Cucoș, coordonatorul violențelor din 10 august: venituri de la buget dublate, apoi trecute la secret

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.03.2020 - 09:52

Sebastian Cucoş, şef al Jandarmeriei Române în momentul protestelor din 10 august, a fost trecut, miercuri, în rezervă. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că decizia a fost luată la cererea lui Cucoş.

SHARE

Sebastian Cucoş este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, după violențele din 10 august 2018, dosarul fiind instrumentat de DIICOT.

Din bine în mai bine

Veniturile sale s-au dublat în ultimii ani. În anul 2015, Cucoș câștiga ca șef serviciu UM0251 salariu de 64.500 de lei, potrivit Declarației de avere a soției sale.

În 2016, Cucoș este Director General în Direcția general UM0575 București unde primește o consistentă creștere de salariu ajungând la 100.000 de lei anual.

În 2017, ca Împuternicit Inspector General la UM0251 București câștigă anual 120.000 de lei.

În 2018, Cucoș decide să își secretizeze veniturile de la Ministerul de Interne. Este anul în care jandarmeria condusă de el a înăbușit în sânge protestul Diasporei de la 10 august 2018.

Toată poliția își ascunde salariile

Newsweek România a scris pe larg depsre practica secretizării veniturilor din Ministerul de Interne.

Șeful Poliție Române, șeful Poliției Rutiere și șeful Poliției de Frontieră nu și-au publicat salariile, deși legea îi obligă să facă acest lucru, scriam în iulie 2019.

Citește și: Poliția, cu averile la secret

La început, un erou

Cu un an înainte de evenimentele din august 2018, pe Pagina de Facebook lui Cucoș I se făcea un portret eroic:

„Colonel Sebastian Gheorghe Cucoş, noul comandant al Jandarmeriei Române. Are patru misiuni internaţionale la activ, a fost pe rând, comandant de pluton, comandant de companie, comandant de detaşament, comandantul detaşamentului român din Kosovo şi în 2011 a condus contingentul Ministerului Afacerilor Interne din Afghanistan.

În anul 2008, a fost rănit în Kosovo, însă şi-a adus în siguranţă cei 90 de jandarmi români la familiile şi copiii lor. De-a lungul timpului a primit numeroase distincţii naţionale şi internaţionale, dar cel mai mult se mândreşte cu titlul de tată, are 43 de ani şi este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", promoţia 2000”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.