitatea companiei și fiți suspicioși la promisiuni prea frumoase! Și, cel mai important, nu trimiteți bani și nu oferiți date personale necunoscuților!”, avertizează Laura Antimiu, reprezentant al Poliției Prahova.

În multe cazuri, în spatele acestor anunțuri false de angajare în străinătate se află tot români, care operează din alte țări.

În funcție de legislația locală și de cooperarea cu autoritățile internaționale, identificarea și prinderea lor poate dura luni sau chiar ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te