Cum poți acționa daca angajatorul nu îți plătește contribuția la asigurările de sănătate?

DE Alexandra Lupascu | 12.12.2023 - 17:54
Cum poți acționa daca angajatorul nu îți plătește contribuția la asigurările de sănătate? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Cum poți acționa în instanță daca angajatorul nu îți plătește contribuția la asigurările de sănătate?

SHARE

Cum poți acționa în instanță daca angajatorul nu îți plătește contribuția la asigurările de sănătate? Ce spune legea.

Angajatorii din România au obligația de a plăti la stat taxe și impozite pentru toți salariații lor, în baza unor contracte de muncă.

În afară de acestea mai există și o serie de sume aferente contribuțiilor sociale și de sănătate care trebuie achitate în numele fiecărui angajat, conform Codului Muncii.

Cum poți acționa daca angajatorul nu îți plătește contribuția la asigurările de sănătate?

În cazul în care nu-și îndeplinesc această obligație, salariatul are la îndemână, potrivit specialiștilor, opțiunea de a face o sesizare la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care este îndreptățită să verifice modul în care angajatorul și-a îndeplinit obligația de raportare și de virare la stat pentru respectivele contribuții și, după caz, să demareze executarea silită.

Citește și: Surpriză neplăcută pentru toți pensionarii. Pensiile pe decembrie vor fi întârziate. Care e cauza ?

Așadar, în temeiul Codului fiscal, companiile, în calitate de angajatori, au obligația de a reține la sursă și de a vira la stat cotele de CAS și CASS amintite, în baza fiecărui contract de muncă încheiat cu salariații, conform avocatnet.ro.

Ce înseamnă CAS şi CASS. Care e diferenţa din ele

Atât CAS cât și CASS sunt contribuții sociale obligatorii care se calculează în funcție de salariul minim brut.

În ceea ce priveşte CAS, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente din una sau mai multe surse precum și contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, sunt obligate să plătească contribuție de asigurări sociale dacă estimează (sau obțin) pentru anul curent venituri nete, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației, se efectuează prin cumularea veniturilor nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente.

Baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 sau 24 de salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.

Persoanele fizice care desfășoară activități independente pentru care impozitul și contribuțiile NU se rețin de către plătitorul de venit, depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Cum se calculează CAS

Dacă estimezi în declarația unică un venit net mai mare de 36.000 lei ești obligat să te asiguri în sistemul de asigurări sociale de stat și să alegi venitul la care vrei să plătești contribuția.

Acest venit ales nu poate fi mai mic decât plafonul de 12 sau 24 de salarii minime pe economie.

Citește și: Surpriză neplăcută pentru toți pensionarii. Pensiile pe decembrie vor fi întârziate. Care e cauza ?

La venitul de ales, care reprezintă baza de calcul a CAS, se aplică procentul de contribuție de 25% și se obține contribuția anuală datorată pentru 2023. Astfel, CAS datorat:

36.000 lei x 25% = 9.000 lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2023, daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute;

72.000 lei x 25% = 18.000 lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2023, dacă venitul realizat depășește 24 salarii minime brute;

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te