Sute de locuințe din insulele mai mici din Tonga au fost distruse și cel puțin trei persoane au fost ucise după ce erupția uriașă de sâmbătă a declanșat valuri tsunami, care s-au rostogolit peste insule provocând ceea ce guvernul a numit un dezastru fără precedent, relatează Reuters.
Cu aeroportul sufocat de cenușa vulcanică și comunicațiile grav îngreunate de întreruperea unui cablu submarin, informațiile privind amploarea devastării au venit în principal de la avioanele de recunoaștere.
Crucea Roșie a declarat că echipele sale din Tonga au confirmat că apa sărată provenită de la tsunami și cenușa vulcanică poluează sursele de apă potabilă a zeci de mii de oameni.
„Asigurarea accesului la apă potabilă sigură este o prioritate imediată critică... deoarece există un risc tot mai mare de apariție a unor boli precum holera și diareea", a declarat într-o declarație Katie Greenwood, șefa delegației din Pacific a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a erupt cu o explozie auzită la 2.300 km distanță, în Noua Zeelandă, și a trimis valuri de tsunami în Oceanul Pacific.
James Garvin, cercetător șef la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA, a declarat că forța erupției a fost estimată a fi echivalentă cu cinci până la 10 megatone de TNT, o forță explozivă de peste 500 de ori mai mare decât cea a bombei nucleare lansate de Statele Unite asupra orașului Hiroshima, Japonia, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Citește și: Oficial: vaccinurile cu ARN mesager sunt sigure pentru femeile însărcinate
Ministerul de Externe al Noii Zeelande a declarat că Tonga a aprobat sosirea HMNZS Aotearoa și a HMNZS Wellington în națiunea fără COVID, unde îngrijorările legate de o potențială epidemie de coronavirus sunt de natură să complice eforturile de ajutorare.
Simon Griffiths, căpitanul navei Aotearoa, a declarat că nava sa transporta 250.000 de litri de apă și avea capacitatea de a produce încă 70.000 de litri pe zi, împreună cu alte provizii.
„Pentru oamenii din Tonga, ne îndreptăm acum spre ei cu apă potailă", a declarat Griffiths într-un comunicat.
Alte țări și agenții, inclusiv Națiunile Unite, elaborează planuri de ajutor.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că va trimite ajutoare, inclusiv apă și alimente, atunci când principalul aeroport internațional Fua'amotu din arhipelag se va redeschide. Acesta nu a fost avariat, dar a fost acoperit de cenușă, care trebuie curățată manual,
„Am crezut că va fi operațional ieri, dar încă nu a fost curățat complet, deoarece a căzut mai multă cenușă", a declarat miercuri Jonathan Veitch, coordonatorul ONU din Fiji.
Valuri de până la 15 metri au lovit grupul de insule exterioare Ha'apia, distrugând toate casele de pe insula Mango, precum și coasta de vest a principalei insule din Tonga, Tongatapu, a declarat biroul premierului.
Pe coasta de vest a Tongatapu, locuitorii au fost mutați în centre de evacuare, deoarece 56 de case au fost distruse sau grav avariate pe această coastă.
Noua Zeelandă a precizat că energia electrică a fost restabilită, iar curățenia și evaluarea pagubelor sunt în curs de desfășurare, iar autoritățile tongane distribuie ajutoare.
Australia și Noua Zeelandă au promis asistență financiară imediată. Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională a aprobat 100.000 de dolari pentru asistență imediată pentru a sprijini persoanele afectate de erupțiile vulcanice și valurile tsunami.