Ciclonul Daniel care a măturat Europa se îndreaptă spre România. Vor fi fenomene meteo extreme

DE Alin Crișan | 13.09.2023 - 21:53
Ciclonul Daniel care a măturat Europa se îndreaptă spre România. Vor fi fenomene meteo extreme - Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ
Ciclonul Daniel care a măturat Europa se îndreaptă spre România. Vor fi fenomene meteo extreme - Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

Deja vestul Europei a fost lovit de furtuni puternice în ultimele ore, iar meteorologii spun că ciclonul Daniel se îndreaptă spre țara noastră.

SHARE

România ar urma să fie lovită de fenomene meteo severe în zilele următoare. Vorbim despre furtuni asemănătoare ciclonului Daniel, care a produs pagube însemnate în Europa. Iată ce spune un expert român despre acest fenomen.

Ciclonul Daniel care a măturat Europa se îndreaptă spre România. Vor fi fenomene meteo extreme

În Spania, Germania sau Olanda, acestea au provocat haos, cu străzi inundate complet, autostrăzi închise și culturi agricole distruse complet. Spania a fost afectată şi ea de precipitații record și de inundații masive care au dus la pierderea tragica cel puțin trei vieți.

Inundațiile au făcut ravagii în întreaga țară, afectând principalele centre turistice, inclusiv Alicante, Barcelona, Ibidsa, Madrid și Valencia.

Citește și: Un ciclon va amenința România în următoarele zile. Sunt așteptate tornade și vreme rece

Străzile pitorești ale Spaniei au fost transformate în râuri turbulente de noroi, fiecare val de apă măturând vehiculele în calea sa și provocând pagube importante infrastructurii și clădirilor.

Rapoartele de la instituțiile meteorologice subliniază faptul că aceste provincii au fost cele mai afectate, însă și în alte zone au fost probleme din cauza cantităților mari de precipitații. O parte din Germania a fost lovită de furtuni puternice, care au adus grindină de mari dimensiuni. Cea mai afectată zonă a fost una viticolă, între Frankfurt și Stuttgart. Fermierii de aici spun că întreaga lor producția a fost decimată chiar înainte să înceapă recoltarea.

Bilanţul pagubelor făcute de ciclonul Daniel, în Europa

În Münsterland, străzile au fost inundate după ploile abundente, în special pe A2, unde mașinile au fost practic înghițite de apă. Ca urmare, s-a format un ambuteiaj de 8km lungime. Serviciul meteorologic german a avertizat cu privire la furtuni puternice și în zilele următoare, care vor aduce cantități de apă cuprinse între 60 și 90l/m² .

Ploile torențiale au adus probleme grave și în Olanda. Străzile din Maastricht, Geleen și Valkenburg s-au inundat rapid, în timp ce gara din Maastricht au fost închisă pentru că apele mari au îngreunat accesul.

Tot aici, mai multe școli au fost inundate, iar circulația  pe autostrăzile A2 spre Eindhoven şi A76 spre Aken a fost restricţionată.

Meteorologii din această țară spun însă că ce a fost mai rău a trecut, iar zilele următoare nu mai sunt așteptate cantități însemnate de precipitații.

În primele 12 zile ale lunii septembrie n-au avut loc opt inundații devastatoare pe patru continente înainte ca furtuna mediteraneană Daniel să aducă potopul în estul Libiei, ploile torențiale au inundat părți din centrul Greciei, nord-vestul Turciei, sudul Braziliei, centrul și coasta Spaniei, sudul Chinei, Hong Kong și sud-vestul Statelor Unite. Experții spun că acest șir de catastrofe este neobișnuit în istoria recentă.

Citește și: Vremea din septembrie bulversează specialiștii. Toamna vine cu temperaturi de aproape 40 de grade

Toate aceste fenomene despre care meteorologii ne vorbeau odată și nu credeam că le vom trăi, iată astăzi au devenit realitate și  alerta din Europa încă nu a trecut.

Vorbim de nori care poartă cu ei o cantitate foarte mare de precipitații. Potrivit hărţilor vedem că acești nori sunt undeva în vestul Europei, sunt pe Franța, Germania, Olanda și se duc spre nordul continentului. Ei bine, meteorologii estimează că toată această cantitate de precipitații va migra către centrul și de ce nu către estul continentului, aici unde se află și țara noastră. 

Avertismentul unui expert român în fenomene extreme: "Acum lucrurile sunt amplificate"

Întrebat ce ne aşteaptă în perioada următoare, Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme a spus: 

"Aceste fenomene au existat și în trecut. Am mai avut inundații în Europa, au avut inundații în România, dar ele sunt amplificate acum. Pe de o parte avem cauzele naturale.

Da, lucrul acestea s-au întâmplat și în trecut, sunt lucruri care apar normal în atmosferă, dar acum lucrurile sunt amplificate, pentru că avem această creștere a temperaturii medii globale și atunci doar dacă ne gândim la Marea Mediterană, asta înseamnă mai multă evaporare, înseamnă mai mulți vapori de apă în atmosferă și atunci când apar aceste fenomene, eu știu furtuni conective, cum le numim noi sau furtunile acestea cu dezvoltare mare pe verticală, atunci cantitatea de precipitații este mai mare, mai mulți vapori de apă în atmosferă, mai multe precipitații ajung la la suprafață și pot să producă inundații.

Și sunt fenomene, e adevărat, unele dintre ele sunt extrem, extrem de rare. Furtuna Daniel este o furtună cu o cantitate foarte mare de precipitații.

Din fericire, nu a produs așa de multe victime în Grecia, însă impactul a fost foarte mare în alte regiuni. Acea furtună este cu adevărat neobișnuită prin cantitatea mare de precipitații.

Da, trebuie să ne adaptăm și genul acesta de furtuni cu cantități mari de precipitații, după care urmează perioade cu secetă, vor deveni un lucru obișnuit, ca de altfel și valurile de căldură despre care știm clar că și-au schimbat caracteristicile ce observăm, de exemplu numai în ultimii 2 ani, valuri de căldură mai extinse, cu intensitate mai mare și mult mai frecvente de decât în trecut. 

"Trebuie să ne așteptăm la mai multe valuri de căldură"

Deci pe termen scurt la asta trebuie să ne așteptăm la mai multe valuri de căldură și la aceste alternanțe între perioade cu precipitații foarte intense în anumite regiuni, iar în alte regiuni perioade cu secetă. Și aceasta este tendința și pe termen lung.

Bun, această tendință poate fi amplificată dacă noi continuăm să punem mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă astfel încât să creștem acest impact.

Citește și: Ciclonul „Daniel” va aduce vreme extremă și în România. La ce să ne așteptăm în perioada următoare

Evident, o temperatură mai ridicată înseamnă că atmosfera poate să rețină mai mult vapori de apă și atunci toate aceste fenomene continuă să se cumva să se amplifice și atunci va trebui să ne adaptăm deja la această realitate, pentru că lucrurile s-au schimbat și vedem asta în viața de zi cu zi.

Da, va trebui să ne adaptăm la noile valuri de căldură și temperaturi extreme, dar și la perioada aceasta cu precipitații intense, potrivit unei emisiuni TV. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te