Fostul adjunct al Jandarmeriei București, lt-col. Laurențiu Valentin Cazan, a fost inculpat și trimis în judecată de procurorii Parchetului General.
El este acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual.
La manifestările din 10 august 2018 - „mitingul diasporei”, au participat aproximativ 100.000 de români, care au manifestat împotriva regimului de atunci al PSD, instituit de Liviu Dragnea.
Însă totul a degenerat în violențe și, ca urmare, aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor, iar aproape 70 de oameni au ajuns la spital.
Ce mai face colonelul Laurențiu Valentin Cazan, inculpat în dosarul 10 august
Procurorii Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați, cercetați în stare de libertate.
Citește și: Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, „omul în alb”: Nu pot fi filmat când trag cu pistolul
Printre ei se află și locotenent - colonelul Laurențiu Valentin Cazan, ”la data faptelor adjunct al directorului general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB), în prezent ofiţer în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual”.
Citește și: Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, preluat de Parchetul General
Deși, conform legii, învinuirea atrage după sine și suspendarea din funcție, Laurențiu Cazan apare încă pe site-ul jandarmeriei București, ocupând funcția de adjunct al directorului general (pentru Ordine Publică).
La momentul publicării acestei știri, site-ul Jandarmeriei Capitalei arăta astfel.
După cum se observă, Laurențiu Valentin Cazan apare încă pe funcția de adjunct al directorului general. Precizăm că este vorba despre un print-screen după site-ul Janadrmeriei Capitalei la o zi după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat trimiterea în judecată a 16 jandarmi, între care 3 foști șefi.
Newsweek a întrebat Jandermeria Română de ce Cazan mai este în structura Jandermeri, el fiind inclupat:
1. Ce funcție ocupă dl. Locotenent-colonel CAZAN Laurențiu-Valentin în cadrul Direcției Generale de Jandarmi București? Pe site-ul instituției dumneavoastră apare ca ocupând funcția de adjunct al directorului general (pentru Ordine Publică).
2. Ce măsuri va lua Jandarmeria București în cazul dl Locotenent-colonel CAZAN Laurențiu-Valentin după ce este oficial inculpat în dosarul 10 august?
3. Se poate pensiona la cerere dl Locotenent-colonel CAZAN Laurențiu-Valentin?
4. Ce salariu primește domnul Locotenent-colonel CAZAN Laurențiu-Valentin?
Nu am primit răspuns.
Citește și: „Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“
Ce acuzații i se aduc lui Laurențiu Valentin Cazan
Procurorii îl acuză pe maiorul Cazan Laurențiu Valentin că, pe 10 august 2018, în calitate de comandant al intervenției, a încercat să restabilească ordinea publică prin intervenția în forță pentru evacuarea manifestanților, încălcându-le acestora dreptul la libertatea de exprimare și de întrunire, prevăzute de Constituție.
Citește și: Carmen Dan, despre intervenția Jandarmeriei la protest: Nu am ce să-mi reproșez
Ordinul de intervenție pentru evacurea pieței a fost emis cu încălcarea legii, susțin anchetatorii.
„În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acțiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului București a aprobat intervenția în forță pentru restabilirea ordinii publice în Piața Victoriei și, ulterior, a determinat folosirea Jurnalului Acțiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfășurat intervenția în forță”, se arată în rechizitoriul procurorilor de acum cinci ani.
Citește și: VIDEO Iohannis: Atacarea femeilor și copiilor este de neacceptat pentru un stat european
Totodată, Laurențiu Cazan ar fi ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, iar militarii din subordinea lui i-au agresat nejustificat pe unii manifestanți, inclusiv copii, în condițiile în care evacuarea trebuia să fie una graduală.
De asemenea, și Dan Chirică Mihai, fost secretar de stat în Ministerul Apărării și secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este acuzat că, în noaptea respectivă, s-a folosit de funcția deținută și l-a ajutat pe Laurențiu Cazan în acțiunea de evacuare a Pieței Victorie prin presiuni exercitate asupra prefectului Capitalei, astfel încât Speranța Cliseru să aprobe „formal” ordinul de intervenție în forță.
„Aparența de legalitate creată a permis forțelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflați în Piața Victoriei, cu consecința exercitării unor acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanți la protest”, au mai precizat procurorii.
Citește și: O nouă platformă pentru reclamarea abuzurilor jandarmilor
În plus, fostul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș și actualul șef al instituției, Ionuț Cătălin Sindile au fost acuzați că, în noaptea de 10 spre 11 august, au condus în mod ilegal operațiunea, prin ordine directe date jandarmilor, în condițiile în care nu exista un ordin care să consemneze preluarea comenzii de la maiorul Laurențiu Cazan.
De asemenea, cei doi l-ar fi ajutat pe Cazan să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenție în forță pentru evacuarea protestatarilor aflați în Piața Victoriei.
Newsweek a scris despre faptul că secretizarea salariilor polițiștilor și jandarmilor este imorală, deși PSD i-a dat o formă legală.
Ce avere are Laurențiu Valentin Cazan, jandarmul care a coordonat ”restabilirea ordinii” pe 10 august 2018
Conform declarației de avere din anul 2018, adică atunci când au fost violențele de la mitingul diasporei, Laurențiu Valentin Cazan avea un venit anual de 87.942 lei.
Pe atunci conducea un autoturism Kia Ceed, și avea o garsonieră de 39 mp și un apartament de 72mp, cumpărate împreună cu soția.
În 2021, salariul său era deja secretizat și pe declarația de avere era trecut doar al soției, educatoare la o grădiniță, și alocația copiilor.
”Dosarul 10 august”, plimbat de cinci ani
Dosarul deschis imediat după violențe a fost inițial închis în 2020 de DIICOT. În dosar erau puși sub urmărire penală foștii şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, la momentul protestului secretar de stat în Ministerul de Interne.
În iulie 2021, dosarul „10 august 2018” a fost redeschis. În aprilie 2022, ancheta în dosarul „10 august” a fost reluată de Secția Militară a Parchetului General, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, a obținut în instanță redeschiderea dosarului închis inițial de DIICOT.
Luni, 8 august 2023, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis trimiterea în judecată a jandarmilor implicați în violențele din 10 august 2018.
Comentarii 0