O escrocherie periculoasă face victime. Poliția spune că escrocii se dau drept instalatori folosind WhatsApp, Telegram și alte aplicații. Dacă vă trimit acest mesaj, nu acceptați o recenzie.
Cum acționează ei, de fapt? Ei bine, te conving să-ți partajezi datele prin escrocherii de tip phishing folosind formulare false, linkuri rău intenționate sau oferte de muncă false. Cu toate acestea, cazurile recente au fost mult mai îngrijorătoare, deoarece se dau drept entități oficiale.
O escrocherie periculoasă face din nou victime. Hackerii se dau instalatori și te lasă sărac.
Experții avertizează cu privire la strategiile hackerilor în ultimii ani. De exemplu, ți-ar putea spune că sunt de la Poliție și te-ar putea minți menționând că fac parte din echipa băncii tale. Deja astfel de înșelătorii sunt ușor de identificat cu puțină atenție.
Citește și: Escrocherie nouă pe WhatsApp Web. Totul începe de la scanarea codului QR. Urmează dezastrul
De data aceasta, lucrurile devin și mai periculoase, iar Asociația Provincială a Instalatorilor de Gaze, Apă, Termice și Fluide din Santa Cruz de Tenerife ( Apigaste ) a emis o declarație prin care îndeamnă oamenii să fie extrem de precauți.
Acum, în Spania, a luat amploare un fenomen care îi implică pe cei din domeniul instalațiilor sanitare. Autoritățile au avertizat despre cum funcționează. Se folosesc de WhatsApp, Telegram și rețele sociale.
Hackerii se dau drept instalatori și astfel jefuiesc case.
Cel mai probabil astfel de escrocherii sunt și în alte țări și, poate, chiar în România.
În diferite părți ale Spaniei, există rapoarte despre infractori cibernetici care trimit notificări clienților, pretinzând că sunt funcționari ai unei companii de instalații sanitare, solicitând o verificare pentru orice situație „urgentă”, cum ar fi o scurgere de deșeuri toxice, probleme cu conductele de apă albă sau neagră și alte probleme similare, dar aceasta este o minciună.

O escrocherie periculoasă face din nou victime. Hackerii se dau instalatori și te lasă sărac - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Citește și: Escrocherie care îi vizează pe utilizatorii WhatsApp. Începe cu un mesaj: „Bună ziua”. Ce urmează?
Oamenii acceptă inspecția în mod inocent și le permit acestor intruși, care se dau drept profesioniști, să intre în casele lor, când în realitate au intenții răuvoitoare. Odată ce obțin acces în proprietate, petrec o perioadă prefăcându-se că lucrează și apoi pleacă. În acest timp, profită de ocazie pentru a fura tot ce pot.
Orice contact necunoscut trebuie ignorat, deoarece specialiștii recomandă confirmarea numărului de telefon al companiei care trimite alerta. În cazul Apigaste, acest lucru poate fi verificat accesând www.apigaste.es , deoarece acest lucru evită neînțelegerile și permite înregistrarea entităților rău intenționate pe o listă neagră.
„Trebuie să respingem orice așa-zis tehnician care nu își poate demonstra în mod clar identitatea profesională sau autorizația administrativă de a practica.”, a explicat un reprezentant al Asociației Provinciale a Instalatorilor de Gaze, Apă, Termice și Fluide din Santa Cruz de Tenerife ( Apigaste).
Aceasta este o chestiune serioasă care ar trebui tratată cu seriozitate, deoarece mulți oameni acordă, aparent, permisiunea acestor „instalatori” fără a verifica dacă fac parte dintr-o companie oficială.
„În caz de dubiu, cel mai responsabil lucru de făcut este să nu permiteți accesul în locuință”, deoarece atunci ați putea deveni victima acestui modus operandi al infractorilor cibernetici. Cu o simplă verificare pe platforme reale sau solicitând asistența adecvată, veți ști dacă este o escrocherie cu instalatori sau nu.
Citește și: Escrocherie care te lasă fără bani în vacanță. Șeful îți cere date bancare? „Ignoră mesajul”
Trebuie reținut că, faptul că ai fi contactat direct cu o solicitare urgentă este întotdeauna un semn că se întâmplă ceva ciudat, iar acest lucru este valabil în general. Este esențial să verifici întotdeauna identitatea dacă ai suspiciuni, scrie computerhoy.es.