BOMBA COVID Sute de bolnavi au plecat din spitale în urma deciziei CCR

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 08.07.2020 - 11:25
Foto: Dpa

Centrele de carantină din țară se golesc, după decizia Curții Constituționale privind carantina, izolarea și internarea pacienților Covid-19. Presa locală relatează nenumărate astfel de cazuri, când oamenii părăsesc la cerere centrele de carantină.

SHARE

De la intrarea în vigoare a deciziei CCR, Grupul de Comunicare Strategică nu mai comunică numărul de persoane aflate în izolare și carantină. Ultimele date au fost comunicate pe 3 iulie: 58.991 de persoane în izolare la domiciliu și 741 în carantină.

Patru persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, dar fără simptome de boală, care erau internate în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, s-au externat la cerere, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea fără acordul pacientului nu se poate face în baza unui ordin de ministru, scrie presa locală, potrivit Digi24. 

De asemenea, cele 3.090 de persoane care se aflau în autoizolare, după ce au revenit din străinătate din zona galbenă, nu se mai supun acestei măsuri, declarat șeful DSP Suceava, dr. Dinu Sădean. El a arătat că aproximativ 20 dintre acestea au notificat DSP prin e-mail că au ieșit din autoizolare, dar vor purta mască și vor respecta regulile de igienă și distanțare socială.

În Botoșani niciun bolnav de Covid nu mai este în carantină sau în izolare la domiciliu de la sfârşitul săptămânii trecute. Sâmbătă au ieşit din carantină 19 persoane, iar din izolare la domiciliu 1.258 de persoane recent întoarse din zone galbene din străinătate.

„Este vorba de şase persoane care erau carantinate la cerere şi 13 persoane aflate în carantină instituţionalizată după ce nu au respectat măsura izolării. De asemenea, au ieşit din izolare toate persoanele care s-au întors în ultimele două săptămâni din străinătate”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, au fost externaţi la cerere, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Andreea Ştefan.

„Până în prezent au fost externate 28 de persoane confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2: 24 din cadrul spitalului de Pneumoftiziologie şi 4 din cadrul SCJU Sibiu. În prezent sunt internaţi un număr total de 73 de pacienţi confirmaţi pozitiv în urma testării SARS CoV-2. Dintre aceştia 48 sunt în cadrul SCJU Sibiu (42 pe secţii, 6 pe ATI), 22 în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu şi 3 în cadrul Spitalului de Pediatrie”, a explicat reprezentanta Prefecturii Sibiu, Andreea Ştefan.

La Bihor presa locală relatează o situație și mai neobișnuită: trei persoane depistate cu noul coronavirus, care sunt cadre medicale (două asistente şi o infirmieră) au refuzat să fie îngrijite la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea.

"S-a discutat cu colegele respective şi li s-a explicat de către medici că internarea este cea mai bună soluţie pentru dânsele şi pentru familiile lor. Duminică au plecat cu ambulanţa la Oradea, pentru a fi internate la Spitalul Municipal, la Infecţioase, dar când au ajuns acolo au semnat o declaraţie pe proprie răspundere că refuză internarea", a declarat managerul Spitalului Municipal din Salonta, Adrian Haţegan, pentru Bihoreanul.

Potrivit acestuia, cele două asistente şi infirmiera care au refuzat internarea sunt asimptomatice şi au promis că vor sta izolate la domiciliu, chiar dacă potrivit deciziei CCR nici această măsură nu este obligatorie.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te