Ciclonul „Daniel” va aduce vreme extremă și în România. La ce să ne așteptăm în perioada următoare

DE Alexandra Lupascu | 06.09.2023 - 08:15
Ciclonul „Daniel” va aduce vreme extremă și în România. La ce să ne așteptăm în perioada următoare Foto: Romania Libera (fotografie cu caracter ilustrativ)

Elena Mateescu, directorul ANM, a analizat efectele devastatoare ale furtunii Daniel care a făcut ravagii în sudul Europei şi a explicat cum va fi afectată vremea în România. Iată prognoza meteo actualizată.

SHARE

Elena Mateescu, directorul ANM, a analizat efectele devastatoare ale furtunii Daniel care a făcut ravagii în sudul Europei şi a explicat cum va fi afectată vremea în România. Iată prognoza meteo actualizată.

"Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată.

Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer în direcția acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură, conform Antena 3.

Citește și: De ce să nu porți pantaloni scurți sau fustă scurtă când mergi cu avionul. Puțini știu acest lucru

Practic observăm nuanțele de roșu, care înseamnă cantități enorme de precipitații  sub cod roșu, dar partea ionică, în special insulele, pe cantități de precipitații, în timp ce restul părții de sud a Greciei sub avertizare de cod roșu de intensificări mari ale vântului, viteze peste 80-100km/h.

Într-adevăr, meteorologul elen la televiziunea elenă de știri confirmă această cantitate (n.r 650 l/mp) în ultimele 24 de ore la nivel local și tocmai de aceea am urmărit și noi, practic meteorologii români, ceea ce s-a întâmplat, ca și geneză și mod de manifestare, pentru că este posibil ca această cantitate, în condițiile în care Serviciul Meteorologic Elen va prelungi codul roșu până joi, așa cum arată traiectoria și posibilitatea din această perspectivă, să depășească această cantitate, dacă într-adevăr ea se și va confirma la nivel local, prin rețeaua de stații meteorologice elene pe care o gestionează serviciu meteorologic elen. 

Fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense

Într-adevăr şi Spania a fost lovită, sudul Italiei, Croația și practic și Grecia cel mai mult, pentru că intensitatea traiectorii, așa cum spuneam, diferențele foarte mari de temperatură și aerul foarte umed a dus la ceea ce înseamnă ciclogeneza explozivă a acestui ciclon "Daniel" care a determinat practic și scăderea temperaturilor cu 10-15° brusc.

Și de aici câmpul de masă de aer cald și rece a generat ceea ce înseamnă aceste intensificări ale vântului și nu în ultimul rând aceste cantități record până la urmă, dacă se vor confirma, într-adevăr, nu știam meteorologic elen (...)

Din păcate, așa cum spuneam, fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense, aș putea să numesc chiar agresive prin modul de manifestare pe durate și aceste treceri de la schimb de temperaturi foarte înalte, care a afectat pe o lungă perioadă și a generat acele incendii de vegetație.

Practic, condițiile meteorologice favorizează prin temperaturile foarte ridicate, prin fenomenul de secetă, pentru că Grecia este din această perspectivă o zonă vulnerabilă și pretabilă, sau prin direcția vântului, propagare foarte mare și în timp scurt a ceea ce înseamnă incendiu de vegetație.

ANM, prognoza meteo pentru România

La acest moment, din punctul de vedere al zonei țării noastre, semn că și noi ne aflăm departe la zona periferică a ceea ce ar putea însemna câmpul de masă de aer mai rece, pentru că deja și la noi temperaturile au scăzut foarte mult.

De la 34° debutul lunii septembrie nu vom mai înregistra și nu vom mai depăși în următoarele zile 28-29°, dar vom avea și noi intensificări ale vântului.

Nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea apariției fenomenelor extreme.

Sigur că da, influențate și de caracteristicile climatului din zona țării noastre, pentru că atunci când emitem cod roșu pentru tipuri de fenomene meteorologice extreme, indiferent de sezonul în care ne aflăm, ne raportăm la ceea ce înseamnă condițiile climatice din țara noastră", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te