Drumul șpăgii. Cum au ajuns banii de la afaceristul Hideg la fostul general SRI Florian Coldea?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.05.2024 - 17:35
Florian Coldea, fost adjunct al SRI - Foto: Inquam Photos / George Călin

Procurorii au descoperit circuitul șpăgii de la omul de afaceri Cătălin Hideg, care voia să scape de o condamnare într-un dosar cu fonduri europene și fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. banii treceau prin mai multe mâini.

SHARE

Foștii generali ai SRi, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă dar și avocatul Doru Trăilă și ”o persoană ”fără calitate specială”, sunt cercetați penal sub control judiciar, pentru trafic de influență, ”forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”. 

Aceștia au cerut omului de afaeri Cătălin Hideg 700.000 de euro șpagă, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. 

Ulterior au cerut doar 600.000 de euro. Însă omul de afaceri a plătit 100.000 de euro. 

Drumul șpăgii. Cum au ajuns banii de la afaceristul Hideg la fostul general SRI Florian Coldea?

Conform procurorilor, omul de afaceri Cătălin Hideg a făcut plăți către casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care, mai departe, a făcut plăți către societatea Wise Line Consulting SRL, controlată de Dumitru Dumbravă, care, la rândul ei, a făcut plăți mai departe către Strategic Sys SRL, controlată de Florian Coldea, scrie Digi 24.

 „S-a constat de asemenea că, după efectuarea încasărilor de la aceste firme, SCP Doru Trăilă și Asociații efectuează plăți către Wise Line Consulting SRL, precum și plăți către cei trei avocați asociați.

S-a remarcat faptul că onorariile celor trei avocați sunt constante (...). Prin urmare cea mai mare parte a încasărilor este redirecționată către SC Wise Line Consulting SRL.

Din analiza tranzacțiilor efectuate de către Wise Line Consulting SRL rezultă că după efectuarea încasărilor de la SCP „Doru Trăilă și Asociații, efectuează la rândul său plăți către alte societăți de consultanță, printre care Strategic Sys S.R.L., Cocoandconsulting SRL, Interdiligence SRL.

Citește și: Șpagă 700.000 € pentru foștii șefi din SRI, generalii Coldea și Dumbravă. Ce au promis în schimb?

Caracterul repetitiv al plăților efectuate creează o suspiciune plauzibilă în sensul că SCP Doru Trăilă și Asociații reprezintă doar un vehicul pentru transferul sumelor de bani către societățile de consultanță, concluzie întărită și de faptul că, deși sunt încheiate

 contractate servicii de asistență juridică, ponderea serviciilor de asistență din costul total achitat de beneficiarul acestora, raportat la serviciile de consultanță contractate, este redusă”, potrivit procurorilor DNA „Putem concluziona că pentru a disimula natura și

 proveniența sumelor de bani ce au fost achitate de (Cătălin Hideg) „echipei” din care face parte și numitul Dumbravă Dumitru, SC Wise Line Consulting SRL a încheiat cu SCP Doru Trăilă și Asociații contracte de consultanță și acte adiționale la acestea în baza cărora

 a emis facturi fiscale și a încasat la data de 28.11.2023 suma de 238.000 lei, iar la data de 19.01.2024 suma de 119.000 lei, ascunzând astfel folosul pretins și sumele încasate de numitul Dumbravă Dumitru din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

De asemenea, în același context, SC Strategic Sys SRL a încheiat cu SC Wise Line Consulting SRL contracte de consultanță și acte adiționale la acestea în baza cărora a emis facturi fiscale și a încasat la data de 04.12.2023 suma de 87.279,81 lei, iar la data de

 05.02.2024 suma de 8.765,31 lei, ascunzând astfel folosul pretins și sumele încasate de numitul Coldea Florian din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”, concluzionează anchetatorii.

Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă sunt cercetați pentru trafic de influență, iar omul de afaceri dan Tocaci, pentru complicitate la trafic de influență.

De asemenea, firmele celor doi foști generali SRI, Wise Line Consulting SRL și e Strategic Sys SRL, sunt cercetate pentru spălarea banilor.

Câți bani a câștigat Coldea din firma sa de consultanță? 

Newsweek a scris câți bani a făcut fostul nr. 2 din SRI cu firma de consultanță.

Citește și: 13.300.000 lei profit pentru Coldea din consultanță. Din SRI a plecat cu 300.000 lei datorii

Florian Coldea a decis să înceapă să facă bani la pensie. Acesta a înființat o firmă în București împreună cu generalul (r) SRI Dumitru Cocoru, fost adjunct al Serviciului. Compania se numește Strategic SYS SRL.

Newsweek a scris, în 2020, în exclusivitate, că după ce a plecat din SRI Coldea a intrat în afaceri. 

biectul principal de activitate al firmei constă în "Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea". Cele secundare merg de la "Reproducerea înregistrărilor" până la "Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice".

Conform informațiilor Newseek, profitul firmei Strategic Sys SRL în perioada 2020 - 2023 este de peste 13,2 milioane de lei.

Strategic Sys SRL deținută de foștii generali SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă – a avut în 2023 o cifră de afaceri de 6,1 milioane lei și un profit de 5,7 milioane lei cu 4 angajați. O rată a profitabilității de 93,5%.

Oficial obiectul de activitate al firmei este activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea. 

În 2022, compania avut o cifră de afaceri de 2,9 milioane lei și un profit de 2,7 milioane lei. O rată a profitabilității tot de 93%.

În 2021, afaceri de 4,48 și un profit de 4,3 milioane lei iar în anul pandemiei afaceri de 639.000 lei și un profit de 573.000 lei.

Cum trăia Coldea când lucra la SRI

Coldea a fost adjunctul SRI până în anul 2016 și, în mod normal, a fost nevoit să își depună declarații de avereultima fiind depusă în 2017 pentru anul financiar 2016.

Dindocument rezultă că Floarian Coldea era mai degrabă un om modest.

Citește și: DOCUMENT Ce avere deținea Coldea când era numărul 2 la SRI. Avea datorii, deși făcea bani din chirii

El nu avea terenuri sau mașină. Avea o datorie istoirică la Banc Post de 55.000 euro. Stătea într-o casă de 120 de mp și avea un apartament pe care îl închiria cu 600 de lei pe lună.

Casa în care stătea era cumpărată alături de soția sa.

Ultimul salariu încasat a fost de 11.000 de lei net.

Soția sa lucra tot la SRI și câștiga 9.000 lei net.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te