STENOGRAME Cum acționa echipa lui Coldea care a cerut șpagă 700.000 €: „Îi are pe toți la mână”

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.05.2024 - 21:52
Cum opera echipa lui Florian Coldea care a cerut șpagă 700.000 € : „Îi are pe toți la mână” - Foto: INQUAM Photos/ Eduard Vînătoru

Cum opera echipa lui Florian Coldea care a cerut șpagă 700.000 de euro?

SHARE

DNA anunță că a început urmărirea penală, sub control judiciar în cazul fostul Nr. 2 al SRI și al generalului (r .) Dumitru Dumbravă. Aceștia sunt cercetați pentru trafic de influență. Ar fi cerut 700.000 de euro șpagă de la un om de afaceri.

Cum opera echipa lui Florian Coldea care a cerut șpagă 700.000 €: „Îi are pe toți la mână”

Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, precum și o a patra persoană sunt cercetați penal pentru trafic de influență.

Aceștia ar fi cerut bani unui om de afaceri pentru a-l ajuta într-o cauză penală.

Suma cerută a fost de 700.000 de euro plus TVA. Generalii au lăsat să se înțeleagă că ar putea determina magistrații să pronunțe hotărâri favorabile omului de afaceri într-un dosar penal în care acesta era judecat.

Citește și: Drumul șpăgii. Cum au ajuns banii de la afaceristul Hideg la fostul general SRI Florian Coldea?

Suma a fost renegociată ulterior la 600.000 de euro, însă omul de afaceri ar fi plătit 100.000 de euro. Este vorba despre omul de afaceri Cătălin Hideg.

Acesta a susținut recent că Dumbravă și Coldea i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro plus TVA pentru a-i „garanta” o condamnare cu suspendare în dosarul în care era acuzat de fraudă cu fonduri europene.

După plata unei tranșe de 100.000 de euro, cei doi ar fi început să-l amenințe pe Hideg să plătească restul sumei contractuale. Omul de afaceri a spus însă că nu are nicio dovadă și că nici nu este sigur că banii ar fi ajuns la Coldea.

Cei patru au fost puși sub control judiciar și trebuie să plătească o cauțiune de 500.000 de lei (Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă), respectiv 150.000 de lei (a patra persoană), scrie Digi 24.

„Îi are pe toți la mână”

Presiunile asupra lui Cătălin Hideg să plătească au continuat, într-o întâlnire cu Dumitru Dumbravă spunându-i-se că „FC-ul are o problemă cu asta”. În altă întâlnire, cu avocatul Doru Trăilă, acesta i-a spus despre Florian Coldea că „Reacția domnului celălalt a fost destul de categorică.

El e o persoană, așa, mai dintr-o bucată și care e obișnuit să dea dispoziții, din ce m-am prins eu și… ele trebuie executate. Cam așa vede lucrurile. Că dacă ești șef toată viața…”.

Procurorii arată că „imaginea publică a numiților Coldea Florian și Dumbravă Dumitru, care, exercitând de-a lungul timpului funcții însemnate în instituții importante ale statului, au fost percepuți ca oameni puternici și influenți, fiind considerați în comunitate ca având influență asupra magistraților, este un factor de natură a crea în mod real convingerea cumpărătorului de influență că aveau posibilitatea de a influența actul de justiție”.

Citește și: Șpagă 700.000 € pentru foștii șefi din SRI, generalii Coldea și Dumbravă. Ce au promis în schimb?

Ei dau ca exemplu o altă discuție între Dumitru Dumbravă și omul de afaceri Cătălin Hideg, în care fostul general SRI lasă de înțeles că are acces la toatele nivelele de decizie în stat.

Dumitru Dumbravă: „Acum eu vă mai spun o chestiune. Orice am putea să facem, să aranjăm acum, în perioada asta …[neinteligibil]… e sfârșit de epocă. Se va schimba, se vor schimba multe în administrație. Se vor schimba adică… credeți-mă! Două, trei luni de zile, mai strângeți din dinți. O să mai… se ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administrație, după aia știm cu cine vorbești: ministru, secretar de stat. E altă treabă. Credeți-mă! (...) Deci eu vă spun că am văzut filmul. Vorbim acuma pe nișa asta, batem palma, facem, primim promisiuni că nu știu ce. (...) Și după ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului… trebuie să o luăm fix de la zero și avem un mare handicap, pentru că venim: „A! Păi voi ați fost cu… ăialalții!”. (Stenograme dosar) De altfel, și apropiații lor vorbeau despre influența pe care pot să o aibă la nivel înalt.

Dan Tocaci, om de afaceri inculpat în dosar: Păi, el dacă te apucă să deschidă 2-3 vorbe că… cade România. Din două… dă două drumuri… două ă… dă 2-3 direcții, cade România, pe safety. M-ai înțeles? 

Cătălin Hideg: Cine dracu’ să mai cadă? Nu vezi, că acum cad ei.

Dan Tocaci: Păi, nu cad ei. Păi, gândește-te ce conexiuni au. Au Uniunea Europeană… cu Kovesi, cu alea…

Cătălin Hideg: Păi, mai au?

Dan Tocaci: Kovesi dacă face așa, se… se duce peste ea, ce crezi că… De ce crezi că… Au o putere fantastică. Da’ îi lasă în pace, îți spun eu.(....)

Cătălin Hideg: N-or mai avea putere, frate.

Dan Tocaci: N-are cum să nu aibă putere, mă. Îi are pe toți la mână.

(Stenograme dosar).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te