Director de aviație: 5.000 lei/lună din șase sporuri & indemnizații. Bani din „consemn la domiciliu”

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.03.2021 - 23:41
Director de aviație: 5000 lei/lună din 6 sporuri și indemnizații / aias.gov.ro

La Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) se acordă cinci tipuri de sporuri, trei tipuri de indemnizații și vouchere de vacanță. Directorul câștigă 10.000 de lei, la care se adaugă sporuri și indemnizații de încă jumătate din această sumă.

SHARE

„Misiunea Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) constă în îmbunătățirea siguranței aviaței civile din România. Aceasta se realizează prin emiterea recomăndarilor de siguranță, bazate pe informații rezultate atât din investigațiile accidentelor și incidentelor din aviația civilă, precum și din studiile și analizele privind siguranța zborului, elaborate cu scopul prevenirii producerii unor evenimente similar”, după cum aflăm de pe site-ul companiei.

Citește și: Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru. Buget: 29.000.000 lei

Pentru asta, angajații primesc un venit lunar și numeroase alte indemnizații și sporuri.

Director de aviație: 5.000 lei/lună din șase sporuri și indemnizați

Directorul câștigă 10.000 de lei, la care se adaugă 1.500 lei spor de consemn la domiciliu, 2.000 lei spor de siguranță aeronutică, 1000 lei spor condiții vătămătoare, 1000 de lei indemnizație Consiliul de conducere. La care se adaugă 4.160 de lei indemnizație de hrană anuală și vouchere de vacanță de 1.400 de lei.

Șef serviciu câștigă 8.948 lei, la care se adaugă spor de condiții grele – 1.342 lei, consemn la domiciliu -1.342 lei, spor de siguranță aeronautică -  1.790 de lei. La care se adaugă 4.160 de lei indemnizație de hrană anuală și vouchere de vacanță de 1.400 de lei.

Consilierul juridic ia 5.900 de lei la care se adaugă 576 spor de siguranță aeronautică și 468 lei pentru spor condiții vătămătoare.

Citește și: Milioane de euro pentru boli închipuite

Șoferul câștigă 3.600 de lei la care se adaugă 3 sporuri: 388 de lei spor consemn la domiciliu, 311 lei spor siguranță arenautică și 259 lei spor condiții vătămătoare.

Pe ce se dau sporurile

Potrivit Legii 173 / 2017 a salarizării unitare se acordă spor pentru consemn la domiciliu, un spor de până la 15% din salariul de bază. Consemnat la domiciliu înseamnă că ești mereu gata de intervenții în cazul în care ești solicitat să o faci.  Cei consemnați vor trebui să aibă telefonul deschis și să revină, la nevoie, rapid. Activitatea prestata la revenirea în unitate constituie muncă suplimentară. Detalii AICI

Pentru siguranța navigației, siguranța feroviară, siguranța rutieră și siguranța aeronautică, se oferă un spor de până la 20% din salariul de bază.

Întrebări ridicate de Newsweek România la care AIAS nu a răspuns:

1.     Care este cuantumul total sporurilor pe care le-a oferit instituția dvs în 2020 ?

2.     Vă rog să îmi definiți sporul de „consemn la domiciliu” și în ce condiții se oferă? Câți oameni primesc acest spor ? În ce cuatum e?

3.     Vă rog să îmi definiți sporul de „siguranță aeronautică” și în ce condiții se oferă? Câți oameni primesc acest spor ? În ce cuatum e?

Ce spune legea

Potrivit art. 23 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te