Jandarmeria s-a speriat de postările Facebook și a decis să-i gazeze pe protestatari, pe 10 august

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.11.2019 - 12:40
Incidente la protestele romanilor din diaspora fata de guvernul PSD, in Piata Victoriei, vineri, 10 august 2018 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Documentul a fost numit „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018”.

SHARE

Este vorba despre o informare făcută de Jandarmeria Română, dar care a rămas parțial secretă până săptămâna trecută. Documentul are 20 de pagini de raport și trei anexe - legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri. Digi24 a obținut documentul desecretizat de Ministerul de Interne după aproape un an și jumătate de la violențele din 10 august 2018, de la protestul diasporei.

Din aceste documente aflăm că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare, de acolo au fost strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze, dar care au justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine.

Cu toate acestea, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale.

Acest raport conține o derulare pe ore și minute a intervenției, o justificare a jandarmilor pentru modul în care au acționat și este menționat în document că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici. Acestea sunt verificate atât la nivel intern, cât și de către procurori.

Documentul cuprinde și o cronologie a evenimentelor din 10 august 2018, din perspectiva forțelor de ordine:

În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, a Executivului și Legislativului, potrivit Digi24.

Existența unor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic ("revoluție"), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj) și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -