Cu toate acestea, varianta Omicron, care se răspândește rapid, a dus la un număr record de infecții și spitalizări, punând la grea încercare sistemul de sănătate din SUA, potrivit unui studiu al SUA, relatează Reuters.
În pofida creșterii abrupte a numărului de cazuri de COVID, procentul de pacienți spitalizați și internați în unități de terapie intensivă (ICU) în timpul valului actual Omicron a fost cu aproximativ 29% mai mic decât în timpul valului din iarna trecută și cu aproximativ 26% mai mic decât în timpul valului Delta, a constatat studiul publicat marți în Raportul săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea (Morbidity and Mortality Weekly Report) al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA.
Gravitatea mai mică a bolii COVID-19 în timpul perioadei Omicron este probabil legată de o acoperire vaccinală mai mare, de utilizarea vaccinurilor de rapel în rândul celor eligibili pentru vaccinurile suplimentare, precum și de infecțiile anterioare care oferă o anumită protecție imunitară, potrivit studiului.
Citește și: Pentagonul a emis ordinele de desfășurare în Europa de Est a 8.500 de militari
Decesele în perioada 19 decembrie - 15 ianuarie, când infecțiile Omicron au atins un vârf, au fost în medie de 9 la 1.000 de cazuri COVID, comparativ cu 16 la 1.000 în perioada de vârf a iernii precedente și 13 în timpul valului Delta, a arătat studiul.
Constatările au fost în concordanță cu analizele datelor anterioare din Africa de Sud, Anglia și Scoția, unde infecțiile cauzate de Omicron au atins vârful mai devreme decât în Statele Unite, a precizat CDC.
Numărul relativ ridicat de spitalizări în rândul copiilor în timpul perioadei Omicron ar putea fi legat de ratele de vaccinare mai scăzute în comparație cu adulții, a precizat agenția. Copiii sub 5 ani nu sunt încă eligibili pentru vaccinuri în Statele Unite, iar rata de vaccinare în rândul copiilor mai mari este inferioară celei a adulților.
Citește și: Rusia face manevre cu peste 6.000 de militari în proximitatea Ucrainei şi în Crimeea anexată
Studiul a implicat analiza datelor dintr-o bază de date mare de asistență medicală și din trei sisteme de supraveghere pentru a evalua caracteristicile COVID-19 din SUA în perioada 1 decembrie 2020 - 15 ianuarie 2022.
Autorii au declarat că o limitare a studiului a fost că nu a putut exclude infecțiile accidentale în care pacienții internați din alte motive au fost testați pozitiv pentru COVID în timp ce se aflau în spital. Acest lucru poate umfla ratele de spitalizare la caz și poate afecta indicatorii de severitate.