Surpriză neplăcută pentru toți pensionarii. Pensiile pe decembrie vor fi întârziate. Care e cauza?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.11.2023 - 18:43
Surpriză neplăcută pentru toți pensionarii. Pensiile pe decembrie vor fi întârziate. Care e cauza ? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Pensionarii riscă să aibă parte de surprize neplăcute în luna decembrie. De ce vor întârzia plățile pensiilor.

SHARE

Sunt riscuri ca pensiile să întârzie din anumite cauze. De ce ar trebui să își facă pensionarii griji în luna decembrie?

O serie de instituții din cadrul Ministerului Muncii au anunțat grevă generală pe termen nedeterminat în această dimineață. 

E grevă generală

„Începând cu data de 27 noiembrie 2023, membrii sindicatelor afiliate la FSMM, cât şi angajaţii neafiliaţi în sindicate declară grevă generală pentru eliminarea inechităţilor salariale şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Această acţiune vine în contextul eforturilor constante ale Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii de a obţine condiţii de muncă optime şi remunerare echitabilă. Membrii sindicatelor au considerat că greva este un pas necesar pentru a atrage atenţia asupra problemelor semnificative cu care se confruntă angajaţii din instituţiile Ministerului Muncii", se menţionează în comunicat.

Printre instutuțiile care au intrat în grevă sunt și Casele de pensii. Comunicatul nu specifica ce se întâmplă cu pensiile care trebuie să fie virate începând cu 1 decembrie.

Un comunicat oficial al filialei din Cluj spune foarte clar: pensiile, ajutoarele de șomaj și cele sociale vor fi întârziate.

Instituțiile din Cluj-Napoca aflate în subordinea Ministerului Muncii – Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) au declanșat, de azi, de la ora 8, o grevă generală pe termen nelimitat, astfel că nu vor fi asigurate serviciile către populație.

„Ne cerem scuze de la beneficiarii noștri și le înțelegem nemulțumirile privind faptul că nu se va face plata pensiilor, indemizațiilor de șomaj sau prestațiilor sociale, dar pentru că guvernanții au tratat problemele noastre cu superficialitate, îi rugam să ne fie alaturi și să înțeleagă că și noi avem familii și nu mai putem lucra în condițiile de fata.

Citește și: Cine sunt românii care vor avea pensii cu 80% mai mari. Ministrul Muncii anunță bonusuri

Surpriză neplăcută pentru toți pensionarii. Pensiile pe decembrie vor fi întârziate. Care e cauza?

Nemulțumirile noastre le-am exprimat de multe ori și de multă vreme, dar niciodată nu au fost fonduri pentru noi.

Nu am recurs până acum la soluții extreme (greva) până acum, tocmai pentru că ne-am gândit la impactul asupra semenilor noștri care (mulți dintre ei) trăiesc doar din aceste venituri, dar ne-a ajuns cuțitul la os: de luni de zile muncim peste program fară plata orelor suplimentare, cu aplicații care mereu se blochează și fară salarii decente (avem aceleași salarii din 2018).

Citește și: Creșterea pensiilor cu 40% în pericol. Ce organism occidental se opune? Rezistă guvernul presiunii?

„Nu sunt bani, nu avem de unde” au fost mereu răspunsurile celor care ne conduc.

S-au găsit însă fonduri pentru multe alte categorii de angajați așa că vrem să se știe că munca noastră este foarte importanta și meritam respect și drepturi eagle cu celelalte categorii de salariați, indiferent de ministerele din care fac parte”, a declarat pentru Cluj24 Elena Popescu, președintele Sindicatului Muncă și Protecție Socială Cluj și secretar general al Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii.

De ce românii cu cele mai mici pensii nu primesc niciun leu la recalculare?

Românii cu cele mai mici pensii nu vor primi niciun leu în plus la recalculare, a anunțat șeful Casei de pensii. Șeful casei de Pensii spune că aceștia nu au contribuit suficient la fondul de pensii pentru a primi punctele bonus pe care le iau cei care au contribuit 25 de ani la fondul de pensii.

Pensionarii se vor bucura de o indexare de 13,8% de la 1 ianuarie 2023. Indexarea se aplică tuturor pensiilor. De la 1 septembrie, pe baza noii legi a pensiilor, se recalculează toate pensiile.

Există o categorie de pensionari care nu vor primi niciun leu la recalculare pentru că au cotizat mult prea puțin, după cum a spus șeful casei naționale de pensii.

El a dat exemplul unui bărbat mecanic pe un utilaj în industria textilă, cu stagiu de cotizare contributiv 15 ani și 28 de zile.

El a spus că respectivul bărbat va primi indexarea de 13,8% de la 1 ianuarie și va ajunge de la 1.125 de lei pe lună la 1.285 de lei pe lună.

La 1 septembrie el nu va primi o pensie mai mare după recalculare, ci va rămâne tot cu 1.285 de lei. 

„Este un exemplu elocvent pentru cei care primesc acea indemnizație socială. Ei au contribuit puțin. 15 ani este stagiu minim de cotizare care e prevăzut în legislație. Având doar 15 ani cotizați, ei nu mai primesc acel punctaj suplimentar care se acordă celor care au muncit 25 de ani.

Respectivul bărbat rămâne doar în zona indemnizației sociale, atât de la 1 ianuarie, dar și de la 1 septembrie.

Indemnizația socială va crește, după același mecanism de creștere de 13,8%, pentru a ajunge la valoarea de 1.281 de lei de la 1 ianuarie 2024”, a spus șeful Casei de Pensii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te