Cine este Ion Rădoi, sindicalistul pesedist care blochează Capitala

DE Mircea Marian | Actualizat: 26.03.2021 - 10:15
Ion Rădoi Foto: Inquam

De circa 20 de ani, lider al sindicatului de la metrou este Ion Rădoi, fost parlamentar PSD și, până în 2010, lider al organizației PSD din Giurgiu. O vreme, Rădoi a condus și sindicatul RATB, deci putea bloca tot transportul în comun din București.

SHARE

Din 2018, Rădoi nu a mai oferit nici un fel de informații publice: declarațiile de avere sunt de negăsit, iar pe site-ul sindicatului de la metrou, USLM, nici măcar nu este indicată conducerea acestei structuri.

Ion Rădoi era lider de sindicat încă din anul 2000, când a fost ales deputat PSD. Biografia sa nu precizează de când ocupă această funcție de lider sindical. Între 2004 și 2008, Rădoi a fost senator PSD. Până în 2010 a condus organizația PSD din Giurgiu, de unde a fost înlăturat de Marian Vanghelie.

USLM și Rădoi au menținut legăturile cu PSD prin interpuși. Ion Artimon, în 2018 secretar general al USLM, era și consilier muncipal PSD, în consiliul general al Capitalei. Firea îl plasase în cinci AGA ale celor 22 de societăți municipale ale Primăriei București, dar, în același timp, Artimon conducea și controversata societate Sindomet Servcom, firma sindicatelor de la metrou, care controlează spațiile comerciale ale metroului. În 2020, el a candidat din nou pentru PSD, dar nu a mai fost ales consilier municipal.

Un alt administrator al firmei sindicatelor de la metrou era Florin Crișu, fost consilier PSD în consiliul local al sectorului 1. Crișu era și consilierul lui Rădoi, la USLM. 

În subteranele metroului bucureștean sunt nu mai puțin de 5.000 de metri pătrați de spații comerciale, administrate și acum de Sindomet, deși contractul cu metroul ar fi expirat din 2018. Sindomet controlează aceste spații din 1994. 

Corpul de control al primului ministru și Curtea de Conturi a României au apreciat că aceste asocieri sunt ilegale și păguboase pentru Metrorex, fapt pentru care în 2013 și respectiv 2015 au sesizat DNA, dar nu se știe nimic de soarta acestei anchete. În 2019, firma sindicaliștilor a avut un profit de peste un milion de euro. 

Site-ul Buletin de București a scris că toate contractele pentru spațiile comerciale și plățile către firma sindicatului de la Metrorex sunt verificate de Ministerul Transporturilor. În plus, mai sunt vizate orele suplimentare și contractele de muncă plătite de Metrorex. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.